Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙΩΣΗΣ

Παρά τις προσπάθειες να αλλάξει το κλίμα, (σχετικά: Υποσχεσιολογία και υπεκφυγές με φόντο τις αιολικές μπίζνες στη Σκύρο), πραγματοποιήθηκε  μεγάλη λαική συγκέντρωση στη Σκύρο και εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:

Στη Σκύρο σήμερα, στις 22 Οκτωβρίου 2011, σε ανοιχτή ημερίδα - λαϊκή συγκέντρωση - η οποία διοργανώθηκε, σύμφωνα με την 141/2011 απόφαση του «Δημοτικού Συμβουλίου» και της από 10-9-2011 απόφασης της «Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα», στα πλαίσια λήψης μέτρων ευαισθητοποίησης και επαγρύπνησης της κοινής γνώμης, και στην οποία παραβρέθηκαν :
1. Η Δημοτική Αρχή.
2. Το σύνολο των φορέων, περιβαλλοντικών, πολιτιστικών, οικονομικών και κοινωνικών του νησιού.
3. Πανελλαδικές Περιβαλλοντικές Οργανώσεις
4. Εκπρόσωποι άλλων δημοτικών αρχών
5. Εκπρόσωποι Πολιτικών Κομμάτων
6. Πλήθος κόσμου

ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΜΟΦΩΝΑ
1. Την απόλυτη εναντίωση τους στην εγκατάσταση του γιγαντιαίου έργου των 111 ανεμογεννητριών, (ύψους 135 μ. η Α/Γ ή το ½ του ύψους του πύργου του Άιφελ) ισχύος 333 MW (το 1/3 της ισχύος της παραγωγής του σταθμού της Μεγαλόπολης) στο Όρος Κόχυλα (στη νότια Σκύρο) και ειδικότερα στην προστατευμένη περιοχή του δικτύου «NATURA 2000», του όρους «Σκύρος : Όρος Κόχυλας», που έχει χαρακτηρισθεί ως «Τόπος Κοινοτικής Σημασίας» (ΤΚΣ) και ως «Ζώνη Ειδικής Προστασίας» (ΖΕΠ) με κωδικό «GR2420006», έχει δε χαρακτηρισθεί και ως «Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά της Ελλάδος» (ΣΠΠΕ) με κωδικό «GR115 - Όρος Κόχυλα - Νήσος Σκύρος», καλύπτοντας το 50 % της περιοχής προστασίας και συνολικά το 15 % της έκτασης του νησιού μας, δίχως μάλιστα να συνυπολογίζεται η έκταση των συνοδών έργων (π.χ. δρόμων 60.348 m), από την «Κ/Ξ Αιολική Νότιας Σκύρου - Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους - ΕΝΤΕΚΑ Α.Ε.», μετατρέποντας το νησί μας σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας.
2. Τη λήψη μέτρων για την αποτροπή κάθε επενδυτικού παρόμοιου σχεδίου που αντιστρατεύεται την αρχή της φέρουσας ικανότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης (οικονομία - κοινωνία - περιβάλλον) των νησιών μας και ακυρώνει τις προοπτικές της ήπιας ανάπτυξης με σεβασμό στα αιγαιοπελαγίτικα χαρακτηριστικά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου