Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Φουντώνει το κίνημα συμπαράστασης στον απεργό πείνας Τάκη Οικονόμου

Στην 9η μέρα απεργίας πείνας ο Τ.Οικονόμου, εργάτης στο Αλουμίνιο της Ελλάδας και μέλος του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων με την παράταξη των Ανεξάρτητων. Η απεργία του επιβλήθηκε από το γκρέμισμα των εργασιακών δικαιωμάτων σε δημόσιο και  ιδιωτικό τομέα, με τους μνημονιακούς νόμους που επέτρεψαν στον όμιλο Μυτιληναίου να επιχειρεί  δραστικές περικοπές αποδοχών, παρά τα κέρδη που εμφανίζει. 


Για όσους δεν το γνωρίζουν ή δεν το συνειδητοποιούν το Αλουμίνιο της Ελλάδας δεν είναι μια «ιδιωτική υπόθεση». Είναι μια βιομηχανία που χτίσθηκε σε εκτάσεις απαλλοτριωμένες από το Ελληνικό Δημόσιο, που εκμεταλλεύεται δωρεάν κοιτάσματα βωξίτη, που ευνοήθηκε και συνεχίζει να ευνοείται με πολύ χαμηλό τιμολόγιο από τη ΔΕΗ, που επιδοτήθηκε για δική του μονάδα ηλεκτροπαραγωγής και στη συνέχεια του επιτράπηκε να πουλάει το ρεύμα σε τιμή πολύ υψηλότερη από αυτή που το αγοράζει, που ευνοήθηκε με δημόσια έργα και με ανοχή στην ρύπανση της ευρύτερης περιοχής, που απαλλάχθηκε από το χαράτσι για ένα ολόκληρο οικισμό των Άσπρων Σπιτιών. Και είναι ένας όμιλος που απέκτησε  τη μονάδα και όλες τις εγκαταστάσεις με συμβολικό αντίτιμο, που χρησιμοποίησε το αποθεματικό και τις εκτάσεις του Αλουμινίου για να δημιουργήσει ένα ιδιωτικό ενεργειακό κέντρο, που του χαρίστηκαν 50 εκατομμύρια αλλά ωστόσο συνεχίζει μέχρι σήμερα να οφείλει δεκάδες εκατομμύρια στη ΔΕΗ και που παρά την κρίση πραγματοποιεί μεγάλα κέρδη. 


Η επιρροή του ομίλου σε όλες τις βαθμίδες του δημόσιου βίου, σε πολιτικούς και κομματάρχες, στα ΜΜΕ, σε αιρετούς της αυτοδιοίκησης, σε συνδικαλιστές, σε εργολάβους και επιχειρηματίες, στην τοπική κοινωνία, έγινε φανερή και από την σιωπή που κάλυψε τις πρώτες ημέρες την απεργία πείνας του Τάκη Οικονόμου και από τις μεγάλες πιέσεις που του ασκήθηκαν από πολλές πλευρές. Δεν υποχώρησε και τώρα φαίνεται, ότι ο αγώνας του έσπασε το φράγμα της σιωπής και άρχισε να αποκτάει ολοένα και περισσότερους συμπαραστάτες. Ο ένας μετά τον άλλο, κινήσεις, σωματεία, παρατάξεις, κόμματα ανακοινώνουν την συμπαράστασή τους. 
Εν τω μεταξύ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και όσο μεγαλώνει το κίνημα συμπαράστασης στον Τάκη Οικονόμου, τόσο μεγαλώνει και η δύναμη των εργαζομένων απέναντι στον εργοδότη και σε όσους συντάσσονται μαζί του. 

Στη σελίδα συμπαράστασης : http://www.facebook.com/ApergiaPeinas όλες οι ανακοινώσεις συμπαράστασης και τα νεώτερα από το μέτωπο των εξελίξεων. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου