Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΞΕΝΥΧΤΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΑΡΙ»


Οι Αγιαθυμιώτες ξενύχτησαν στο Κοκκινάρι για την Γκιώνα.
Σε μια εκδήλωση που γίνεται για πρώτη φορά στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Αυγούστου, κάτοικοι της Αγίας Ευθυμίας οργάνωσαν ένα ξενύχτι για το Κοκκινάρι.
Η πρωτοβουλία αυτή έχει συμβολικό χαρακτήρα και θέλει να υπογραμμίσει την διάθεση των κατοίκων να προστατέψουν τον τόπο τους.
Είναι μια εκδήλωση που γίνεται για πρώτη φορά αλλά υπάρχει η διάθεση να συνεχιστεί ακόμα πιο οργανωμένα και τα επόμενα χρόνια, όπως μας είπε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ανδρέας Σολδάτος...
Οι βουνοκορφές αλλά και τα δάση της περιοχής απειλούνται από την μεταλλευτική βιομηχανία αλλά και τα αιολικά πάρκα που θέλουν να εγκαταστήσουν οι εταιρίες σε όλη την νότια  κορυφογραμμή της Γκιώνας ακόμα και στις ψηλότερες κορυφές.
Ο χώρος της συγκέντρωσης είναι ένα αλπικό λιβάδι στο διάσελο μεταξύ των κορυφών του Κοκκιναρίου και του προφήτη Ηλία.
Ένα παχύ χαλί κοντού χόρτου κάλυπτε τα πάντα, μπορούσες να καθίσεις, να ξαπλώσεις ή να κάνεις κολοτούμπες όπως θυμούνται οι χωριανοί ότι έκαναν παιδιά.
Τριγύρω οι σκηνές (καμιά εικοσαριά) με νέα παιδιά αλλά και μεγαλύτερους που πήραν την γενναία απόφαση να διανυκτερεύσουν σε αυτό το δύσκολο ακόμα και για καλοκαίρι τόπο. Πίτες, χαλβάς, κουλούρια , όλων των ειδών οι προμήθειες.
Η μυρωδιά της πρόσφατης βροχής σε αποζημίωνε για όλα . Η θέα μαγευτική, παρέες παρέες οι επισκέπτες ανέβαιναν στις κοντινές κορυφές για να απολαύσουν, Ιτέα, Άμφισσα , Γαλαξίδι, Δελφοί, Αράχωβα, μέχρι τα βουνά της Πίνδου και του Ιονίου μπορούσες να δεις από εκεί πάνω. Οι εικόνες του ήλιου που δύει αλλά και του φεγγαριού που ανατέλλει εδώ είναι διαφορετικές .
Παρά το πέρασμα των χρόνων μερικές από τις καλύβες των τσοπάνων που ξεκαλοκαιριάζαν μόνιμα στα βοσκοτόπια ακόμα κρατούν , οι στέρνες με το νερό μέσα στον κάρκαρο επίσης. Τα ζώα με εμφανή τα ίχνη τους σε όλη την περιοχή, αξιοποιούν τα αλπικά βοσκοτόπια.
Η πόλη της Ιτέας από το Κοκκινάρι
Αν το χώμα αυτού του τόπου γίνει μετάλλευμα, ζώα, νερά και δένδρα θα εξαφανιστούν. Πέτρινα γυμνά νταμάρια θα μείνουν να θυμίζουν την απληστία του ανθρώπου που για το κέρδος δεν διστάζει να καταστρέψει ότι βρεθεί στον δρόμο του. Το πρόσκαιρο κέρδος των μετόχων των εταιριών θα φέρει την φτώχεια στον τόπο . Αυτό όλο και περισσότεροι φαίνεται πλέον να το καταλαβαίνουν.
Οι τεράστιοι δρόμοι που απαιτούνται για να περάσουν οι ανεμογεννήτριες σε αυτά τα δύσβατα και δασωμένα μέρη θα προκαλέσουν ζημιά ανεπανόρθωτη στο περιβάλλον.
Οι ληστρικές συμφωνίες που έχουν επιτύχει οι εταιρίες εις βάρος του κράτους και της τσέπης μας που μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ  θα τους πληρώνουμε με συνεχείς αυξήσεις  κάθε εξάμηνο,  τους έχουν κάνει αδίστακτους. Το κράτος που έπρεπε να βάζει κάποια όρια , έχει καταληφθεί από τους ίδιους και επιτρέπει όλες τις καταστροφές για να αυξήσουν τα κέρδη τους.
Η κοινωνία της Αγίας Ευθυμίας με την μέχρι τώρα στάση της δείχνει ότι υπάρχουν αντιστάσεις στην περιοχή, μπορεί να διεκδικηθεί ένας άλλος τρόπος ανάπτυξης που να μην καταδικάζει τον τόπο για το κέρδος των μετόχων κάποιων εταιρειών. Σε αυτήν την πορεία χρειάζεται κοινός αγώνας των κατοίκων αλλά των δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων χωρίς αποκλεισμούς .
Το Αυτοδιοικητικό κίνημα πάντα παρόν σε όλα τα γεγονότα τα τελευταία χρόνια δηλώνει την συμπαράσταση του σε αυτόν τον αγώνα των κατοίκων.
Αποστόλης Τσιάμης Φωκίδα


Η ανακοίνωση της τοπικής κοινότητας και του Συλλόγου Αγιοευθυμιωτών για την εκδήλωση.

ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2012
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012
ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΞΕΝΥΧΤΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΑΡΙ»

Το «Κοκκινάρι», η βουνοκορφή της Αγίας Ευθυμίας και μια από τις ψηλότερες κορυφές της Γκιώνας (1909μ.), τον τελευταίο καιρό, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον κάθε είδους «επενδυτών» (εξόρυξη βωξίτη, ανεμογεννήτριες).

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2012, διοργανώνουμε εκδήλωση, στο διάσελο μεταξύ των κορυφών «Κοκκινάρι» και «Προφήτης Ηλίας», για να κάνουμε γνωστό σε όλους ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών κι ότι είμαστε εδώ για να προστατέψουμε τα βουνά μας από την όποια οικολογική καταστροφή.

Την Παρασκευή 3 Αυγούστου θα συγκεντρωθούμε εκεί, από τις 6.30 το απόγευμα. Αφού τακτοποιηθούμε στο χώρο που βλέπετε στην πρώτη φωτογραφία και απολαύσουμε την απεριόριστη θέα (μια μικρή ιδέα μπορείτε να πάρετε από το δεύτερο φωτογραφικό στιγμιότυπο), θα επακολουθήσει μουσική εκδήλωση υπό το φως του ολόγιομου φεγγαριού. Για το βράδυ έχει προγραμματισθεί προαιρετική διανυκτέρευση στο βουνό.

Όσοι συμμετάσχουν στην εκδήλωση θα πρέπει να έχουν μαζί τους όλα τα χρειαζούμενα, ήτοι φαγητό, αφού, για να προστατέψουμε τον τόπο, δεν θα επιτραπεί άναμμα φωτιάς για ψήσιμο, νερό και τον κατάλληλο εξοπλισμό για διαμονή στο βουνό. Λόγω του υψομέτρου καλό είναι να προνοήσετε για λίγο πιο βαρύ ρουχισμό από τον συνηθισμένο γι' αυτή την εποχή.

Η διαδρομή είναι από τον δρόμο των Καρουτών. Στο ύψος της δεύτερης «βίλας» στρίβουμε αριστερά και μετά από περίπου 4 χιλ. στρίβουμε δεξιά. Η βατότητα του δρόμου είναι καλή ακόμη και για Ι.Χ.

Συμμετέχουμε στην εκδήλωση για την σωτηρία του «Κοκκιναριού» με απόλυτο σεβασμό στη φύση.

Τοπική Κοινότητα Αγίας Ευθυμίας-Σύλλογος Αγιοευθυμιωτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου