Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Catastroika από την ελληνική και υπερεθνική Ολιγαρχία


CATASTROIKA από infowar

Την περασμένη Πέμπτη, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ Oligarhy του Στέλιου Κούλογλου στη Λιβαδειά. Στο τέλος της προβολής του καλογυρισμένου ντοκιμαντέρ-που όμως για τους περισσότερους θεατές δεν πρόσθετε σημαντικές πληροφορίες- ρώτησα τον δημιουργό αν είναι στις προθέσεις του να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική ολιγαρχία συμμετέχει στην εκποίηση του δημόσιου πλούτου της χώρας, συνεργαζόμενη με τους διεθνείς ομίλους και τράπεζες. Τον τρόπο με τον οποίο
ελέγχει το πολιτικό σύστημα (που είναι εν τέλει αναλώσιμο ή ανακυκλώσιμο), τον συνδικαλισμό και ταυτόχρονα την κοινή γνώμη μέσω των ΜΜΕ που κατέχουν. Ανέφερα πολλά μέλη της εγχώριας ολιγαρχίας, τον  Μπόμπολα, τον Μυτιληναίο, τον Στασινόπουλο, τον Βαρδινογιάννη και τον Λάτση, τον Κοπελούζο, τον Κόκκαλη και τον Περιστέρη (ΤΕΡΝΑ)-  που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, όπου τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν κινητοποιήσεις που απέτρεψαν πολλές από τις επιλογές τους κυρίως στον τομέα της ενέργειας.
Η απάντηση ήταν απρόσμενη: ο Σ. Κούλογλου απάντησε ότι δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα στόματα για να αποκαλυφθεί ο ρόλος που οι έλληνες μεγιστάνες έπαιξαν στα μνημόνια. Ας σημειωθεί ότι σε όλο το ντοκιμαντέρ δεν υπήρχε καμιά αναφορά.
Το ίδιο βράδυ παρακολούθησα την Catastroika, που αποτυπώνει κάποια  από τα εκποιούμενα δημόσια αγαθά και ταυτόχρονα τις πολιτικές επιλογές που υπαγορεύτηκαν από τους  επιχειρηματίες, με βάση τις οποίες ληστεύονται οι άνθρωποι και ο πλούτος της χώρας. Δεν χρειάστηκε υποθέτω να ψάξουν πολύ: εφημερίδες, εργαζόμενοι  και internet, έχουν περισσότερο υλικό από ότι χρειάζεται για να τα περιγράψει κανείς. Αρκεί να το θέλει.
Δέσποινα Σπανούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου