Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Το Αρχιπέλαγος στο πλευρό των κινημάτων: Στήριξη στη Δέσποινα Σπανούδη, υποψήφια Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας

Λάβαμε το ακόλουθο δελτίο τύπου, το οποίο δημοσιεύουμε με ιδιαίτερη χαρά:


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε μία ιδιαίτερη κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο το Αρχιπέλαγος παίρνει θέση και τάσσεται στο πλευρό όλων εκείνων που αντιτάχθηκαν με συνεχείς αγώνες και θυσίες στα σχέδια εταιρειών που χάριν του κέρδους και χωρίς ηθικές ή περιβαλλοντικές αναστολές λεηλάτησαν και συνεχίζουν να λεηλατούν τους σπάνιους βιοτόπους της Στερεάς Ελλάδας και έθεσαν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία των κατοίκων της.
Το Αρχιπέλαγος στήριξε εξ αρχής τις πρωτοβουλίες της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον και τα κινήματα που γεννήθηκαν μέσα από τους αγώνες για την αντιμετώπιση της καρκινογόνου βιομηχανικής ρύπανσης στον Ασωπό και την Μεσσαπία, για τη διάσωση των ορεινών όγκων της Γκιώνας, της Οίτης και του Ελικώνα, την ακύρωση των ρυπογόνων μονάδων λιθάνθρακα (Αντίκυρα, Μαντούδι, Λάρυμνα, Αλιβέρι), την αναστολή της επικίνδυνης καύσης των αποβλήτων στη Θήβα, την αποτροπή εγκατάστασης αντίστοιχης μονάδας στο Αλιβέρι και την ανάδειξη των προβλημάτων του Μαλιακού, του Κορινθιακού και του Ευβοϊκού.
Η σπουδή με την οποία σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης και η εκ νέου συγκέντρωση εξουσιών και αρμοδιοτήτων οδηγούν σε διαιώνιση παρωχημένες πολιτικές και παρέχουν σωσίβιο σε πολιτικούς, που κατάφεραν να αφαιρέσουν την ελπίδα από ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού πληθυσμού.
Απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο, καλούμε πολίτες και συλλογικότητες ανά την Ελλάδα να συμμετάσχουν ενεργά στις εκλογές του Νοεμβρίου αψηφώντας κομματικές επιταγές και τεχνητά διλήμματα. Όσα εμπόδια κι αν ορθώνονται απέναντι στην προοπτική της αυτόνομης καθόδου, οι ενεργές ομάδες πολιτών πρέπει να συνεχίσουν να διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο τους. Η πορεία πολλών εξ αυτών μέχρι σήμερα έχει δείξει, ότι μπορούν να τα καταφέρουν και σε πολύ πιο αντίξοες συνθήκες.

Στο πρόσωπο της Δέσποινας Σπανούδη, υποψήφιας περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας βρίσκουν φωνή όλοι όσοι συμμετείχαν στους παραπάνω αγώνες και όσοι μάχονται μέχρι σήμερα για κοινωνική αξιοπρέπεια, ποιοτικές συνθήκες διαβίωσης και προστασία του φυσικού μας πλούτου.

Το χρίσμα σε αυτή την υποψηφιότητα δεν το έδωσε κανένα κόμμα, αλλά η ίδια η κοινωνία. Ως ενεργό και μαχόμενο κομμάτι αυτής, το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας συντάσσεται και στηρίζει τη Δέσποινα Σπανούδη και το “Αυτοδιοικητικό Κίνημα Στερεάς Ελλάδας – Εύβοιας".

Η ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους, Ι.Θ.Π
http://www.archipelago.gr/

Για την επικοινωνία,

Γιάννης Κουτελίδας

Συντονιστής Επικοινωνίας Αρχιπελάγους, Ι.Θ.Π

Θαλάσσια Ερευνητική Βάση

Τ.Θ 229, 83 102, Όρμος Μαραθοκάμπου, Σάμος

Τηλ: 22730 37533, 22730 31862


Χερσαία Ερευνητική Βάση

Τ.Θ 1, 83 301,Ράχες - Ικαρία

Τηλ: 22750 41070, 22757 70638

Φαξ: 22750 41070


Γραφείο Διεκπεραίωσης

Μ. Βόδα 89, 10440 Αθήνα,

τηλ 210 8253024

yannis@archipelago.gr

http://www.archipelago.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου