Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Η ακύρωση των μέτρων απαιτεί πραγματική κινητοποίηση από την Περιφέρεια

Στην σημερινή ειδική συνεδρίασή του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς με θέμα τις επιπτώσεις της εφαρμογής του μνημονίου 3, λήφθηκε για πρώτη φορά μια απόφαση καταδίκης της ακολουθούμενης πολιτικής και διήμερου κλεισίματος της Περιφέρειας σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Μια απόφαση ωστόσο που αποτελεί μετέωρο βήμα, στο βαθμό που παραμείνει στο συμβολικό επίπεδο «για την τιμή των όπλων» και δεν προχωρήσει σε κινητοποίηση με διάρκεια προκειμένου να μην εφαρμοστούν τα μέτρα. Ενδεικτικό της απροθυμίας για ουσιαστικό αγώνα είναι και το γεγονός ότι ακολούθησε τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που προφανώς εξυπηρετήθηκε από τους εργαζόμενους που ωστόσο βρίσκονται σε κατάληψη!
Η εκπρόσωπος του Αυτοδιοικητικού Κινήματος Δέσποινα Σπανούδη αποχώρησε από την τακτική συνεδρίαση με την ακόλουθη δήλωση:
«Ψηφίσαμε την απόφαση της ειδικής συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, υποστηρίζοντας το πολιτικό σκεπτικό της μη αποδοχής των μέτρων που προβλέπει το μνημόνιο 3 για δήμους και περιφέρειες. Εκφράζω ωστόσο επιφυλάξεις για την μη σαφή δέσμευση για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων. Αποχωρώ από την τακτική συνεδρίαση, επειδή στην σύσκεψη της Δευτέρας είχαμε αποφασίσει ότι "συμμετέχουμε και στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων " και επειδή σε μια περιφέρεια σε κατάληψη θα δικαιολογούνταν μόνο η συζήτηση έκτακτων ή επείγοντων θεμάτων (όπως π.χ. οι μετακινήσεις των μαθητών) αλλά όχι τακτική συνεδρίαση.»
Η παρέμβαση της Δέσποινας Σπανούδη στην ειδική συνεδρίαση ήταν η ακόλουθη:  
Καλωσορίζουμε τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους που μας τιμούν με την παρουσία και τους αγώνες τους. Χαιρετίζουμε την έστω και με τόση καθυστέρηση σύγκλιση του περιφερειακού συμβουλίου για τις συνέπειες της εφαρμογής του μνημονίου 3, συζήτηση που γίνεται για πρώτη φορά. Σήμερα που οι πράξεις του δράματος που ξεκίνησαν για την Αυτοδιοίκηση με τον  Καλλικράτη και τα μνημόνια βρίσκονται πλέον σε φάση ολοκλήρωσης. Αυτό που πρέπει να εξηγήσουμε σε όλους τους συμπολίτες, άνεγους, εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, επαγγελματίες είναι ότι η εφαρμογή των μέτρων δεν γίνεται για να σταματήσουν ούτε τα ρουσφέτια, ούτε η διαφθορά ούτε οι πελατειακές σχέσεις. Γίνεται για να περάσουν απευθείας υπηρεσίες και δημόσια αγαθά στα χέρια της οικονομικής εξουσίας, χωρίς πλέον μεσολαβητές.
Στόχος είναι η πλήρης μετατροπή των Δήμων και των Περιφερειών σε πεδίο ιδιωτικής κερδοσκοπίας. Όλες οι υπηρεσίες που θεωρούμε σήμερα αυτονόητες, θα γίνουν βορά μεγάλων επενδυτικών συμφερόντων, που θέλουν να επενδύσουν στη λεηλασία μιας χώρας κατεστραμμένης, με φτωχό, φθηνό και εξαθλιωμένο εργατικό δυναμικό. Γιατί πέρα από τους άνεργους που θα προστεθούν στις ήδη μακριές ουρές των ανέργων, η κατεδάφιση δήμων και περιφερειών σημαίνει την πλήρη παράδοση της κοινωνίας στους εθνικούς και υπερεθνικούς μεγαλοκαρχαρίες:
-                  υπηρεσίες πανάκριβες και ιδιωτικές για να μαζεύονται τα σκουπίδια, να ανάβουν τα φώτα στη γειτονιά, να μεταφέρονται τα παιδιά στο σχολείο, να πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς, να έχουμε πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες
-                  κανένα δημόσιο έλεγχο και σχεδιασμό σε δημόσια έργα, βιομηχανίες, επιχειρήσεις, στη μεταβίβαση δημόσιων χώρων, νερών, λιμανιών, μεταλλευτικών δικαιωμάτων, ιαματικών πηγών κλπ
-                  ακόμη περισσότερη αδυναμία συντήρησης των υποδομών κοινής ωφέλειας όπως δρόμους, δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης, αντιπλημμυρικά έργα, κοινόχρηστους χώρους
-                  ακόμη μικρότερη δυνατότητα εξυπηρέτησης μικρομεσαίων, αγροτών, εμπόρων, επαγγελματιών κλπ

Ο δεύτερος ακόμη πιο σημαντικός στόχος είναι η αποδυνάμωση της Δημοκρατίας. Τα μέτρα τους δεν έχουν καμιά πιθανότητα να περάσουν χωρίς αυταρχισμό και περιστολή Δημοκρατικών Δικαιωμάτων. Γιαυτό επιστρατεύονται οι φασίστες, γιαυτό διαλύονται ακόμη και αυτοί οι αποδυναμωμένοι, συγκεντρωτικοί δήμοι και περιφέρειες του Καλλικράτη.
Ακούσαμε τον Περιφερειάρχη να περιγράφει την κατάσταση με οξύ τρόπο. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, στις 9-11-2012, ενέκρινε ομόφωνα μια πολιτική απόφαση με ιδιαίτερα σκληρή διατύπωση:
 «H στοχευμένη και  καιροσκοπική επίθεση που μεθοδεύεται ενάντια στις Περιφέρειες της χώρας από την Κυβέρνηση, θα μας βρει ως αιρετές Περιφέρειες  απέναντι. Η προσπάθεια ευτελισμού του Περιφερειακού Συμβουλίου απομειώνει τον ίδιο τον θεσμό και εξυπηρετεί πολιτικές στοχεύσεις, που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας. Καλούμε την Κυβέρνηση να μιλήσει ξεκάθαρα. Αν έχει την τόλμη να πει απερίφραστα ότι επιδιώκει την κατάλυση του θεσμού, που έχει συμβάλει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στην εθνική προσπάθεια, ας το πράξει.  Θα πρόκειται ωστόσο για μια κατάργηση, η οποία θα υπακούει στη λογική του πολιτικού κατεστημένου για αυτοσυντήρηση, ενώ ταυτόχρονα, θα διαψεύδει τις μεγαλόπρεπες  και άνευ ουσίας ρητορείες όσων δημόσια αναφέρονται στις Περιφέρειες, «ως τον ακρογωνιαίο λίθο της ανάπτυξης», την ίδια στιγμή που απεργάζονται ιδιοτελή σχέδια για την κατάργησή τους. Οι Περιφερειακές Αρχές της χώρας είμαστε εκλεγμένες από τον Ελληνικό λαό και δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση την αντιδημοκρατική αυτή εκτροπή.  Το άλλοθι της Τρόικας και των δήθεν απαιτήσεών της καθρεφτίζει είτε την ανικανότητα της πολιτικής ηγεσίας, είτε την λυσσαλέα μάχη  του αποτυχημένου πολιτικού κατεστημένου.  Και στις δύο περιπτώσεις, οι Εκπρόσωποι των Περιφερειών είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε το θεσμό». Οι δηλώσεις αυτές μπορούν να ερμηνευτούν με περισσότερους από ένα τρόπους. Γιατί μετά, πήγαν όλοι μαζί οι Περιφερειάρχες στον κ. Φούχτελ στη Γερμανία (με εκπαιδευτική επίσκεψη σε εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων ενδεχομένως από αυτά που μας επιβάλλουν να αγοράσουμε και στην Στερεά). Αυτό ωστόσο δεν αλλάζει το γεγονός ότι πράγματι η εφαρμογή του μνημόνιου 3 σημαίνει ότι:
- απολύονται εργαζομένοι– με το πρόσχημα της «διαθεσιμότητας»- και θα συνεχίσουν να απολύονται δεκάδες χιλιάδες και χωρίς καν να μετρηθούν ανάγκες.
- περικόπτονται τα ήδη περικομένα νόμιμα έσοδα της Αυτοδιοίκησης και ορίζονται επίτροποι που θα αποφασίζουν και θα βάζουν νέους φόρους στους δημότες.
Ακόμη:
1.      Θεσπίζεται Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, που παραβιάζει ευθέως το άρθρο 102 του Συντάγματος και την εκεί προστατευόμενη αυτοτέλεια και αυτοδιαχείριση/αυτοδιοίκηση των ΟΤΑ.
2.      Αναστέλλονται οι προσλήψεις υπαλλήλων κατηγοριών Υ.Ε. και Δ.Ε. στους ΟΤΑ.
4.      Ρυθμίζονται μόνο τα δάνεια των ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ αφήνονται ως έχουν οι οφειλές των ΟΤΑ προς τις ιδιωτικές Τράπεζες, παρά το γεγονός πως βασικός ωφελούμενος της προσδοκώμενης δόσης για χάρη της οποίας λήφθηκαν τα δυσβάσταχτα αυτά μέτρα, είναι ακριβώς οι Τράπεζες.
5.      Περικόπτονται ακόμα περισσότερο οι αντιμισθίες και οι αποζημιώσεις των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, πράγμα που για τους απλούς περιφερειακούς συμβούλους σημαίνει ότι όχι απλώς δεν θα μπορούμε να ασκήσουμε κάποιο ρόλο αλλά θα είναι δυσχερής ακόμη και η φυσική παρουσία στις διαδικασίες.
Με αυτά τα μέτρα, Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Θα ήταν φυσική και επόμενη συνέπεια εάν αυτά τα μέτρα δεν αποσυρθούν, να διοριστούν υπηρεσιακοί Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες – όπως αρμόζει σε ένα κράτος έκτακτης ανάγκης- για να εκτελούν τις εντολές. Προτείνουμε να θέσουμε τις παραιτήσεις μας στη διάθεση του υπουργού εάν επιμείνει στις ανακοινώσεις του και στην εφαρμογή των μέτρων.
Όπως ανέφερα και στη σύσκεψη, πιστεύουμε ότι η περιφέρεια πρέπει να κλείσει διεκδικώντας να αποσυρθεί ο νόμος – και να λειτουργεί μόνο προσωπικό ασφαλείας.  Επίσης πρέπει να υπάρξει συντονισμός του αγώνα με τους Δήμους. Επιπλέον από όσα είχαν αποφασισθεί, προτείνουμε σήμερα κλείσιμο μέχρι την Παρασκευή και έκτακτη σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου ή σύσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων για την συνέχιση των κινητοποιήσεων. Πρέπει έστω και τώρα - εφόσον αναγνωρίζετε στα λόγια την κατάργηση των αιρετών περιφερειών- να αποδείξετε έμπρακτα την απόφαση για πραγματική συμπαράσταση στους εργαζόμενους και για αγώνα να μην περάσουν τα μέτρα που ισοπεδώνουν την κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου