Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Για το Αυτοδιοικητικό και την έκδοση εφημερίδας

του Κώστα Πούλου

Πέρασε ένα, περίπου, έτος από την ημέρα που δώσαμε σάρκα και οστά σε μια ιδέα που είχε ωριμάσει στις καρδιές και στο μυαλό της μερίδας εκείνης των πολιτών που έχει μάθει να αγωνίζεται και να διεκδικεί τα πιστεύω της. Ποιά όμως ήταν και, εξακολουθεί να, είναι αυτή η ιδέα; Μα, φυσικά, να έχουμε άμεση πρόσβαση στα κέντρα λήψεως των αποφάσεων. Να τα ελέγχουμε και να τα κριτικάρουμε όταν λαμβάνουν αποφάσεις κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες και, τις περισσότερες φορές, ενάντια στα συμφέροντα των πολλών.

Μόνο αυτό; Αυτή, αλήθεια, ήταν η αρχική ιδέα σύλληψης του Αυτοδιοικητικού Κινήματος; Αυτό είναι που θέλαμε όλοι μας, απλώς να καταγγέλλουμε; Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Αυτό που πραγματικά επιθυμούσαμε, και επιθυμούμε διακαώς είναι ο σχηματισμός και η κατάθεση μιας, όσο το δυνατόν, ολοκληρωμένης πρότασης για το πώς εμείς θέλουμε να αναπτύξουμε την Περιφέρειά μας στο γεωργικό, κτηνοτροφικό, αλιευτικό, βιοτεχνικό, τουριστικό ή σε όποιο άλλο επίπεδο της καθημερινής δράσης. Με λίγα λόγια, αυτό που επιθυμούμε είναι να πάρουμε τις αποφάσεις που αφορούν την ζωή μας στα χέρια μας. Και να έχουμε λόγο σε θεσμικό επίπεδο.

Για αυτό, άλλωστε, λάβαμε μέρος στις εκλογές του Νοεμβρίου, για αυτό καταφέραμε να πείσουμε, σε συντομότατο χρονικό διάστημα και με ελάχιστη προεκλογική προετοιμασία, τους συντοπίτες μας να εμπιστευθούν το Κίνημα δίνοντάς του, μέσω της Δέσποινας, βήμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για τον λόγο αυτόν πολεμηθήκαμε λυσσαλέα και, για πολλούς εξ’ ημών, ανεξήγητα από το σύνολο του κομματικού κατεστημένου. Ας μην τον ξεχνάμε ποτέ αυτό. Το Κίνημα το φοβήθηκαν απ’ την δημιουργία του, γιατί ήταν το μόνο που στηρίχθηκε στον απλό πολίτη που δεν θέλει κανέναν Αγά στον σβέρκο του, που διψάει να αποφασίσει αυτός για το μέλλον του, δίχως κομματικές αγκυλώσεις και εξαρτήσεις.

Όμως, ως ζωντανός οργανισμός, το Κίνημα οφείλει να αναπτύσσεται, διαφορετικά θα επέλθει η παρακμή. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να μεγαλώσει ο κύκλος των ανθρώπων που επιθυμούν να καταθέσουν τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους για τον τόπο τους, ειδικότερα, και, κατ’ επέκταση, για το μέλλον της Περιφέρειάς μας. Ήρθε η στιγμή να δώσουμε το στίγμα μας θετικά, κοφτά, κρυστάλλινα. Να κωδικοποιήσουμε τις θέσεις μας και να τις κοινοποιήσουμε σε όλους τους συμπολίτες μας. Ήρθε η ώρα να προτείνουμε και να απαιτήσουμε.

Έτσι, στη συνάντηση που είχαμε πρόσφατα στη Λειβαδιά, αποφασίσθηκαν τα εξής:

1) Η δημιουργία Εφημερίδας, που θα μοιράζεται σε όλα τα χωριά και τις πόλεις. Το αν θα είναι διμηνιαίας ή τριμηνιαίας κυκλοφορίας θα εξαρτηθεί από όλους μας. Μακάρι να την εκδίδουμε κάθε μήνα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η συμμετοχή όλων όσοι θέλουν να στηλιτεύσουν καταστάσεις και να προτείνουν λύσεις. Για αυτό, όποιος επιθυμεί να γράψει κάποιο άρθρο, να το στείλει στην ηλεκτρονική διεύθυνση konstantinos.poulos@gmail.com ή να επικοινωνήσει μαζί μου στο 6973628653. Είναι, δε, αυτονόητη η συμμετοχή από όλες τις περιοχές της Περιφέρειας. Θα τηρηθεί αρχείο από τα σταλέντα mails, ώστε, ακόμα και στην περίπτωση που δεν δημοσιευθούν κάποια από αυτά άμεσα, θα δημοσιευθούν σε μεταγενέστερα τεύχη.

Τονίζω πως είναι σημαντικό να στείλουμε όλοι τους προβληματισμούς μας, να αποκτήσουμε ακόμα πιο ενεργητικό ρόλο στις εξελίξεις του Κινήματος. Αλλιώς, το να τα περιμένουμε όλα απ’ την Δέσποινα και 3-4 ανθρώπους, θεωρώ πως απέχει παρασάγγας από το να αποκαλούμαστε συλλογικότητα και, μάλιστα, αυτοδιοικητική! Σε τέτοια περίπτωση, καλύτερα να το κλείσουμε το μαγαζί.

2) Το άνοιγμα του υπ’ αριθμ. 34936850 τραπεζικού λογαριασμού στην Τράπεζα Κύπρου ( στο όνομα Λαγός και Βελιτζέλου ) για καταβολή μηνιαίας εισφοράς 20 Ευρώ, αφενός, για την έκδοση της Εφημερίδας, αφετέρου για την κάλυψη άλλων λειτουργικών εξόδων. Αν δεν καταφέρουμε να μαζέψουμε ένα αρχικό ποσό ικανό να καλύψει τα έξοδα της έκδοσής της, δεν θα την εκδώσουμε. Το ποσό των 20 Ευρώ, που φαντάζει μεγάλο τη δεδομένη στιγμή, το προτείνω ενδεικτικά, γιατί, διαφορετικά, κανείς μας δεν πρόκειται να στηθεί στην ουρά της Τράπεζας για ένα μικρότερο ποσό. Κάθε τέλος του μήνα θα δίνεται απολογισμός ταμείου για την ενημέρωση όλων μας.

Τώρα πρέπει να δώσουμε τον αγώνα μας πιο δυνατά από ποτέ! Τώρα, που η κοινωνία κοχλάζει από αγανάκτηση και από αποφασιστικότητα για πάλη, είναι η κατάλληλη στιγμή να εμποδίσουμε τη μετατροπή της Περιφέρειάς μας σε βιομηχανική χαβούζα της Αθήνας! Τώρα πρέπει να επιβάλλουμε τα θέλω μας! Οι καιροί ου μενετοί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου