Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Συγκέντρωση για το νομοσχέδιο για την υγεία στην Άμφισσα

Συγκέντρωση παρά την απόφαση του Συλλόγου τους για αναστολή των κινητοποιήσεων πραγματοποίησαν την Παρασκευή το απόγευμα στην Άμφισσα εργαζόμενοι του Νοσοκομείου της πόλης.
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο Νομοσχέδιο για την υγεία που κατατέθηκε απο την κυβέρνηση και καταργεί δεκάδες νοσοκομεία σε ολόκληρη την χώρα.
Οι υποσχέσεις που δόθηκαν από την Βουλευτή περί μη κατάργησης του Νοσοκομείου Άμφισσας και η απόφαση του συλλόγου τους για αναστολή των κινητοποιήσεων δεν ήταν αρκετές για να τους πείσουν να σταματήσουν.
Κανένας δεν έχει εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς βουλευτές , εκτός από αυτούς που πνίγονται και διαλέγουν αντί να κολυμπήσουν να πιαστούν από τα μαλλιά τους...

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Το ορυχείο που σκοτώνει


Ένας από τους μεγαλύτερους αγώνες ενάντια στην αποικιοκρατία, γίνεται εδώ και 45 χρόνια από τους αυτόχθονες πληθυσμούς στην Δυτική Παπούα ενάντια στο ορυχείο Grasberg, το μεγαλύτερο ανοιχτό ορυχείο χρυσού και χαλκού στον κόσμο. Το ορυχείο ανήκει στην αμερικανική εταιρεία Mining Corporation Freeport McMoRan, που υπέγραψε το συμβόλαιο για την λειτουργία του με το καθεστώς του δικτάτορα Σουχάρτο το 1967, και από τότε λειτουργεί έχοντας εξασφαλίσει πλήρη πολιτική υποστήριξη ενώ η περιοχή έχει μετατραπεί σε στρατοκρατούμενη ζώνη που οι ντόπιοι απαγορεύεται να κινούνται. Άλλωστε, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι ότι στα χρόνια της λειτουργίας του έχουν σκοτωθεί 160 άνθρωποι από πυροβολισμούς του στρατού που ελέγχει την περιοχή. Σύμφωνα με στοιχεία, το Grasberg παράγει καθημερινά 230.000 τόνους αποβλήτων, που καλύπτουν μια έκταση 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων και προχωρούν σε βάθος μέχρι και 15 μέτρα, σκοτώνοντας

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Η πρόταση του Α/Κ για την αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιφέρεια Στερεάς

Την Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του ΤΕΕ, στη Λαμία, το Αυτοδιοικητικό κίνημα περιφέρειας Στερεάς παρουσιάζει την ολοκληρωμένη πρότασή του για την αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιφέρεια. Παραθέτουμε, στη συνέχεια, το πλήρες κείμενο της πρότασης, καθώς και μια συγκριτική παρουσίαση των βασικών σημείων των προτάσεων, που έχουν διατυπωθεί, στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης, που έχει ανοίξει:

2012_02_23_η ανάπτυξη συστήματος αποκεντρωμένης διαχείρισης στη Στερεά_προτάσεις Α-Κ

2012_02_23_σύγκριση προτάσεων

Διαμαρτυρία για το Νοσοκομείο Καρύστου


Ανακοίνωση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων του Γ.Ν- ΚΥ Καρύστου
Οι εργαζόμενοι το νοσοκομείου Καρύστου, μετά τις δύσκολες τελευταίες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές στιγμές που περνά ο τόπος μας, θέλουμε να αναφέρουμε τα κάτωθι:
Την άνοιξη καλοκαίρι του 2011 μετά από σειρά γεγονότων (κοινωνικές κινητοποιήσεις, διασφαλίστηκε νομοθετικά η παραμονή του Νοσοκομείου Καρύστου ως έχει και μάλιστα και με αύξηση των κλινών του. Το νοσοκομείο, παρά την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, ιατρικών δομών, καθώς και οικονομικών πόρων ισορροπούσε την λειτουργία του με το ζήλο και το φιλότιμο των εργαζομένων του.

Κατάθεση πρότασης αποκεντρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην περιφέρεια Στερεάς


Η διαχείριση των απορριμμάτων αποδεικνύεται ιδιαίτερης σημασίας ζήτημα, από οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική και, εσχάτως, πολιτική άποψη, αφού: συνδέεται άμεσα με το ύψος των δημοτικών τελών και την τοπική οικονομία, με την προστασία του περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή και τον έλεγχο των πολιτών, αλλά και με τις πιέσεις της τρόικας για υιοθέτηση των επιλογών των ενδιαφερόμενων οικονομικών ομίλων.

Διαβλέποντας ότι επίκειται η λήψη κρίσιμων (για τις επόμενες δεκαετίες) αποφάσεων για το συγκεκριμένο ζήτημα και αξιολογώντας τη σημασία που έχει μια πλατιά διαβούλευση πολιτών, δήμων και περιφέρειας, καταθέσαμε, τον περασμένο Νοέμβρη, μια πρόταση που αφορά στην αποκεντρωμένη ολοκληρωμένη διαχείριση με διαλογή στην πηγή, σε όλη την Περιφέρεια Στερεάς. Προχωρώντας, ένα βήμα παραπέρα, προετοιμάσαμε μια αναλυτική περιγραφή και κοστολόγηση της πρότασης, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για μια μέθοδο εφικτή και άμεσα εφαρμόσιμη (όπως και σε πολλές άλλες χώρες), η οποία, ταυτόχρονα:
· απαιτεί πολύ χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας

· εξασφαλίζει τα υψηλότερα έσοδα

· έχει το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κέρδος και

· τις περισσότερες θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο

Για το σκοπό αυτό, ετοιμάσαμε και μια συνοπτική σύγκριση με τις άλλες προτάσεις που παρουσιάσθηκαν και αφορούν σε ακριβές εγκαταστάσεις διαχείρισης, με υψηλό κόστος λειτουργίας, που όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά ανοίγουν την πόρτα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και την καύση των απορριμμάτων. Τα αποτελέσματα είναι εύγλωττα: με ισόρροπη κατανομή σε όλη τη Στερεά, η χρηματοδότηση που υπάρχει μέσω του ΕΣΠΑ είναι επαρκής. Το απαιτούμενο κόστος είναι περίπου στο 1/3, ή και χαμηλότερα, σε σχέση με τις άλλες προτάσεις, ενώ τα συνολικά έσοδα μπορούν να υπερκαλύψουν μέχρι και 3 φορές το κόστος λειτουργίας του συστήματος.

Η πρώτη δημόσια παρουσίαση θα γίνει σε συνέντευξη τύπου την επόμενη Τρίτη και ώρα 11.00 στην Λαμία, στην αίθουσα του Τ.Ε.Ε. (πλ. Ελευθερίας). Ζητάμε, επίσης ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ώστε να παρουσιαστούν αναλυτικά οι προτάσεις που θα οδηγήσουν στην αναγκαία αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού και στην επιλογή των κατευθύνσεων χρηματοδότησης.

Θεωρώντας ότι η διαχείριση των απορριμμάτων μπορεί να λειτουργήσει σε όφελος των τοπικών κοινωνιών και όχι σαν ένα ακόμη χαράτσι υπέρ των εθνικών εργολάβων, ελπίζουμε ότι με την πρότασή μας συμβάλλουμε στη δημόσια συζήτηση και στην ενημέρωση των πολιτών, που θα εισπράξουν το όποιο αποτέλεσμα των επιλογών που θα γίνουν।

Δέσποινα Σπανούδη, περιφερειακή σύμβουλος

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Αποκλείουμε το Hinkley



Συνεχίζονται οι προετοιμασίες πολλών βρετανικών οργανώσεων για τον αποκλεισμό στις 10 και 11 Μαρτίου του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Hinkley, ενάντια στην εγκατάσταση του μεγαλύτερου πυρηνικού αντιδραστήρα στην Ευρώπη, που αποτελεί μέρος ενός γενικότερου σχεδίου για την εγκατάσταση 8 νέων πυρηνικών αντιδραστήρων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.  Ήδη, σε πολλές βρετανικές πόλεις (Λονδίνο, Λίβερπουλ, Μπρίστολ, Κάρντιφ, κλπ) οι περιφερειακές οργανώσεις έχουν εξασφαλίσει την συμμετοχή εκατοντάδων ακτιβιστών, με σκοπό ένα χρόνο μετά την πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα, να σχηματιστεί μια τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα που θα δώσει μια δυναμική απάντηση με το σύνθημα «Όχι σε νέα πυρηνικά, ούτε εδώ, ούτε αλλού», στον ίδιο χώρο που το 1987 το αντιπυρηνικό κίνημα είχε πετύχει μια μεγάλη νίκη καταφέρνοντας να μην περάσουν τα τότε σχέδια για την δημιουργία ενός νέου σταθμού πυρηνικής ενάργειας. Να σημειωθεί, ότι κάτω από την πίεση του κινήματος, το 2002 η βρετανική κυβέρνηση 
ανακοίνωσε ένα μορατόριουμ στην κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όμως τώρα η κυβέρνηση Κάμερον επαναφέρει το Hinkey στην ημερήσια διάταξη, αγνοώντας προκλητικά την επιθυμία των ανθρώπων να αποφασίζουν οι ίδιοι για το ενεργειακό τους μέλλον. Σύμφωνα με τους διοργανωτές ο αποκλεισμός θα είναι μια μη βίαιη πράξη πολιτικής ανυπακοής, ωστόσο, επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο οι κινητοποιήσεις να αντιμετωπιστούν με καταστολή, έχει προβλεφθεί να υπάρχει άμεση νομική και πρακτική βοήθεια σε όποιον-α την χρειαστεί, ενώ εκτός από τον αποκλεισμό του σταθμού, στόχος είναι το διήμερο να πάρει την μορφή ενός φεστιβάλ δημιουργικής αντίστασης, με μουσική, θεατρικά δρώμενα, κλπ. Και μια οδηγία για όσους-ες θα μείνουν την νύχτα στο Hinkley: να προετοιμαστείτε κατάλληλα γιατί το κρύο προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα τσουχτερό.       
                                                                                Δημήτρης Γκιβίσης
 Για περισσότερα: www.stophinkley.org

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Project HELIOS ή ηλιόθερμο;


του Τέλη Τύμπα

Ι.
Την εβδομάδα που πέρασε το Υπουργείο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) έδωσε στη δημοσιότητα τις διατάξεις νομοσχεδίου για το Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, το οποίο έχει ως διακηρυγμένο στόχο την προώθηση της μαζικής εγκατάστασης ‘σταθμών παραγωγής ηλιακής ενέργειας’ στην Ελλάδα, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος που θα εξάγεται βορειότερα, σε χώρες όπως η Γερμανία.
Το Project HELIOS αναφερόταν ρητά σε ειδικό άρθρο (13) του κειμένου-οδηγού του δεύτερου γύρου του μνημονίου, του Euro Summit Statement, που συνυπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση στις 26-10-2011. Πρόκειται για κολοσσιαίο πρόγραμμα, το οποίο θα δεσμεύσει για δεκαετίες την ελληνική κοινωνία σε ένα συγκεκριμένο τεχνολογικό προσανατολισμό, ο οποίος θα στηρίζει την αναπαραγωγή σε διευρυμένη μορφή της κοινωνικής ηγεμονίας αυτού μας έχει φέρει στη σημερινή κατάσταση: την Ελλάδα του κεφαλαίου της εργολαβίας.
To νομοσχέδιο διευκολύνει τις επιδιώξεις της ιδιωτικής κερδοφορίας του ελληνικού κεφαλαίου όπως αυτό ελέγχεται από το μεγάλο κεφάλαιο του χώρου των κατασκευών. Ευνοεί ταυτόχρονα τις επιδιώξεις του ευρωπαϊκού κεφαλαίου που συσσωρεύεται στη βιομηχανία παραγωγής της τεχνολογίας των βιομηχανικών σταθμών παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Δεν πρόκειται, όπως θα δούμε, για πρόγραμμα που ενδιαφέρεται για το περιβάλλον, που θα οδηγήσει, μεταξύ άλλων, στην αντικατάσταση της τεχνολογίας της πυρηνικής ενέργειας από τεχνολογίες κάποιας ανανεώσιμης ενέργειας. Αντίθετα, θα διευρύνει τον καθορισμό των όποιων διεθνικών ροών ηλεκτρικής ενέργειας  από το μεγαλύτερο διεθνώς ενεργειακό κεφάλαιο, αυτό της πυρηνικής ενέργειας.

Δυναμική παρέμβαση για τον Ο.Ε.Κ. και την Εργατική Εστία, απαιτείται ΤΩΡΑ από όλους


Η επιχειρούμενη κατάργηση του Οργανισμού εργατικής κατοικίας και της Εργατικής εστίας, αποτελεί υπεξαίρεση της περιουσίας των εργαζομένων και εκθέτει χιλιάδες  χαμηλόμισθους σε σοβαρές απώλειες και κινδύνους. Ταυτόχρονα πολλοί κλάδοι όπως οι κατασκευές, ο τουρισμός και ο πολιτισμός θα χάσουν ένα σημαντικό κύκλο εργασιών και θέσεις εργασίας.
Το μέγεθος του προβλήματος γίνεται αντιληπτό αν υπολογισθεί ότι στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μόνο κατά την τελευταία τετραετία, χορηγήθηκαν 380 εκατ. ευρώ σε 3.800 οικογένειες για στεγαστικά δάνεια με επιδότηση επιτοκίου, 25 εκατ. σε 1.360 οικογένειες για άτοκα δάνεια και 16 εκατ. σε 10.423 οικογένειες για επιδότηση ενοικίου. Η ακίνητη περιουσία του ΟΕΚ στην περιφέρεια είναι μεγάλη

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Το κίνημα NO TAV συνεχίζει δυναμικά


Μετά τις διαδηλώσεις του περασμένου Σαββάτου, το κίνημα NO TAV (όχι στα τραίνα υψηλής ταχύτητας) ετοιμάζεται για την μεγάλη εθνική διαδήλωση το ερχόμενο Σάββατο 25/2. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν πριν από λίγους μήνες, με αφορμή το σχέδιο για την σιδηροδρομική σύνδεση του Τορίνο με την Λυών (σημ: το συγκεκριμένο τμήμα είναι μέρος του σχεδίου της Ε. Ε. για την σιδηροδρομική σύνδεση της Λυών με την Ουκρανία) που περιλαμβάνει την διάνοιξη μιας υπόγειας σήραγγας 54 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 12 θα είναι σε ιταλικό έδαφος. Σύμφωνα με ακτιβιστές, πρόκειται για ένα έργο που δεν εξυπηρετεί κανένα κοινωνικό σκοπό, παρά μόνο την κερδοφορία της τραπεζικής μαφίας και των εταιρειών που

Η εκδήλωση για το ανταλλακτικό εμπόριο στην Άμφισσα

Δημήτρης Γιαννίδης
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή που μας πέρασε εκδήλωση στην Άμφισσα για το ανταλλακτικό εμπόριο.
Η εκδήλωση αυτή έγινε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με πρωτοβουλία πολιτών για την δημιουργία δικτύου ανταλλακτικού εμπορίου και στην Φωκίδα.
Στην εκδήλωση  παρευρέθηκαν αρκετοί άνθρωποι απο την Άμφισσα την Ιτέα το Λιδωρίκι και την Αμυγδαλιά.
Καλεσμένοι της βραδιάς ήταν η Αγγελική Ταλαμάγκα με καταγωγή απο την Άμφισσα και μέλος του Δικτύου αλληλεγγύης και ανταλλακτικής οικονομίας Φθιώτιδας και ο Δημήτρης Γιαννίδης απο το Δίκτυο ανταλλακτικής οικονομίας Ιεράπετρας "Καερέτι".
Οι ομιλητές παρουσίασαν την δράση των ομάδων τους , ενώ συζητήθηκαν αναλυτικά και λεπτομερώς τα επόμενα βήματα για την λειτουργία της ομάδας στην Φωκίδα...

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Μια ....καρναβαλική παρέμβαση

Στο παραδοσιακό άναμα φωτιάς στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς με δρώμενα από την Κοζάνη, το Δίστομο και τη Λιβαδειά, μοιράστηκαν οι ακόλουθες ανακοινώσεις: 

Εδώ που μαζευτήκαμε, να φάμε και να πιούμε,
μαζί να τραγουδήσουμε κι αλήθειες να σας πούμε.
Οι Γερμανοί ξανάρθανε, με όπλα τις γραβάτες,
τις τράπεζες, τα δάνεια, τους κεφαλαιοκράτες.
Ελάτε να φωνάξουμε, πως άλλο δεν μασάμε,
πάλι θα τους ξεμπήξουμε, γαμιώντας θα τους πάμε!
Βαλθήκαν να τρομάξουνε τον κόσμο λες κι ειν’ γίδια,
πείνα, φτώχεια μας δείχνουνε, μας πρήξανε τ’ αρχίδια!
Ελάτε να τους διώξουμε να δούμε άσπρη μέρα,
κηφήνες κι υποτακτικοί μολύνουν τον αέρα.
Αυτά που υπογράψανε, μασούρι να τα κάνουν,
και πάνω σ’ αυτό που κάθονται μόνοι τους να το βάνουν!

φορείς, σύλλογοι και πολίτες, συναντιόμαστε και συνδιοργανώνουμε δράσεις αντίστασης και αλληλεγγύης
 Τρίτη, στο π. Δημαρχείο στις 7.00 μ.μ.


Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΟΥ Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Οι εργαζόμενοι του ΟΕΚ έστειλαν την ακόλουθη διαμαρτυρία- έκκληση, την οποία προσυπογράφουμε :

ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Κύριοι σύμβουλοι,
Ο Ο.Ε.Κ. ιδρύθηκε το 1954 με σκοπό την στέγαση των εργαζομένων
Δεν επιβαρύνει ούτε με ένα Ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό και οι πόροι του προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές των εργαζομένων (1,00%) και των εργοδοτών (0,75%).
Δεν είναι ζημιογόνος, ούτε ξεπερασμένος, έχει διαρκή προσφορά έργου με ανέγερση εκατοντάδων πρότυπων οικισμών σε όλη τη χώρα, με παροχή χιλιάδων δανείων, ώστε οι εργαζόμενοι να αποκτήσουν δική τους κατοικία.
Είναι ένας δυναμικός αναπτυξιακός φορέας τελείως απαραίτητος τώρα που η ανάπτυξη είναι η μοναδική έξοδος από τη λαίλαπα της καταστροφής.

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Εν μεγάλη Ελληνική αποικία, 200 π.Χ. και 2012 μ.Χ.



Ότι τα πράγματα δεν βαίνουν κατ' ευχήν στην Αποικία
δεν μέν' η ελαχίστη αμφιβολία,
και μ' όλο που οπωσούν τραβούμ' εμπρός,
ίσως, καθώς νομίζουν ουκ ολίγοι, να έφθασε ο καιρός
να φέρουμε Πολιτικό Αναμορφωτή.

Δικαίωμα στο καρναβάλι



  
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την πρόσφατη απόφαση που πήραν οι δημοτικές αρχές και αφορά την πλήρη ιδιωτικοποίηση των δημόσιων χώρων στο διάσημο καρναβάλι του Σαλβαδόρ της Βραζιλίας, που αρχίζει το Σάββατο. Σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, το καρναβάλι είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ δρόμου στον κόσμο, και διαρκεί για μια εβδομάδα σε μια ζώνη 25 χιλιομέτρων.
Πριν λίγες εβδομάδες, εκπρόσωποι 135 συλλογικοτήτων (αυτόχθονες, φοιτητές, κινήματα πόλης, κλπ)
συναντήθηκαν για να οργανώσουν τις δράσεις τους, με σκοπό να μην περάσει το σχέδιο που προωθεί ο Δήμος σε συνεννόηση με μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες που ελέγχουν την εστίαση, την φύλαξη χώρων,

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Ευθύνες για τον εφιάλτη της ύφεσης στην Στερεά, αποδίδουν στο απεργιακό φύλλο οι δημοσιογράφοι της Ελευθεροτυπίας

Δημοσιεύτηκε σήμερα, 15/2/2012, στην «Εφημερίδα των Εργαζομένων στην Ελευθεροτυπία» ένα κείμενο με τίτλο « Ο εφιάλτης της ανεργίας στην Εληνική Περιφέρεια». Ειδικότερα για την περιφέρειά μας υπάρχει άρθρο με τίτλο «Βιασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» σε Στερεά Ελλάδα- Εύβοια».
Σύμφωνα με το κείμενο η Στερεά Ελλάδα «κατατάσσεται πρώτη στην ανεργία, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Κατέχει μάλιστα και τα πρωτεία της αύξησης της ανεργίας , στα δύο χρόνια εφαρμογής του μνημονίου, απο το 11,1% που ήταν το 2009 έφτασε το 20110 στο 14,3% και το 2011 στο 23,3%.
Τα μεγάλα ποσοστά της ανεργίας αποδίδονται εκτός απο την γενικότερη ύφεση σε «σοβαρές προσωπικές ευθύνες του περιφερειάρχη Κλέαρχου Περγαντά, για την λαθεμένη άσκηση απο μέρους του της πολιτικής για την ανάπτυξη».
Οσον αφορά στην Εύβοια το δημοσίευμα περιγράφει με μελανά χρώματα την αποβιομηχάνιση και την ανεργία που «απειλούν τα όρια επιβίωσης ολόκληρης της ευβοϊκής κοινωνίας».
Αξίζει να διαβάσετε το πλήρες κείμενο και τα άλλα δημοσιεύματα της εφημερίδας των εργαζομένων στην Ελευθεροτυπία που βρίσκονται επι 56 μέρες σε απεργία.

ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17-02-2012
ΚΠΕ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
ΘΕΜΑ:   «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ»


18:30 – 19:00    ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ

19:00 – 19:20     ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ & ΑΕΙΦΟΡΙΑ
         ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΠΕ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

19:20 – 19:50    «Η ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ»
ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΜΕΛΟΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ «ΚΑΕΡΕΤΙ»

19:50 – 20:20    «ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ»
ΤΑΛΑΜΑΓΓΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΜΕΛΟΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
 ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

20:35-            ΣΥΖΗΤΗΣΗ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Νίκος Λάιος, εργαζόμενος (ακόμη), Πολίτης (ακόμα)


Προχθές, Κυριακή, 12 του Φλεβάρη, η κατοχική «κυβέρνηση» χτύπησε ξανά τον ελληνικό Λαό.
Ξεκάθαρο πια, πως εχθροί της είναι περισσότεροι από πεντακόσιες Χιλιάδες άνθρωποι, που ξεχύθηκαν στους δρόμους της Αθήνας, και δεκάδες Χιλιάδες άνθρωποι σ’ όλη την υπόλοιπη χώρα, αγωνιζόμενοι για μια φούχτα δικαιώματα — που, όμως, συμπυκνώνουν τα μέγιστα ανθρώπινα αγαθά, τον κόσμο ολόκληρο: ψωμί, παιδεία, ελευθερία, ανεξαρτησία, αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια, ζωή χωρίς «δόσεις»... Σεβάσμιοι φίλοι της δοτής «Κυβέρνησης», μια φούχτα ξένοι και ντόπιοι τραπεζίτες και μεγαλοεπιχειρηματίες — που με λύσσα συγκεντρώνουν ένα-ένα τα πολύτιμα τυπωμένα χαρτάκια τους, σε βάρος δισεκατομμυρίων ανθρώπων του πλανήτη. Κάθε χαρτονόμισμα τους, μια πάλουσα σταγόνα ανθρώπινου αίματος. Κάθε ρίνισμα χρυσού στα θησαυροφυλάκια τους, ένας αναστεναγμός κλεμμένος.
 Αυτό που έγινε την Κυριακή, ειδικό στους δρόμους της Αθήνας, ήταν ξανά πόλεμος: Οι κρατικοί και παρακρατικοί κατασταλτικοί βραχίονες των «εκπροσώπων» του λαού, ενάντια στον ενωμένο, ακηδεμόνευτο, εξεγερμένο λαό. Οι πιστοί υπάλληλοι των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου εν γένει, ενάντια στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, την νεολαία της χώρας. Οι προδότες, ενάντια στους ασκλάβωτους.
Ο πόλεμος ανάμεσα στις δυνάμεις της καταστροφής και της διαστροφής, από τη μια, και της δημιουργίας και της ανάστασης από την άλλη,  άρχισε πριν δυο χρόνια δεν θα τελειώσει εύκολα. Οι σκαιές "κυβερνήσεις" της περιόδου αυτής το χουν καταστήσει σαφές με εξαπόλυση πολυδιάστατης βίας και ψεύδους, απ’ την πλευρά τους.
Το ίδιο, όμως, κι ο γενναίος ελληνικός λαός, που δεν σκύβει το κεφάλι σε κανέναν τύραννο, σε καμιά χούντα — με ή χωρίς τανκς, με γαλόνια, ή με γραβάτες.
Σε τούτα τα χώματα, που γέννησαν την ελευθερία ως βιωμένο τρόπο ζωής, δεν χωράει φασισμός. Κανένας αγώνας, καμιά θυσία δεν πήγε χαμένη, σε τούτη την ταλαίπωρη πατρίδα. Υπήρξαν ήττες, έγιναν λάθη. Μα, χαμένες δεν πήγαν οι θυσίες για την ελευθερία. Τις κουβαλάμε γερές, ατόφιες στις πολιτισμικές αποσκευές μας -να ο πραγματικός πλούτος, φωτιά που καταλειώνει «κοινά» και «εθνικά» νομίσματα σωρό- γιατί γινήκαν περήφανα, με συνειδητή επιλογή και με γνώμονα το συλλογικό, κοινωνικό συμφέρον. Σε αντίθεση, δηλαδή, με τις επιβαλλόμενες δια μαστιγίου, ταπεινωτικές «θυσίες» του λαού, για χάρη της ΕΕ., του Δ.Ν.Τ., της Διεθνούς ‘Ένωσης Τραπεζών και των ντόπιων μεγαλοεπιχειρηματιών. Πόσο διαστρεβλώνουν την έννοια της θυσίας, οι άσπονδοι, οι άφιλοι, οι στραγγισμένοι από αίμα λογιστές...

Γράμμα απο τους κρατούμενους του Μαλανδρίνου.

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ, καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου


Δεν τους έλαβαν υπόψη αλλά έχει μια αξία να την διαβάσουμε και γιαυτό την αναδημοσιεύουμε:

"ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ Των καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου,
Γιώργου Κασιμάτη, Ομότιμου Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών
Ανδρέα Δημητρόπουλου, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών
Γιώργου Κατρούγκαλου, Καθηγητή Πανεπιστημίου Θράκης
Ηλία Νικολόπουλου , Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου
Κώστα Χρυσόγονου, Καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Αισθανόμαστε την υποχρέωση να επισημάνουμε προς τη Βουλή και τον ελληνικό λαό ότι το κείμενο, το οποίο καλείται σήμερα να ψηφίσει η λαϊκή αντιπροσωπεία, παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος και του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου για τους λόγους που ακολουθούν:

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Σταματήστε την ιδιωτικοποίηση των μνημείων


       Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει  στην Αλβανία το σχέδιο του ινστιτούτου των μνημείων να μισθωθούν για 99 χρόνια σε ιδιωτικές εταιρείες 40 κάστρα και πύργοι. Αρχαιολόγοι,  ιστορικοί  και αρχιτέκτονες υποστηρίζουν ότι έτσι δίνεται η δυνατότητα στους ιδιώτες να μετατρέψουν τις ιστορικές τοποθεσίες σε μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία ή οτιδήποτε άλλο τους αποφέρει κέρδη, χωρίς να νοιάζονται για την αποκατάσταση των κτιρίων. Ο επικεφαλής του ινστιτούτου των μνημείων

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Κινητοποιήσεις στην Φωκίδα για το Μνημόνιο 2


Το πρωί στους Δελφούς
Από το πρωί μια σειρά από δράσεις έγιναν στην Φωκίδα από τους πολίτες που αντιδρούν στην υπογραφή της δανειακής σύμβασης.
Το πρωί έγινε παρέμβαση στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών που αναρτήθηκε πανό και ανακοινώθηκαν μηνύματα σε τρεις γλώσσες.
Το μεσημέρι η συγκέντρωση μεταφέρθηκε στην Ιτέα όπου υψώθηκαν πανό στον μόλο της πόλης.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με συγκέντρωση στην Άμφισσα το απόγευμα που  πραγματοποιήθηκε χωρίς πολύ οργάνωση μιας και η προετοιμασία ξεκίνησε το μεσημέρι. Παρόλα αυτά ήρθαν...

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Ανοικτή Επιστολή του Θανάση Σκούμα

ΠΡΟΣ: 1)Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας  2) Δήμαρχο Θηβαίων 3) Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς

Η χώρα και ο λαός μας, με την απειλούμενη ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης και των νέων μέτρων και του PSI , υποβάλλεται σε διαρκή καταλήστευση, εκποίηση του εθνικού και δημόσιου πλούτου του Ελληνικού λαού, σε φτωχοποίηση του Ελληνικού λαού, σε συντριβή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων του, σε συντριβή των δικαιωμάτων του σε υγεία, παιδεία και πρόνοια, παντού.
Η μόνη λύση για τη χώρα είναι η ανατροπή της κυβέρνησης των δοσίλογων πολιτικών που την απαρτίζουν. Είναι η άρνηση του χρέους

Nα φύγουν πριν μας ξεπουλήσουν !

Μπροστά στην ολοκληρωτική καταστροφή, τις στρατιές ανέργων, την εξαθλίωση εργαζόμενων και συνταξιούχων, τις απολύσεις, την αρπαγή του δημοσίου πλούτου, την υποτέλεια και την υποδούλωση, πρέπει να απαντήσουμε αποφασιστικά.


Το νέο μνημόνιο είναι ένα ακόμη βήμα στην άβυσσο και τη χρεοκοπία.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ.
ΠΡΙΝ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
Πριν διαλύσουν κάθε δυνατότητα να σταθούμε στα πόδια μας.
Από τον καναπέ και την τηλεοπτική παρακολούθηση πρέπει να μετατραπούμε σε ενεργούς πρωταγωνιστές, με συμμετοχή και δράση. Δεν θα μας λύσουν «οι άλλοι» τα προβλήματά μας, ούτε κάποιοι καλύτεροι εκπρόσωποι. Εμείς οι ίδιοι μπορούμε να γίνουμε Η ΛΥΣΗ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ στην κρίση.
Ημερολόγιο κινητοποιήσεων 

Στη Λιβαδειά
Συλλαλητήριο το Σάββατο 11 Φλεβάρη, 12.00 στον κεντρικό πεζόδρομο.
Αναχώρηση με πούλμαν για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, την Κυριακή 12 Φλεβάρη και ώρα 3 μ.μ. από το Ζάπειο (πλ. Λ. Κατσώνη).
Τα πούλμαν ξεκινούν από Λιβαδειά και θα σταματήσπουν για να πάρουν κόσμο από Αλίαρτο, Θήβα, Οινόφυτα, Σχηματάρι

Στη Λαμία

Μαζική συγκέντρωση την Παρασκευή στη Λαμία με κάλεσμα της Πρωτοβουλίας του συντονιστικού των πρωτοβάθμιων σωματείων ν. Φθιώτιδας. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία,  κατέληξαν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας όπου επέδωσαν ψήφισμα  καλώντας την αιρετή Περιφέρεια να αφήσει την τακτική του Πόντιου Πιλάτου και να πάρει σαφή θέση κατά της κυβέρνησης του μνημονίου που στραγγαλίζει την ΤΑ και το λαό. Νέα κινητοποίηση για την Κυριακή 13 Φλεβάρη στις 6 το απόγευμα.

Στη Χαλκίδα
Συγκέντρωση στην πλατεία του Αγ. Νικολάου Παρασκευή 10/2/2012 και ώρα 19.30 απ’ όλα τα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά σωματεία το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ και το εργατικό κέντρο.
• Συγκέντρωση στην πλατεία του Αγ. Νικολάου Σάββατο 11/2/2012 και ώρα 11.00πμ. απ’ όλα τα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά σωματεία το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ και το εργατικό κέντρο.
• Συμμετοχή στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα έξω από την Βουλή την Κυριακή 12/2/2012.
Λεωφορείο για τη συγκέντρωση θα αναχωρήσει από το Βούρκο Χαλκίδας την Κυριακή 12-02-2012 στις 15:00.

Κατάληψη περιφέρειας στη Σύρο

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Έξω οι νεοναζί από την Σόφια

Συνεχίζεται η καμπάνια ενημέρωσης της πρωτοβουλίας «Άνθρωποι κατά του ρατσισμού», ενάντια στην διεθνή νεοναζιστική διάσκεψη με θέμα «η κατάσταση στην Ευρώπη και στον λευκό κόσμο και ο εθνικισμός ως η μόνη λύση για τη διάσωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της λευκής φυλής στο σύνολό της», (μπρρρ!!!) καθώς και στην παρέλαση του μίσους (γνωστή ως Lukov March) που είναι προγραμματισμένες να γίνουν το διήμερο 17 - 18 Φεβρουαρίου στην βουλγαρική πρωτεύουσα. Η πρωτοβουλία, που συσπειρώνει ένα μεγάλο πλήθος ακτιβιστών του βουλγαρικού αντιρατσιστικού κινήματος, ενημερώνει ότι

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Γεράνεια όρη ... όπως Ελικώνας

Αναδημοσίευση από το blog «Στη σκιά του Ελικώνα»

Λίγοι, πλέον, πιστεύουν ότι η στοχοποίηση του Ελικώνα, σαν περιοχής υπερσυγκέντρωσης βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων, είναι μια εξαίρεση του κανόνα. Γι αυτούς τους λίγους, είναι εξαιρετικά διδακτική η αντίστοιχη (πρόσφατη) εμπειρία στα κοντινά μας Γεράνεια όρη, δηλαδή, για στην περιοχή ανάμεσα σε Λουτράκι, Περαχώρα, Αγίους Θεοδώρους. Για τους υπόλοιπους, τους πιο "ψυλλιασμένους", είναι, επίσης, διδακτική η περίπτωση για το εύρος της συσπείρωσης, που έχει επιτευχθεί, με επίκεντρο την "Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στη Βιομηχανία Παραγωγής Αιολικής Ενέργειας στα Γεράνεια".

Μάθετε περισσότερα στο blog: http://www.geraniasos.blogspot.com

Η επιτροπή οργάνωσε μια δημόσια συζήτηση για το θέμα αυτό, την Κυριακή 22/1/2012. Από την εκδήλωση αυτή προέρχεται η παρακάτω παρουσίαση - συνδετικός κρίκος του δικού τους αγώνα, με το δικό μας αγώνα.


Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Αρχαίοι και σύχρονοι Έλληνες κυβερνήτες

του Κώστα Δαύλια

Και να θελει ν αγιασει κανεις ,δεν τον αφηνει η κρατικη τηλεοραση. Ετσι την Δευτερα το βραδυ,ειδαμε την ΄΄ Ιφιγενεια εν Αυλιδι ΄΄ .Με την καταπληκτικη ερμηνεια της Ειρηνης Παπα , του Κώστα Καζακου και αλλων πολλων γνωστων ηθοποιων. Γυρισμενο σ ενα χωρο που αν καποιος δεν γνωριζε την Αυλίδα, θα νομιζε οτι διαδραματιζοταν εκει .Οι κατοικουντες βεβαια την ΄΄ Ιερουσαλημ ΄΄ διεκριναν οτι δεν ηταν το Μικρο Βαθυ Αυλιδας . Έλλειπαν βλεπετε απο τα σκηνικα οι χημικες βιομηχανιες και τα ναυπηγεια. Ειδαμε λοιπον τον Αγαμεμνονα – πολιτικη κεφαλη της εποχης -, να βροντοφωναζει οτι θυσιαζει την κορη του για την Ελλαδα ! Ειδαμε την Ιφιγενεια , οταν ξεπερασε τον φοβο του θανατου , να δηλωνει οτι θα δωσει την ζωη της για την Ελλαδα . Κι οτι αυτη η περιοχη θαναι απο κει και περα το σπιτι της . Δηλαδη οι ηγητορες της εποχης εκεινης θυσιαζαν οτι πιο πολυτιμο ειχαν για τον τοπο τους ! Ισως αυτος να ηταν ενας λογος που διεσωθησαν ολα αυτα μεχρι σημερα . Ισως αυτος ηταν ο λογος που σεβαστηκαν ολοι οι καταχτητες της Ελλαδας και δεν τολμησαν να πειραξουν τιποτα απ τον Αρχαιο πολιτισμο .Ουτε την Ακροπολη , ουτε τις Μυκηνες ,ουτε την Επιδαυρο ,αλλα ουτε και την Αυλιδα. Υπαρχει ακομα ο Ναος της Αυλιδειας Αρτεμιδος, οσο κι αν καποιοι ανιστορητοι προσπαθουν να τον τοποθετησουν σε αλλη περιοχη. Υπαρχουν ακομα τα τειχη στο μεγαλο βουνο , εστω οτι εμεινε απ τις εκρηξεις του τσιμενταδικου – της αναπτυξης θα ελεγαν καποιοι - .Ισως ακομα να σεβαστηκαν και το πολιτευμα της Δημοκρατιας που διδαξαν σε ολο τον κοσμο οι Αρχαιοι Ελληνες .
Και σημερα ? 6 / 2 / 12 παιχτηκε ενα αλλο εργο στην τηλεοραση . Ε με κακους ηθοποιους και ασχημο σεναριο . Απ τη μια οι κατ επαναληψη ΄΄σωτηρες ΄΄ μας στην Αθηνα,

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Σώστε το Hondoq ir-Rummien

Με συνεχόμενες κινητοποιήσεις εδώ και εννιά χρόνια, περιβαλλοντικές οργανώσεις και κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν το Hondoq ir-Rummien, μια μαγευτική παραθαλάσσια περιοχή στο νησί Γκόζο της Μάλτας που είναι σημαντικός βιότοπος και διάσημη για τις παραλίες και τα νερά της.
Παρόλο που το κίνημα αντίστασης έχει καταφέρει να μην περάσει το προτεινόμενο σχέδιο «ανάπτυξης», που περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων-

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Δεκαήμερη πορεία για την υπεράσπιση του νερού

Συνεχίζεται η δεκαήμερη πεζοπορία για την υπεράσπιση του νερού ως κοινωνικό αγαθό, που ξεκίνησε την Τετάρτη από την Καζαμάρκα στο βόρειο Περού για να φτάσει ως τη Λίμα και το προεδρικό μέγαρο του Ογιάντα Ουμάλα. Στην πορεία συμμετέχουν χιλιάδες άνθρωποι (αυτόχθονες πληθυσμοί, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ακτιβιστές, κλπ) και στόχος τους είναι να μπλοκαριστεί οριστικά το ορυχείο εξόρυξης χρυσού και χαλκού Conga (του αμερικανικού ομίλου Newmont) από το οποίο θα νεκρώσουν τέσσερις λιμνοθάλασσες που βρίσκονται στην ορεινή Καζαμάρκα και θα προκληθούν ανεπανόρθωτες περιβαλλοντικές ζημιές στo οικοσύστημα της περιοχής. Ο τοπικός πληθυσμός, που φοβάται μια πιθανή κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω έλλειψης νερού, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της υδροδότησης προέρχεται από αυτές τις λιμνοθάλασσες, έχει συγκρουστεί βίαια

Φυλακές : Μνημεία αθλιότητας

της Βάσως Λέβα (δημοσιεύτηκε στην Ενδοχώρα)
Τα ανθρώπινα δικαιώματα αφορούν εξίσου τους χειρότερους όπως και τους καλύτερους από μας, και για αυτόν ακριβώς το λόγο μας προστατεύουν. Εξάλλου, το επίπεδο της δημοκρατικής λειτουργίας και του πολιτικού πολιτισμού, γενικότερα, κρίνεται από το επίπεδο προστασίας των δικαιωμάτων, γεγονός που αποτελεί δέσμευση και υποχρέωση μιας δημοκρατικής πολιτείας.
Η παραπάνω αποστροφές μοιάζουν τουλάχιστον ουτοπικές μέσα στη γενικότερη ατμόσφαιρα κατάρρευσης, όπου η κοινωνία είναι ο εχθρός και κάποιοι πιστεύουν ότι

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

"Μαδρίτη 15"- κάτι μας θυμίζει....

Και όμως στην Ισπανία μας διαβάζουν! Δεύτερο τεύχος για την Ενδοχώρα και οι Ισπανοί βιάστηκαν .... να μας μιμηθούν :
Το πρώτο φύλλο της «Madrid 15M» είναι ήδη γεγονός
Η χρηματοδότηση του εγχειρήματος θα γίνεται αποκλειστικά από το κίνημα, και όλα τα οικονομικά στοιχεία θα δημοσιοποιούνται

Του Δημήτρη Γκιβίση

Έτοιμο είναι το πρώτο φύλλο της «Madrid 15M», της εφημερίδας του κινήματος 15Μ, που προέκυψε μέσα από πρόταση που κατατέθηκε πριν από λίγο καιρό στη λαϊκή συνέλευση της Villaverde, για να εγκριθεί στη συνέχεια από τις συνελεύσεις που ακολούθησαν. Η εφημερίδα, που δεν έχει διευθυντή σύνταξης, αφού κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για το ίδιο το κίνημα παρά μόνο οι συνελεύσεις του,

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Συνάντηση μελών και φίλων

Συναντιόμαστε Κυριακή 5 Φεβρουαρίου και ώρα 11.00 στην Θήβα, στην δ/νση Αντιγόνης 24 (κάθετη στην Επαμεινώνδα που είναι ο κεντρικός πεζόδρομος της Θήβας) με θέματα:
- ολοκληρωμένη πρόταση για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων- εξελίξεις/-δεύτερο τεύχος  της Ενδοχώρας/επόμενα βήματα/ ενημέρωση για ένα χρόνο Καλλικράτη/τοπικές δράσεις και κινητοποιήσεις.

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Cooperativa Integral Catalana Ένα πρωτότυπο πείραμα αυτοοργάνωσης

 Ίσως η πιο σημαντική παρακαταθήκη που έχει αφήσει το κίνημα 15Μ στην Ισπανία, είναι η δημιουργία διάφορων εναλλακτικών θεσμών που ορίζονται από την δική τους αυτονομία (κοινωνικά κέντρα, εναλλακτικά έντυπα, συλλογικές κουζίνες, τράπεζες χρόνου, κ.λπ) και εκφράζουν τις κοινωνικές αξίες και πρακτικές που σηματοδοτούν τις κοινωνικές αλλαγές που ...
συντελούνται σε όλο τον κόσμο.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πειράματα αυτοοργάνωσης που αναπτύσσονται, είναι η Cooperativa Integral Catalana, που λειτουργεί ως ένας χώρος ενοποίησης διαφόρων συνεταιρισμών της περιοχής, με ένα πλήθος διαδικασιών (εκπαίδευση, συναντήσεις, νομικές υπηρεσίες, κ.λπ) που αναπτύσσονται μεταξύ των περίπου 850 μελών της.

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Ασωπός: κέρδη και ζημίες από το περιβαλλοντικό έγκλημα

της Δέσποινας Σπανούδη
5 χρόνια μετά την αποκάλυψη του εξασθενούς χρωμίου στη λεκάνη του Ασωπού και 40 χρόνια μετά τη μετατροπή μιας ολόκληρης περιοχής σε βιομηχανική χαβούζα, μπορεί τίποτε να μην έχει αλλάξει στο καθεστώς της ασυδοσίας και της ρύπανσης, ωστόσο νέο πεδίο δόξης λαμπρό για κέρδη και οφέλη έχει ανοίξει διάπλατα: Μελέτες επί μελετών, κάποιες πολύ ακριβά πληρωμένες όπως η τελευταία που συμμετέχει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
2,7 εκατ. ο προϋπολογισμός έρευνας* που θα προτείνει μέτρα και τεχνολογίες για την αποκατάσταση του βαριά ρυπασμένου υδροφόρου ορίζοντα. Συμμετέχουν δύο Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων, 3 Ιδιωτικές Εταιρείες (για ποιο λόγο άραγε;) και με ένα μικρό ποσό η Περιφέρεια Στερεάς.
Είναι κακό θα αναρωτηθεί κανείς να γίνει μια τέτοια μελέτη; Ασφαλώς όχι. Είναι απλώς άσκοπο. Γιατί ξοδεύονται χρήματα για να μάθουμε πως θα καθαρίσουμε το νερό, όταν η ρύπανση συνεχίζεται αμείωτη και ανεξέλεγκτη από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της πολιτείας και της περιφέρειας. Γιατί ακόμη δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια για

ΦΩΚΙΔΑ. Η εγκατάλειψη συνεχίζεται.

του Ευθύμη Παπαδημητρίου
Οι κάτοικοι της Φωκίδας ζούνε τη μια μετά την άλλη τις συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής καθίζησης της περιοχής τους...
Αναφέρουμε δυό κραυγαλέα παραδείγματα. Το πρώτο σχετίζεται με την διακοπή της θαλάσσιας σύνδεσης με το Αίγιο, που γινόταν με το φέρυ μποτ, που λειτουργούσε 3-4 φορές τη μέρα..απο το λιμάνι του Αγίου Νικολάου Δωρίδας. Το γεγονός πέρασε σιωπηλά..αφού απαιτούσε σύγκρουση και πίεση σε οικονομικά συμφέροντα πλοιοκτητών που αντέδρασαν με τη διακοπή των δρομολογίων ύστερα απο περικοπή των «επιδοτήσεων», στις οποίες είχαν συνηθίζει και τους βοηθούσαν να καλύψουν μέρος των εξόδων τους, τις εποχές με μειωμένη κίνηση...Η αντίδραση των πολιτών και των αρμόδιων της τοπικής αυτοδιοίκησης υπήρξε χαλαρή και παθητική....
Παρόμοια συμβαίνουν με ένα άλλο γεγονός που επίκειται. Η Εθνική Τράπεζα για λόγους «εξορθολογισμού» και μείωσης των δαπανών αποφάσισε να κλείσει το «κατάστημα» της στο Γαλαξείδι !.Και πάλι οι αντιδράσεις υπήρξαν υποτονικές ...Απο ότι γνωρίζουμε η Εθνική διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται μισθούς και συντάξεις χιλιάδων ελλήνων πολιτών..Παρόλα αυτά προσπαθεί να λειτουργήσει σαν να είναι ιδιωτική επιχείρηση...Τοσον καιρό που η εθνική Τράπεζα ανακοίνωνε, κάθε χρόνο, υπερκέρδη δεν υπήρχε πρόβλημα..Τώρα που μειώθηκαν τα κέρδη της αρχίζει τις οικονομίες ...σε βάρος της τοπικής και εθνικής οικονομίας !.

Ένας χρόνος αιρετής περιφερειακής διοίκησης: «Mοιραίοι και άβουλοι αντάμα»

Με τη συμπλήρωση ενός έτους από την εγκατάσταση του περιφερειακού συμβουλίου και την ανάληψη των καθηκόντων της νέας περιφερειακής αρχής, ο απολογισμός αποτυπώνει καθαρά το ναυάγιο του Καλλικράτη και ταυτόχρονα του κομματικού- πελατειακού συστήματος.

Tην ώρα που η περιφέρεια βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην δίνη της κρίσης, η περιφερειακή αρχή είναι σχεδόν αόρατη για τους πολίτες. Με την αμέριστη στήριξη του ΛΑΟΣ αλλά σε μεγάλο βαθμό και της ΝΔ, χωρίς σχέδιο ή στόχους, αρκούνται να μεταβιβάζουν τις κεντρικές επιλογές σε τοπικό επίπεδο και να διευκολύνουν την εκποίηση κοινωνικών αγαθών και δημόσιου πλούτου. Σε κρίσιμα θέματα όπως :
- οι συγχωνεύσεις και η υποβάθμιση σχολείων και νοσοκομείων, - η έλλειψη χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου και των ΤΕΙ,
- η παραχώρηση των εθνικών δρόμων σε μεγαλοεργολάβους και η ταυτόχρονη υποβάθμιση των τρένων στη Στερεά,
- η εκποίηση της ΛΑΡΚΟ,
- οι κινητοποιήσεις των πολιτών ενάντια στα χαράτσια,
- η παράδοση όλων των βουνών της Στερεάς στους γνωστούς μεγαλοεπιχειρηματίες είτε για δωρεάν εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου είτε για δωρεάν εγκατάσταση χιλιάδων πλέον βιομηχανικών αιολικών και άλλων ενεργειακών μονάδων,
- η συνεχιζόμενη ασυδοσία στον Ασωπό αλλά και η συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Ευβοϊκού και του Κορινθιακού