Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Cooperativa Integral Catalana Ένα πρωτότυπο πείραμα αυτοοργάνωσης

 Ίσως η πιο σημαντική παρακαταθήκη που έχει αφήσει το κίνημα 15Μ στην Ισπανία, είναι η δημιουργία διάφορων εναλλακτικών θεσμών που ορίζονται από την δική τους αυτονομία (κοινωνικά κέντρα, εναλλακτικά έντυπα, συλλογικές κουζίνες, τράπεζες χρόνου, κ.λπ) και εκφράζουν τις κοινωνικές αξίες και πρακτικές που σηματοδοτούν τις κοινωνικές αλλαγές που ...
συντελούνται σε όλο τον κόσμο.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πειράματα αυτοοργάνωσης που αναπτύσσονται, είναι η Cooperativa Integral Catalana, που λειτουργεί ως ένας χώρος ενοποίησης διαφόρων συνεταιρισμών της περιοχής, με ένα πλήθος διαδικασιών (εκπαίδευση, συναντήσεις, νομικές υπηρεσίες, κ.λπ) που αναπτύσσονται μεταξύ των περίπου 850 μελών της.

Η προσπάθεια ξεκίνησε τον Μάιο του 2010 με περίπου 300 μέλη, και απογειώθηκε μέσα στο 2011 από εκατοντάδες παραγωγούς που εμπνεύστηκαν από το κοινό συνεργατικό εγχείρημα, ως πρακτική της αυτοδιαχείρισης, της οικονομικής πολιτικής και της ισότιμης συμμετοχής.
Και παρόλο που ακόμα υπάρχουν αρκετά νομικά εμπόδια στην εξέλιξη αυτού του πρωτότυπου πειράματος, κοινή είναι η παραδοχή ότι η Cooperativa Integral Catalana έχει όλα τα βασικά στοιχεία μιας οικονομίας, όπως η παραγωγή, η κατανάλωση και η χρηματοδότηση με το δικό της νόμισμα, και αποτελεί μια παράλληλη προς το κράτος και τις τράπεζες κοινότητα, ένα εργαλείο για την μετάβαση σε μια κοινωνία χωρίς καπιταλισμό. Άλλωστε, όπως είπε και ο Τζον Χολογουέι, η πρόκληση είναι «να αλλάξουμε τον κόσμο χωρίς την κατάληψη της εξουσίας».

Δημήτρης Γκιβίσης 

Η ιστοσελίδα τους: https://cooperativa.ecoxarxes.cat/

1 σχόλιο:

  1. Ξεκινάμε μια νέα στήλη με αντιστάσεις από όλο τον κόσμο.
    Όποιοι θέλουν μπορούν να βοηθήσουν σε αυτήν την προσπάθεια ενημέρωσης.
    Ο Δημήτρης ο Γκιβίσης ξεκίνησε ήδη και μας περιμένει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή