Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Διαμαρτυρία για το ΧΥΤΑ στην Μακρακώμη

Δελτίο Τύπου από τον ΟΜΙΛΟ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011, στο Πλατανόδασος Καστριού, δίπλα στο Σπερχειό, με τη συμμετοχή πλήθους συλλόγων και πολιτών της δυτικής Φθιώτιδας η εκδήλωση Πολιτιστικής Διαμαρτυρίας που συνδιοργάνωσαν ο Όμιλος Ενεργών Πολιτών Δυτικής Φθιώτιδας, Ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Τριλόφου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστριού και ο Σύλλογος Γυναικών Γραμμένης, για την χωροθέτηση ΧΥΤΑ στη Μαγδάρα Τριλόφου.Ενωμένοι και δυνατοί, Δήμος, σύλλογοι και πολίτες διατράνωσαν την αντίθεσή τους και δήλωσαν παρόντες στις εξελίξεις και στον αγώνα ενάντια στο έγκλημα της κατασκευής ΧΥΤΑ σε μια ακατάλληλη θέση που θα αποτελέσει ωρολογιακή βόμβα για την κοιλάδα του Σπερχειού και το Μαλιακό.

Ήταν παρόντες και τοποθετήθηκαν με δηλώσεις στα ΜΜΕ ή απεύθυναν χαιρετισμούς και τοποθετήθηκαν στην εκδήλωση, ο δήμαρχος Μακρακώμης κ. Παπαευθυμίου Ευθ., ο αντιδήμαρχος κ. Κυριαζής Γ., ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Τζιβελέκας Νικ., η κ. Βασιλική Λέβα ως εκπρόσωπος της κ. Δέσποινας Σπανούδη, περιφερειακής Συμβούλου και του Αυτοδιοικητικού Κινήματος Στερεάς, ο κ. Σβώλης Γιάννης, εκπρόσωπος του Ομίλου Φίλων του Δάσους και ο κ. Σταμέλος Στέφανος, εκπρόσωπος της κίνησης Μαλιακός sos. Παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, τοπικοί πρόεδροι και σύμβουλοι, πρόεδροι και μέλη ΔΣ συλλόγων του δήμου Μακρακώμης και του δήμου Λαμιέων.

Ο πρόεδρος του ομίλου κ. Κοντογιάννης Νικόλαος ως εκπρόσωπος των συνδιοργανωτών, συλλόγων και πολιτών ανέλυσε τις θέσεις των συλλόγων και αναφέρθηκε σε στοιχεία της ίδιας της μελέτης που καταδεικνύουν την ακαταλληλότητα της θέσης και του τρόπου διαχείρισης που επιλέχθηκε, την υποβάθμιση, τα προβλήματα και τους κινδύνους που θα προκύψουν από ένα τέτοιο εγχείρημα για την περιοχή, για την κοιλάδα του Σπερχειού και το Μαλιακό. Διατύπωσε την αντίθεση όλων για οποιαδήποτε κατασκευή στο Τρίλοφο, την αντίθεση για κατασκευή ΧΥΤΑ σε οποιοδήποτε σημείο της Φθιώτιδας και της χώρας μας και κάλεσε σε διάλογο όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και παράγοντες, με τη συμμετοχή των συλλόγων και των πολιτών για την επιλογή του καταλληλότερου τρόπου διαχείρισης και την επιλογή του καταλληλότερου χώρου, την ελαχιστοποίηση και τον εκμηδενισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την μικρότερη επιβάρυνση των πολιτών, τη βιωσιμότητα της επένδυσης χρονικά και οικονομικά. Αντιτάχθηκε επίσης σε οποιαδήποτε σκέψη μεταφοράς και ενταφιασμού της λυμματολάσπης του βιολογικού της Λαμίας (όπως προβλέπουν στη μελέτη τους) σε καμία περιοχή της Φθιώτιδας και πρότεινε στο δήμο Λαμιέων να εφαρμόσει λύση λιπασματοποίησής της.

Ο κόσμος χειροκρότησε όλους τους ομιλητές και συμμετείχε ενεργά εκφράζοντας πολιτισμένα τα συναισθήματά του. Εκδήλωσε τη συμμετοχή του σε ένα τίμιο αγώνα απέναντι σε μια επικίνδυνη αδικία, εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στις μέχρι τώρα ενέργειες και διαμήνυσε την παρουσία του και την μη ανοχή του σε οποιαδήποτε ενέργεια ερήμην του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου