Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Απάντηση της Δ.Σπανούδη σε ερωτήσεις της εφημερίδας Αυγή

Ερώτηση 1:
Ποιά είναι τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας;Η Στερεά Ελλάδα έχει πλέον θλιβερές πρωτιές σε φτώχεια, ανεργία και ακραία περιβαλλοντική υποβάθμιση. Αντιμετωπίζεται αφενός ως πίσω αυλή της Αττικής για προβληματικές δραστηριότητες από τις οποίες αποκομίζονται τεράστια κέρδη (όπως βαριές βιομηχανίες, ενεργειακές εγκαταστάσεις, απόβλητα) και αφετέρου ως τροφοδότης: τα νερά μεταφέρονται από το Μόρνο και την Υλίκη, τα δάση καταστρέφονται για εξορύξεις και αυθαίρετες οικοδομές. Ταυτόχρονα υπάρχει σοβαρό έλλειμμα υποδομών στις μεταφορές, τον αγροτικό χώρο, την ανάδειξη των πολιτιστικών πόρων, την υγεία. Έτσι σήμερα η οικονομική κρίση έχει ακόμη πιο σοβαρές επιπτώσεις στη Στερεά: ανασφάλεια για τους μισθωτούς, ασφυξία για τους επαγγελματίες, ξεκλήρισμα των αγροτών.


Ερώτηση 2:
Οι εκλογές της 7ης Νοέμβρη είναι κατά βάση αυτοδιοικητικές ή θα στείλουν και ένα πολιτικό μήνυμα;
Σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία, το αποτέλεσμα των εκλογών θα αποτιμηθεί ως αποδοκιμασία ή όχι, του κυβερνητικού κυνισμού και των ευθυνών του δικομματισμού για το τεράστιο χρέος. Ούτως ή άλλως και τα δύο είναι αδιαίρετα: οι εκφραστές αυτής της πολιτικής είναι οι ίδιοι που μέσω αυστηρά ελεγχόμενου κομματικού χρίσματος επιχειρούν στην αυτοδιοίκηση, έννοια σχεδόν χωρίς περιεχόμενο σε συνθήκες Καλλικράτη. Είναι αυτοί που θα υλοποιήσουν σημαντικό μέρος του Μνημονίου με την περιστολή κοινωνικών δαπανών και θα ολοκληρώσουν την παραχώρηση δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών σε ιδιώτες.
Ερώτηση 3:
Γιατί δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο που να στηρίζεται από όλες τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Στερεά Ελλάδα;
Να διευκρινίσουμε ότι η μόνη δύναμη που αποφάσισε αυτόνομη κάθοδο είναι ο ΣΥΝ και μάλιστα όχι με όλες του τις δυνάμεις. Η αιτία είναι άγνωστη και ίσως θα πρέπει να αναζητηθεί σε δαιδάλους εσωκομματικών διαδρομών. Ο προφανής λόγος είναι γιατί ουδέποτε υπήρξε διαδικασία ΣΥΡΙΖΑ για τις περιφερειακές εκλογές. Υπήρξαν μόνο συνεδριάσεις ενός κλειστού ολιγάριθμου περιφερειακού οργάνου του ΣΥΝ με κεντρική καθοδήγηση. Από την άλλη πλευρά, τα δραστήρια μέλη του ΣΥΝ και των άλλων συνιστωσών και οι ανένταχτοι, που υποστήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και συμμετείχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στα κινήματα, στην αυτοδιοίκηση και στις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, συγκροτήσαμε από την αρχή του χρόνου ένα χώρο συνάντησης με ανθρώπους από όλη τη Στερεά όπου είχαν αναπτυχθεί δίκτυα και σχέσεις συνεργασίας από κοινούς αγώνες. Λειτουργήσαμε με δημόσιες ανοιχτές συνελεύσεις, στις οποίες καλούνταν, συμμετείχαν και συνυπέγραφαν τα μέλη του ΣΥΝ. Ουδέποτε εκφράστηκε οποιαδήποτε πολιτική ή άλλη διαφωνία, ακόμη και όταν αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στις εκλογές. Η ανακοίνωση της ξεχωριστής καθόδου του ΣΥΝ μας κοινοποιήθηκε δια του τύπου. Παρά το γεγονός ότι στο «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» συμμετέχουν πολλά ενεργά μέλη του ΣΥΝ (από τους 3 μεγάλους νομούς Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα), τα μέλη όλων των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια (ΑΚΟΑ, ΚΟΕ, ΡΟΖΑ, ΔΕΑ, ΚΕΔΑ, ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ, ΑΠΟ, ανένταχτοι εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, μέλη των Οικολόγων-Πρασίνων, μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς, μέλη οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, μέλη κινήσεων πολιτών από όλη τη Στερεά.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΠΑΝΟΥΔΗ,
υποψήφια περιφερειάρχισσα με το Αυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου