Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Άρθρο στην εφημερίδα Ευρυτανικά Νέα

Δεν είναι μάλλον πρωτότυπο να ισχυριστεί κάποιος ότι οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμες επειδή λαμβάνουν χώρα σε μια συγκυρία που σημαδεύεται από μια οξύτατη κοινωνική και οικονομική κρίση, με τις συνέπειες του Μνημονίου να είναι ήδη ιδιαίτερα δυσάρεστες για ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

Αλλά και δεν είναι πρωτότυπο να ισχυρίζεται κάποιος ότι οι πολίτες είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι από τα πολιτικά κόμματα που κυβέρνησαν (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) ή συναίνεσαν στο Μνημόνιο (ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ). Με τις ηγεσίες των κομμάτων της αριστεράς να έχουν τις δικές τους ευθύνες για τον κατακερματισμό δυνάμεων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός διαφορετικού πλειοψηφικού ρεύματος. Από τη μια μεριά, μια πρωτοφανής κοινωνική-οικονομική κρίση και από την άλλη μια διογκούμενη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στα πολιτικά κόμματα. Το Αυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς αποτελεί μια πρωτότυπη απάντηση σε αυτό ακριβώς το αδιέξοδο των πολιτών. Αναδεικνύει σε κεντρικό το ζήτημα της ανατροπής της πολιτικής του Μνημονίου αλλά με τους πολίτες πρωταγωνιστές και όχι παθητικούς αποδέκτες στενών κομματικών επιδιώξεων.

Σε αντίθεση με όλα τα άλλα ψηφοδέλτια της περιφέρειας της Στερεάς, δεν διαμορφώθηκε με κομματικά χρίσματα αλλά με μαζικές ανοιχτές συνελεύσεις, στις οποίες ανένταχτοι μαζί με πολίτες που συμμετέχουν σε κόμματα επέλεξαν μαζί τους υποψηφίους και το πρόγραμμα του συνδυασμού. Έτσι επιλέχθηκε για υποψήφια περιφερειάρχισσα η Δέσποινα Σπανούδη, χημικός μηχανικός και μητέρα τριών παιδιών. Μια γυναίκα με έντονη δράση στα κινήματα για να μην ερημωθεί κι άλλο η Στερεά, να μη καταστραφεί κι άλλο το περιβάλλον της, να υπάρξουν πολιτικές για ποιοτική εργασία που θα φέρουν πίσω τους νέους.

Με ανοιχτές διαδικασίες και όχι από κάποιο κομματικό χρίσμα προέκυψε και η υποψηφιότητα του Κώστα Ντούζγου για τη θέση του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας. Πρόκειται για έναν άνθρωπο από το χώρο του πολιτισμού (εργαζόμενος στο ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης) με αδιάλειπτη παρουσία στους κοινωνικούς αγώνες για τα εργασιακά-κοινωνικά δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής.

Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι η κρίση πλήττει πρώτα τις γυναίκες, τις τοποθετεί στο περιθώριο. Στο «Αυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς» οι γυναίκες συμμετέχουν ισότιμα με τους άντρες. Δεν είμαστε απλά το μόνο από τα ψηφοδέλτια στην περιφέρεια της Στερεάς που έχει επικεφαλής γυναίκα (ένα από τα τρία σε όλη την Ελλάδα σε σύνολο ογδόντα περίπου ψηφοδελτίων στην περιφέρεια). Οι υποψήφιες για τη θέση του αντιπεριφερειάρχη στους δύο μεγαλύτερους πληθυσμιακά νομούς (Εύβοια, Φθιώτιδα) είναι επίσης γυναίκες (Δέσποινα Μαρίνου, Βάσω Λέβα), αγωνίστριες και αυτές στα κινήματα για εργασιακά-κοινωνικά δικαιώματα και καθαρό περιβάλλον. Μαζί τους στις άλλες θέσεις αντιπεριφερειαρχών ο Κώστας Κουρκούτης (υπ. αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας), έμπειρο και πανελλήνια γνωστό στέλεχος της αυτοδιοίκησης (δήμαρχος Θήβας για τέσσερις θητείες, με ευρύτατη πολιτική υποστήριξη) και ο Αποστόλης Τσιάμης (υπ. αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας), γεωπόνος με ειδικότητα στην βιολογική καλλιέργεια.

Και μαζί τους δεκάδες υποψήφιες και υποψήφιοι που συνδιαμόρφωσαν τη ραχοκοκαλιά των περιβαλλοντικών και κοινωνικών κινημάτων στη Στερεά. Πολίτες χωρίς κομματική στράτευση σε αρμονική συνεργασία με πολίτες που εγκαταλείπουν το δικομματισμό, μαζί με πολίτες οργανωμένους στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη του ΣΥΝ που διαφώνησαν με την εμμονή του κόμματός τους κεντρικά για μονοκομματική κάθοδο, μέλη των Οικολόγων Πράσινων, μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η συσπείρωση πολιτών και η γενικότερη πολιτική συσπείρωση στο ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο του Αυτοδιοικητικού Κινήματος Περιφέρειας Στερεάς είναι μοναδική, νομίζουμε υπόδειγμα και ελπίζουμε πρόπλασμα της ευρύτερης ενότητας στη δράση που απαιτούν οι μεγάλοι αγώνες που μας περιμένουν.

Αγώνες με κεντρική πολιτική σημασία αλλά και αγώνες με κεντρική σημασία για την περιφέρεια. Επειδή τα δύο θα δράσουν αδιαίρετα. Επειδή ο Καλλικράτης και το Μνημόνιο θα αλληλοτροφοδοτούνται και θα συνδυάζονται για να αποσαρθρωθεί η κοινωνία. Με το ένα (Μνημόνιο) να διαλύει εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα, το δικαίωμα σε ποιοτική και δημόσια υγεία, παιδεία, πολιτισμό και δημόσιες υποδομές, και το άλλο (Καλλικράτης) να ερημώνει περισσότερο την επαρχία με ένα χωρίς προηγούμενο συγκεντρωτισμό, με τεράστιες και ανομοιογενείς περιφέρειες, στις οποίες η φωνή όσων επιμένουν να προσπαθούν να ζήσουν σε περιοχές όπως η Ευρυτανία θα ακούγεται ακόμη λιγότερο.

Με την Ευρυτανία να μετατρέπεται σε μια περιοχή που θα ενδιαφέρει μόνο για ευκαιριακές-κερδοσκοπικές επενδύσεις που θα επιφέρουν μόνιμη περιβαλλοντική καταστροφή ενώ θα καταστρέψουν και θα υφαρπάξουν πολύτιμους πόρους (π.χ. βιομηχανικού τύπου αιολικά πάρκα στα Άγραφα). Που θα διώξουν τελικά αντί να κρατήσουν όσους αντιστέκονται ακόμη, όσους επιλέγουν να στήσουν μια ζωή σε περιοχές πανέμορφες αλλά εγκαταλειμμένες από άποψη υποδομών εδώ και δεκαετίες.

Η ενίσχυση του Αυτοδιοικητικού Κινήματος Περιφέρειας Στερεάς θα συμβάλει αποφασιστικά σε μια άλλη προοπτική, αυτή της άρσης της αστυφιλίας από την προώθηση περιφερειακών υποδομών που θα υποστηρίζουν την ποιοτική εργασία, τη βιολογική κτηνοτροφία και γεωργία, το μαζικό ορεινό τουρισμό με επίκεντρο το περιβάλλον και τον πολιτισμό, τις καλές, φθηνές και ασφαλείς δημόσιες συγκοινωνίες και στο πιο απομακρυσμένο χωριό και όχι το μονοσήμαντο ενδιαφέρον για ιδιωτικούς αυτοκινητόδρομους με ληστρικά διόδια (

Για το πλήρες πρόγραμμα και όλους τους υποψήφιους, οι πολίτες μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα http://periferiastereas.blogspot.com/).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου