Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Ανεξέλεγκτη και καταστροφική η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου. Μέχρι πότε θα το ανεχόμαστε;

Στην  επερώτηση για τον έλεγχο των εξορυκτικών εκμεταλλεύσεων που καταθέσαμε μετά από καταγγελίες συμπολιτών, η απάντηση στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο ήταν αποκαλυπτική: Μέσα σε 1,5 χρόνο, μόλις 3 έλεγχοι, δύο στη Φωκίδα  (ΕΛΜΙΝ και S & B) και ένας στην Εύβοια (ΛΑΡΚΟ) με συνολικά πρόστιμα 35.000, που όπως ξέρουμε συχνά δεν εισπράττονται. Στις ερωτήσεις για τις ετήσιες υποχρεωτικές εκθέσεις των εταιρειών και για τις αποκαταστάσεις που δεν γίνονται, η απάντηση ήταν γενική και αόριστη:  ότι δηλαδή όλα βαίνουν καλώς και ότι δεν έγινε, θα γίνει.  
Μέχρι πότε θα συνεχίζεται η προκλητική διευκόλυνση της καταστροφής και η συγκάλυψη ευθυνών και παρανομιών; Μέχρι πότε θα υποθάλπεται η ασυδοσία, θα δωρίζεται ο ορυκτός πλούτος και θα καταδικάζονται ολόκληρες περιοχές προκειμένου να πλουτίζουν οι ιδιωτικές εταιρείες; Μέχρι πότε θα το ανεχόμαστε;

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Ενάντια στην απλήρωτη «εκπαίδευση»


Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες για την ημέρα δράσης ενάντια στην καταναγκαστική απλήρωτη εργασία το Σάββατο 31 Μαρτίου. Σε μια περίοδο που η καπιταλιστική κρίση οδηγεί στο κοινωνικό περιθώριο ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να παίρνουν τον δρόμο της καθημερινής εργασιακής περιπλάνησης, πολλές πολυεθνικές εταιρείες (και δεκάδες άλλες αυτοαποκαλούμενες φιλανθρωπικές οργανώσεις) βρίσκουν την ευκαιρία να χρησιμοποιούν άνεργους εργαζόμενους υποτίθεται για να τους εκπαιδεύσουν, ενώ την ίδια ώρα οι απολύσεις εργαζομένων συνεχώς αυξάνονται. Η δράση του Σαββάτου γίνεται στο Εδιμβούργο από τον Συνασπισμό Ενάντια στη Φτώχεια (ECAP), μια συλλογικότητα που έχει δημιουργηθεί από ένα πλήθος ακτιβιστών και οργανώσεων της Σκωτίας, καθώς και ανθρώπων που ζουν στα όρια της φτώχειας (άνεργοι, επισφαλείς, υποαπασχολούμενοι, κλπ). Σύμφωνα με το βρετανικό εργατικό δίκαιο, η εκπαίδευση των ανέργων είναι νόμιμη έως και έξι μήνες, αλλά σε συνθήκες κρίσης τείνει να γίνει υποχρεωτική και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με χιλιάδες νέους ανθρώπους, ακόμα και πτυχιούχους, να εργάζονται απλήρωτοι και ανασφάλιστοι. Αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης κατάστασης, είναι οι εργοδότες να πλουτίζουν από την απλήρωτη εργασία, και οι άνεργοι να τιμωρούνται εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχουν δουλειά, ενώ η πραγματική αιτία της ανεργίας είναι το χαοτικό σύστημα του κέρδους. Παράλληλα, επειδή όπως επισημαίνεται αυτή η κατάσταση υπονομεύει την αμοιβή και τις συνθήκες εργασίας όλων των εργαζομένων, και επειδή όλοι είμαστε εν δυνάμει άνεργοι, το κάλεσμα του Σαββάτου με πλακάτ, πανό, σφυρίχτρες, τύμπανα κλπ είναι αναγκαίο να στεφθεί από επιτυχία, ώστε η κοινή φωνή διαμαρτυρίας των σημερινών και των αυριανών ανέργων να ακουστεί δυνατά.
                                                                                           Δημήτρης Γκιβίσης 

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Από την γεωργία της ανάπτυξης στην γεωργία της κρίσης


Αγροτικά ζητήματα της Περιφέρειας Στερεάς

Κριτική της απάντησης του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη κυρίου Καπελέρη στην ερώτηση που κατέθεσε η Δέσποινα Σπανούδη του Αυτοδιοικητικού Κινήματος.

Κάθε μέρα που περνάει βυθιζόμαστε ακόμα περισσότερο στην  οικονομική κρίση , με αποτέλεσμα μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν κάπου αλλού  πριν από δύο χρόνια αυτήν την στιγμή να είναι τελείως παρωχημένα.
Το κείμενο της απάντησης του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη αποτελεί μια συρραφή και μια λανθασμένη αντιγραφή από διάφορα αποσπασματικά μέτρα που είχαν εξαγγελθεί  στο παρελθόν από τα κόμματα που κυβέρνησαν που πρόσφεραν ελάχιστα αποτελέσματα μέχρι σήμερα...

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

6 ερωτήσεις αλλά καμία απάντηση

«Ένα βίντεο, χίλιες λέξεις»

Η Κοζάνη ούτε μεγαλούπολη είναι, ούτε ιδιαίτερα επαναστατημένη. Ένα χρόνο πριν, θα ήταν υπερήφανη που έχει ντόπιο υφυπουργό στην κυβέρνηση (τον κ.Κουκουλόπουλο) στον οποίο θα επιδείκνυε και τον πρέποντα σεβασμό.

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Με προληπτικές προσαγωγές και αστυνομοκρατία «τίμησαν» την επέτειο


Με πρωτοφανή αστυνομοκρατία και δεκάδες προληπτικές προσαγωγές στις πόλεις της Στερεάς, επιχειρήθηκε η τρομοκράτηση των πολιτών στις παρελάσεις. Πρόκειται για ευθεία αμφισβήτηση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων και μάλιστα την ημέρα που περίσσεψαν οι δηλώσεις περί των «διαχρονικών αξιών της 25ης Μαρτίου και της τιμής στους αγώνες των εθνικών ηρώων».  
Ο καθένας μπορεί να φανταστεί ποιά τύχη επιφυλάσσουν οι κρατούντες κάθε εποχής σε όσους αγωνίζονται για τα ιδανικά της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ελευθερίας. Αυτό φροντίζουν να θυμίζουν και στις εθνικές επετείους που στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε αποκτούν ένα επίκαιρο συμβολισμό αντίστασης στην αδικία και την υποδούλωση των λαών. 

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Την 25η Μάρτη γιορτάζουμε στο δρόμο

Αυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς (Φθιώτιδας)


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την 25η Μάρτη γιορτάζουμε στο δρόμο
Αυτή η μέρα ανήκει στο λαό και τους αγώνες του! Τιμούμε τους αγωνιστές της ελευθερίας και της εθνικής απελευθέρωσης. Τον ίδιο αγώνα δίνει ο λαός μας σήμερα ενάντια στους ντόπιους και ξένους που τον θέλουν υποταγμένο, εξαθλιωμένο, επαίτη των τραπεζών και των αγορών. Καλούμε το λαό της πόλης μας σε ειρηνική διαμαρτυρία, για να διαδηλώσουμε την αντίθεση και την αντίστασή μας στις πολιτικές της υποτέλειας και στην επίθεση ενάντια στην κοινωνία και τα εργασιακά δικαιώματα.
Με το δικό μας αγώνα τιμάμε αυτούς που αγωνίστηκαν για ελευθερία και ανεξαρτησία.
-προασπίζουμε το περιεχόμενο της διαμαρτυρίας μας
-δίνουμε ουσιαστικό νόημα στην επέτειο της 25ης Μαρτίου
-αποκρούουμε ο καθένας και όλοι μαζί κάθε προβοκάτσια του συστήματος

Λαμία, 23-3-2012

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Δίκτυο Αλληλεγγύης και Ανταλλαγής Φωκίδας

Τις τελευταίες μέρες μια πρωτοβουλία πολιτών από την Πιερία άνοιξε καινούργιους δρόμους καταργώντας τους μεσάζοντες και προσφέροντας βοήθεια τόσο στους παραγωγούς όσο και στους καταναλωτές. Παράλληλα σε ολόκληρη την χώρα δημιουργούνται δίκτυα αλληλεγγύης και ανταλλαγής  που βοηθούν  στην δημιουργία συλλογικοτήτων και καλύπτουν βασικές ανθρώπινες ανάγκες. Με τον τρόπο αυτό διαμορφώνονται συνθήκες αλληλοβοήθειας που στηρίζονται ...

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ιρλανδία: «Δεν πληρώνω για το νερό»


Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες της ιρλανδικής πρωτοβουλίας CAWHT (Campaign Against Household And Water Taxes) για την εθνική μέρα δράσης το Σάββατο 24 Μαρτίου. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από ακτιβιστές της αριστεράς πριν λίγους μήνες με αφορμή το φόρο για το νερό, που ψηφίστηκε στο ιρλανδικό κοινοβούλιο από τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού (τους Συντηρητικούς του Φάιν Γκαέλ και το Εργατικό Κόμμα), το ποσόν του οποίου ανέρχεται περίπου στα 100 ευρώ το χρόνο. Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, όλοι οι ιδιοκτήτες πρέπει μέχρι τέλος Μαρτίου να δηλώσουν τα ακίνητά τους για να προχωρήσει η διαδικασία της είσπραξης του χαρατσιού, ωστόσο μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί μόνο 133.365 ιδιοκτήτες,

Μήνυμα από τη Χαλκίδα για τις εκδηλώσεις την 25η Μαρτίου


Συνέλευση Δευτέρας 19 Μαρτίου 2012

ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ
«ουκ είθισται τοις Έλλησι
άνθρωπον προσκυνέειν ή θεούς»
Προς το Δήμαρχο, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, τους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Χαλκιδέων.
Προς όλους τους πολίτες της Χαλκίδας.
Η 25η Μαρτίου είναι μέρα σύμβολο για τον ελληνικό Λαό. Τιμά τους αγώνες που έδωσαν οι άνθρωποι αυτής της γης για ελευθερία.
Αυτόν τον αγώνα δίνει και η γενιά μας ενάντια στους ντόπιους και ξένους κυρίαρχους, που μας θέλουν υποταγμένους, εξαθλιωμένους επαίτες των τραπεζών και των αγορών.
Δεν τους χαρίζουμε την πατρίδα μας, τις ζωές μας, τις ζωές των παιδιών μας. Τη μέρα αυτή θα διαδηλώσει ο λαός για την ελευθερία του από κάθε κυρίαρχο.
Δεν αποδεχόμαστε την προκλητική παρουσία του υπηρετικού προσωπικού των θυτών του λαού ανάμεσά μας. Δεν τους δίνουμε το δικαίωμα να ασελγούν πάνω στην κοινωνία και την ίδια στιγμή να εμφανίζονται ανενδοίαστα σαν «επίσημοι εκπρόσωποι» του λαού σε «εορταστικές» εκδηλώσεις και μάλιστα σε μια επέτειο όπου αυτοί θα έπρεπε να τρέχουν να κρυφτούν.

Η μέρα αυτή είναι δική μας και των αγώνων μας.Θα παρελάσουν τα παιδιά μας στο βηματισμό του "ψωμί - παιδεία - ελευθερία"

Οι αγώνες συναντιούνται στην κατάληψη του πανεπιστημίου VU του Άμστερνταμ


Donya Alinejad
Εισαγωγικό σημείωμα του μεταφραστή: Στις 19 και 20/3/2012, το ολλανδικό σωματείο των καθαριστών κατέλαβε το πανεπιστήμιο VU του Άμστερνταμ.  Όλο το άρθρο εδώ

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Σχολιασμός της απάντησης του Φ. Κυρκίτσου στην κριτική της "πράσινης πρότασης"

Συνέχεια στο διάλογο για τις εναλλακτικές προτάσεις διαχείρισης απορριμμάτων δίνει η τεχνική ομάδα της «Πρωτοβουλίας συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων», σχολιάζοντας την απάντηση του Φ। Κυρκίτσου στο αρχικό κείμενο κριτικής της «πράσινης πρότασης» (των Δ. Σπανούδη και Τ. Κεφαλά). Όλα τα σχετικά κείμενα βρίσκονται αναρτημένα στο blog της «Πρωτοβουλίας συνεννόησης»:
http://prosynat.blogspot.com/2012/03/blog-post_17.html
http://libraryprosynat.blogspot.com/2012/03/blog-post.html


2012_03_17_σχολιασμός πράσινης πρότασης (μέρος ΙΙ)

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Η στέγαση είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα

Ισπανία:
Ξεκινάει την Κυριακή στην Μαδρίτη η εβδομάδα δράσεων για το δικαίωμα στην στέγαση, που οργανώνεται από τις λαϊκές συνελεύσεις του κινήματος 15 Μ, την Πλατφόρμα των ανθρώπων που πλήττονται από τα Δάνεια (PAH), πολλά κοινωνικά κέντρα, καθώς και από οργανώσεις που δραστηριοποιούνται ενάντια στις εξώσεις. Σύμφωνα με στοιχεία, πριν από την κρίση γίνονταν περίπου 40 εξώσεις την ημέρα σε όλη την Ισπανία, ωστόσο, μετά το 2008 τα σπίτια που χάθηκαν έφτασαν στις 170.000, ενώ μέχρι το 2015 υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους θα ξεπεράσει τις 500.000. Σκοπός των διοργανωτών είναι να ακουστούν οι φωνές των ανθρώπων που πλήττονται από τις εξώσεις, να καταγγελθούν οι ένοχοι και οι πολιτικές που οδηγούν χιλιάδες ανθρώπους κυριολεκτικά στο δρόμο, και να αναζητηθούν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για ένα πρόβλημα που όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση αγγίζει όλο και περισσότερους. Μέσα στην εβδομάδα θα γίνουν επτά καμπάνιες που

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ για την Υγεία


Από τις συλλογικότητες Λαμίας:

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ & ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ!
 Την τελευταία διετία, με την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ, βιώνουμε μια πρωτοφανή βαρβαρότητα: την ίδια στιγμή που οι υγειονομικές ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού αυξάνονται λόγω της τραγικής επιδείνωσης των όρων επιβίωσης (ανεργία 20-30%, χρεοκοπία των νοικοκυριών με το 48% του πληθυσμού να ζει σε περιβάλλον φτώχειας και το 28% κάτω από το όριο της φτώχειας) και αυξάνεται έως και 30% η προσέλευση στα δημόσια νοσοκομεία, οι κατοχικές μνημονιακές κυβερνήσεις κάνουν ό,τι μπορούν για την πλήρη κατεδάφιση και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.
Έτσι, μετά τη χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΕΣΥ

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Κατάθεση επερώτησης για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων χωρίς την κερδοσκοπία καρτέλ και μεσαζόντων


14/Ο3/2012

ΠΡΟΣ: τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς
Κοιν. Περιφερειάρχη Στερεάς

Σε όλη τη χώρα και σε αρκετές πόλεις της περιφέρειας Στερεάς, ξεκίνησε μια προσπάθεια για απευθείας δοσοληψία παραγωγών- καταναλωτών που χτυπά ευθέως το πρόβλημα της κερδοσκοπίας καρτέλ και μεσαζόντων, πετυχαίνει καλλίτερες τιμές και για  τις δύο πλευρές και βοηθά στην προώθηση αδιάθετων προϊόντων.

Επερωτώνται ο κ. Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης:

- Γνωρίζουν σήμερα με στοιχεία την κατάσταση της διάθεσης και τις ανάγκες υποστήριξης των αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας; Υπάρχουν και ποιες συνεργασίες με τους κατά τόπους συνεταιρισμούς;

- Τι πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει κατά της λειτουργίας των καρτέλ;

- Τι μέτρα έχουν πάρει για την απορρόφηση της τοπικής παραγωγής;

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

30 Μαρτίου η δίκη για τα επεισόδια των Θεοφανείων στην Χαλκίδα

Ανήμερα των Θεοφανείων στη Χαλκίδα, η αστυνομία συνέλαβε 5 συμπολίτες και σχημάτισε δικογραφία κατ’ αυτών για «προσβολή του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας» (Αρθρ. 168.2 Π.Κ), που προκλήθηκε από τις έντονες  διαμαρτυρίες από το πλήθος των παρισταμένων, που φώναζε συνθήματα κατά της κυβέρνησης και της τρόικας.
Η δίκη είναι την Παρασκευή 30 Μαρτίου και ώρα 9 το πρωί και καλούνται όσοι μπορούν να παρασταθούν στα Δικαστήρια Χαλκίδας.

Για συλλογή υπογραφών συμπαράστασης μπορείτε να τυπώσετε  ψήφισμα από εδώ. Τελικοί αποδέκτες:   «Πρωτοβουλία για Ομάδες Έμπρακτης Αλληλεγγύης – Αντίστασης σε κάθε γειτονιά» Εργατικό Κέντρο Ευβοίας, Φριζή 10, 34100, Χαλκίδα . Ηλεκτρονική υπογραφή
Αλληλεγγύη στους Χαλκιδέους που δικάζονται για προσβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Petition | GoPetition

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Η μάχη της αξιοπρέπειας δεν έχει σύνορα: Μαζική κατάληψη καθαριστών σε πανεπιστήμιο στην Ολλανδία

Οι καθαριστές κάνουν κατάληψη αξιοπρέπειας στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης

Τη Δευτέρα το πρωί χιλιάδες καθαριστές προχώρησαν σε κατάληψη στην πανεπιστημιούπολη Uithof στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. Περίπου δύο χιλιάδες καθαριστές κατέλαβαν τους δημόσιους χώρους του πανεπιστημίου. «Εάν τα Πανεπιστήμια είναι κέντρα κοινωνικής προόδου, πρέπει να προοδεύουν, διαφορετικά παραμένουν στάσιμα.»

Από τις 2 Γενάρη 2012, οι καθαριστές αγωνίζονται για αξιοπρέπεια και εκτίμηση της ...

Ρουμανία: Αντιδράσεις για τον αντισημίτη βουλευτή

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις εναντίον του ρουμάνου σοσιαλδημοκράτη βουλευτή Νταν Σόβα, που πριν λίγες μέρες μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή αμφισβήτησε το Ολοκαύτωμα και υποβάθμισε το μέγεθος της σφαγής των Εβραίων στο Ιάσιο το 1941. Ο Σόβα απέρριψε τα στοιχεία που επίσημα δίνονται για την σφαγή, από την Διεθνή Επιτροπή Ερευνών για το Ολοκαύτωμα στη Ρουμανία με επικεφαλής τον ιστορικό και νομπελίστα της Ειρήνης Έλι Βίζελ, και αρνήθηκε ότι το φιλοναζιστικό καθεστώς του Ίων Αντονέσου είχε ρόλο στην αιματοχυσία, επιμένοντας ότι ο γερμανικός στρατός ήταν «ο μοναδικός υπεύθυνος για ότι έγινε». Ωστόσο, οι ιστορικοί αμφισβητούν τον ισχυρισμό του Σόβα ότι οι νεκροί Εβραίοι ήταν μόνο 24 (!), αφού όπως είναι γνωστό στις 27 Ιουνίου 1941 στο Ιάσιο έγινε ένα από τα χειρότερα πογκρόμ στην ιστορία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 13.200 Εβραίοι. Χιλιάδες πολίτες έχουν ήδη υπογράψει στο facebook μια καμπάνια που καταδικάζει τον βουλευτή, ενώ το MCA (Κέντρο για τον Έλεγχο και την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού) και η Romanicriss (Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης και Μελετών για τα δικαιώματα των Ρομά), κατέθεσαν την Πέμπτη μήνυση εναντίον του για παραβίαση του νόμου περί απαγόρευσης της άρνησης του Ολοκαυτώματος. Σε λίγες μέρες ο εισαγγελέας θα αποφασίσει για το αν η υπόθεση θα πάει στο δικαστήριο, και αν η απόφαση είναι καταφατική, ο Σόβα θα γίνει ο πρώτος Ρουμάνος πολιτικός που

Ραδιοφωνική συνέντευξη για την καταλήστευση της Φωκίδας


Συνέντευξη της Δ.Σπανούδη με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες για το διαχρονικό έγκλημα στη Φωκίδα.

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Εισαγγελέας για τα χρέη του Μυτιληναίου στη ΔΕΗ

Μ’αυτόν τον τίτλο δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ, της 8/3/2012, ρεπορτάζ με θέμα την προκαταρκτική εξέταση, που διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, με αφορμή δημοσιεύματα και καταγγελίες που αναφέρονταν σε «χρέη του ομίλου Μυτιληναίου, προς τη ΔΕΗ, ύψους 107 εκατ. Ευρώ». Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται οτι θα εξεταστούν και καταγγελίες για οφειλες της ίδιας εταιρείας προς τη ΔΕΠΑ καθώς και για «επιδοτήσεις 15 εκατ. ευρώ απο την Ευρ. Ενωση για τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής, τα οποία θα έπρεπε να επιστραφούν».
Απο την πλευρά του Μυτιληναίου

Πώς ο ήλιος και ο αέρας από ευλογία μετατρέπονται σε κοινωνικό και οικονομικό εφιάλτη

Δεν είναι μόνο η Στερεά Ελλάδα που μετατρέπεται σε ενεργειακό εργοτάξιο.  Και δεν είναι μόνο οι πολίτες της Στερεάς που αντιδρούν ( η πιο πρόσφατη συλλογική αντίδραση εδώ: Παρέμβαση πολιτών προς την Περιφέρεια και τους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας για τις αιολικές εγκαταστάσεις). Η νέα απειλητική καραμέλα είναι το νέο "πράσινο" σκάνδαλο που λέγεται "Ήλιος"
Στην Κρήτη φορείς του νησιού συγκρότησαν ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΕ. Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και κατατοπιστικό κείμενο για το θέμα, που αξίζει να δούμε προσεκτικά:

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Κατάθεση επερώτησης για τον έλεγχο των εξορυκτικών εκμεταλλεύσεων

08/Ο3/2012
Πρόσφατα κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου από τον συντοπίτη μας Δ. Μπάκα από τα Καστέλλια Φωκίδας, στην οποία αποτυπώνεται ανάγλυφα το διαχρονικό έγκλημα σε βάρος της περιοχής, η φτώχεια και η υπανάπτυξη στην οποία καταδικάστηκε ένας ολόκληρος νομός προκειμένου να πλουτίζουν οι ιδιωτικές εξορυκτικές εταιρείες, ενώ καταγγέλλεται η προκλητική διευκόλυνση της καταστροφής και η συγκάλυψη ευθυνών και παρανομιών από τους αρμόδιους παράγοντες της τοπικής, νομαρχιακής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Διαδυκτιακή ψηφοφορία για την αυτοδιάθεση των προϊόντων

Οι Συλλογικότητες Λαμίας είναι μια προσπάθεια για τη συγκρότηση ενός ελεύθερου και ακηδεμόνευτου, ανοιχτού φορέα αυτο-οργάνωσης, αλληλεγγύης, συσπείρωσης και κοινής δράσης όλων των ενεργών συλλογικοτήτων αλλά και αυτόνομων ανθρώπων της πόλης μας απέναντι στις ασφυκτικές συνθήκες που βιώνει η κοινωνία μας μετά την επίθεση που δέχεται από το διεθνές και εγχώριο οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο.
Σε μια ιδιαίτερα μαζική ανοιχτή συνέλευση, αποφάσισαν την απευθείας σχέση μεταξύ αγροτικών  παραγωγών -καταναλωτών. Περισσότερα στο: http://syllogikilamia.wordpress.com/

Επείγουσα δράση για την αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης στις φυλακές Δομοκού

Μόλις δύο μέρες μετά την ανοιχτή επιστολή που στείλαμε στον υπουργό Δικαιοσύνης και τον Περιφερειάρχη Στ. Ελλάδας, ζητώντας άμεση λήψη μέτρων για τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές, δημοσιοποιήθηκε από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων & Κέντρων Υγείας Φθιώτιδας, η δραματική αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης στις φυλακές Δομοκού.Επειδή οι συνέπειες της επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης και η κατάρρευση των παροχών υγείας μέσα και έξω από τις φυλακές άρχισαν ήδη να καταγράφουν οδυνηρά αποτελέσματα, ΖΗΤΆΜΕ ΣΗΜΕΡΑ την ανάληψη πρωτοβουλίας της περιφερειακής αρχής για τις φυλακές και διάβημα προς τα συναρμόδια υπουργεία. Ζητάμε παράλληλα την συγκρότηση επιτροπής μελών του περιφερειακού συμβουλίου που θα καταγράψει τα προβλήματα και τις συνθήκες των φυλακών της Στερεάς και θα αναλάβει δράση για την αντιμετώπισή τους, ως ελάχιστο μέτρο ανθρωπιάς αλλά και κοινωνικής ευθύνης.
Ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία, η έκπτωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η βαρβαρότητα της κοινωνικής εξαθλίωσης, πρέπει να κινητοποιήσουν όλους. Ιδιαίτερα όσους έχουν αναλάβει την ευθύνη της άσκησης εξουσίας, υποστηρίζοντας την υποταγή στην ωμή πολιτική που χαράζει η τρόικα και επιτάσσει την περιστολή των κοινωνικών δαπανών.

Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στα Φράγματα

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες κινημάτων και ακτιβιστών από όλο τον κόσμο για την Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στα Φράγματα που είναι στις 14 Μαρτίου, με στόχο να καταγγείλουν τις σοβαρές κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές καταστροφές που έχει προκαλέσει ιστορικά το κυρίαρχο ενεργειακό μοντέλο. Σύμφωνα με στοιχεία της Comisión Mundial de Represas (Παγκόσμια Επιτροπή για τα Φράγματα), περίπου 80 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί άμεσα ή έμμεσα από την κατασκευή φραγμάτων σε διάφορες περιοχές του κόσμου, ενώ εκατομμύρια ακόμα, κυρίως άστεγοι, ακτήμονες και φτωχοί, απειλούνται. Παράλληλα, έκθεση του Συμβουλίου για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρει 16 είδη παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Κρούσματα φυματίωσης στις φυλακές Δομοκού

Πριν από λίγες μέρες στέλναμε ανοιχτή επιστολή για την κατάσταση στις φυλακές. Σήμερα δημοσιοποιήθηκε από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων & Κέντρων Υγείας Φθιώτιδας (ΕΙΝΚΥΦ) η καταγραφή  κρουσμάτων φυματίωσης και η μόλυνση σε πολύ υψηλά ποσοστά των κρατουμένων.

                                                                                                         Λαμία, 6/3/12,  Δελτίο Τύπου
 Θέμα: Κρούσματα  Φυματίωσης στις Φυλακές Δομοκού!
 Από την πρώτη στιγμή της υπαγωγής της χώρας μας στο ΔΝΤ προ 2ετιας είχαμε δημόσια επισημάνει αυτό που η εμπειρία και οι μελέτες σε όλες τις χώρες που μπήκαν στο ΔΝΤ είχε καταδείξει: τη δραματική αύξηση των δεικτών φυματίωσης και άλλων δεικτών υγείας (αύξηση βρεφικής θνησιμότητας, νοσημάτων φθοράς, επιδείνωση ψυχικής υγείας, αυτοκτονίες, μείωση προσδόκιμου επιβίωσης).
 Σήμερα, έχουμε δυστυχώς την πρώτη, στην περιοχή μας τουλάχιστον, τραγική  επιβεβαίωση αυτής της πραγματικότητας: με κατεπείγον έγγραφό του προς κάθε αρμόδια υπηρεσία ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΓΝ Λαμίας αποκαλύπτει «αύξηση των προσερχόμενων στο Νοσοκομείο μας με κλινική και εργαστηριακή εικόνα φυματιώδους λοίμωξης από τις Φυλακές Δομοκού», ενώ τα συμπεράσματα του μέχρι τώρα ελέγχου με φυματινοαντίδραση Mantoux στους κρατούμενους και το προσωπικό των φυλακών Δομοκού (σε 373 από 850 συνολικά) δείχνουν μεγάλη αύξηση του δείκτη διαμόλυνσης (θετική Mantoux στους 171 από 373, ποσοστό 45,8%) στο 5πλάσιο σχεδόν από ότι στο γενικό πληθυσμό! Στη συνέχεια,

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Μηνυτήρια αναφορά για την εγκληματική υποβάθμιση της Φωκίδας και την προκλητική ανοχή των αρμοδίων

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε ο συντοπίτης μας Δημήτρης Μπάκας, από τα Καστέλια της Γκιώνας. Η τεκμηρίωση του διαχρονικού εγκλήματος σε βάρος των κατοίκων της περιοχής, η φτώχεια και η υπανάπτυξη στην οποία καταδικάστηκε ένας ολόκληρος νομός προκειμένου να πλουτίζουν οι ιδιωτικές εξορυκτικές εταιρείες, αλλά και η προκλητική διευκόλυνση και συγκάλυψη από τους αρμόδιους παρουσιάζονται ανάγλυφα στην καταγγελία που ακολουθεί:
suma[1]

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Ελάχιστες μετρήσεις ρύπανσης των θαλάσσιων υδάτων προβλέπει η σύμβαση Περιφέρειας-ΕΛΚΕΘΕ

Η σύμβαση που υπογράφηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), για τον «έλεγχο της ποιότητας θαλασσίων υδάτων σε περιοχές με υδατοκαλλιέργειες» είναι κυριολεκτικά «για τα μάτια του κόσμου» αφού η αρχική σύμβαση αφορούσε μόλις 8 σημεία :
2 στον Μαλιακό, 1 στον Θεολόγο Φθιώτιδας, 1 στο Μαρμάρι, 1 στο Αλιβέρι , 1 στο δίαυλο Ωρεών και 1 (!) στον Κορινθιακό.
ενώ στο δελτίο τύπου της περιφέρειας  προστέθηκαν και άλλα 2, ένα στη Λάρυμνα και ένα στον Κορινθιακό
Με την σύμβαση αυτή, η περιφερειακή αρχή υποτίθεται ότι υλοποιεί την δέσμευση που ανέλαβαν όταν ενέκριναν το σκανδαλώδες χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες, για το οποίο έχει ξεσηκωθεί πανελλαδική κατακραυγή. Αφού λοιπόν πρώτα ενέκριναν τις περιοχές και κατόπιν υποτίθεται ότι θα διαπίστωναν (και εν συνεχεία θα παρακολουθούσαν) την ποιότητα των νερών- αποδεικνύεται τώρα πόσο μικρή σημασία δίνεται σε αυτή την διαπίστωση.
Επιπλέον όταν είναι γνωστό ότι η ποιότητα των νερών υποβαθμίζεται και από πολλούς άλλους παράγοντες όπως βιομηχανικά και μεταλλευτικά κατάλοιπα,  γίνεται ακόμη πιο φανερή η ανάγκη για ουσιαστική παρακολούθηση και έλεγχο των νερών όπου αναπτύσσονται ιχθυοκαλλιέργειες.

Σταματήστε το αντι - γυναικείο νομοσχέδιο της Οκλαχόμα

Τις έντονες αντιδράσεις πολλών γυναικείων οργανώσεων έχει προκαλέσει το πρόσφατο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην Οκλαχόμα, γνωστός ως «νόμος της προσωπικότητας», σύμφωνα με το οποίο, ως πρόσωπο καθορίζεται «ένα αγέννητο παιδί από την στιγμή της σύλληψής του», και το οποίο θέτει τις βάσεις για περισσότερους νόμους ενάντια στα δικαιώματα των γυναικών, σε μια πολιτεία που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κρατούμενων γυναικών στις ΗΠΑ. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με ψήφους 34 υπέρ και 8 κατά από τους τοπικούς γερουσιαστές, και θα πάει στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου αναμένεται να περάσει. Γυναικείες οργανώσεις καταγγέλλουν

Το ισπανικό χωριό «θαύμα» με μηδενική ανεργία!

perierga.gr - Το ισπανικό χωριο "θαύμα" με μηδενική ανεργία!Το όνομά του έγινε γνωστό εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά και της μεγάλης ανεργίας που μαστίζει και την Ισπανία, μαζί με πολλές ακόμη χώρες της Ευρώπης. H Marinaleda είναι ένα μικρό χωριό 2.800 περίπου κατοίκων, που βρίσκεται στην Ανδαλουσία, αποτελώντας ένα τρόπον τινά «θαύμα» του ισπανικού νότου αλλά και «θέμα» στους «New York Times»! Ο λόγος ;
Το χωριό έχει μηδενική ανεργία την ίδια στιγμή που στην Ανδαλουσία υπάρχουν 2,5 εκατομμύρια άνεργοι, 2 εκατομμύρια φτωχοί, 50 χιλιάδες αγρότες χωρίς γη και 500 χιλιάδες στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Aνοιχτή επιστολή για τις φυλακές

5/Ο3/2012
Προς: τον Υπουργό Δικαιοσύνης, 
τον Περιφερειάρχη Στ. Ελλάδας
κοιν. τοπικά ΜΜΕ

Άμεση λήψη μέτρων για  τις φυλακές

           Το αίτημα μας σχετίζεται με ένα κοινωνικό ζήτημα, το οποίο – παρ΄ ότι ως κοινωνία φροντίζουμε να το κρύβουμε κατά κανόνα «κάτω από το χαλί» - αφορά ένα σημαντικότατο αριθμό ανθρώπων που διαβιούν στα όρια της περιφέρειάς μας και τις οικογένειές τους. Πρόκειται για τις συνθήκες στις φυλακές της περιφέρειάς μας (Δομοκού, Μαλανδρίνου, Άμφισσας, Ελαιώνα – και όχι μόνο !). Είναι στοιχειώδης αξιακή αρχή του συστήματος δικαίου ότι η ποινική κύρωση αφορά τη στέρηση της ελευθερίας από τον παραβάτη του νόμου, αλλά κατά τα λοιπά αυτός συνεχίζει να διατηρεί τα δικαιώματα που έχουν- πρέπει να έχουν – όλοι οι πολίτες στην υγεία, στη μόρφωση, στην επικοινωνία και κυρίως στην αξιοπρέπεια.

Το νέο "πράσινο" σκάνδαλο λέγεται "Ήλιος"

Αντέδρασαν έντονα αρκετοί περιφερειακοί σύμβουλοι την περασμένη Τετάρτη όταν ανάμεσα στα αιτήματα του συντονιστικού της Λιβαδειάς ζητήθηκε «να μην διευκολύνουν την παράδοση δημόσιας γης για το πρόγραμμα «Ήλιος» που σχεδιάζεται για να διευκολύνει την κερδοσκοπία στο χώρο της ενέργειας».
Επειδή η προπαγάνδα που γίνεται για το συγκεκριμένο πρόγραμμα (που μαζί με τους υπόλοιπους ενεργειακούς πόρους κα

ι τα σκουπίδια είναι στο στόχαστρο της τρόικας και της κυβέρνησης), εμποδίζει μάλλον την κοινή λογική, εύγλωττο είναι πρόσφατο άρθρο από το "κουτί της Πανδώρας":

Σχετικά και το αναλυτικό άρθρο του Τ.Τύμπα: Project HELIOS ή ηλιόθερμο; και
Ψεύτης “Ήλιος”

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Κουνούπια- Στερεά Ελλάδα: 1-0!

Αμφίβολη η κουνουποκτονία και φέτος παρά τη σπατάλη χρημάτων. 640 χιλιάδες ευρώ θα δαπανηθούν αλλά :
- δεν καλύπτεται όλη η περιφέρεια αφού ομολογήθηκε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη χαρτογράφηση των περιοχών επέμβασης αλλά και δεν υπάρχει καμιά αναφορά σε Φωκίδα, Ευρυτανία
- δεν αντιμετωπίζεται ενιαία το θέμα με δημόσιο διαγωνισμό, αλλά έγιναν δύο διαφορετικές αναθέσεις στις … αναπτυξιακές εταιρείες: 410 χιλ για να φονευθούν τα κουνούπια στην Φθιώτιδα, 170 χιλ για τη Βοιωτία και την Εύβοια μαζί –παρά τα κρούσματα ελονοσίας τα δύο τελευταία χρόνια και παρά το ιδιαίτερο πρόβλημα στη λίμνη Δύστος (Εύβοια).
- στην μεν Φθιώτιδα συμμετέχουν και στην επίβλεψη του έργου και με μια οικονομική συμμετοχή όλοι οι εμπλεκόμενοι Δήμοι, στις δε Εύβοια και Βοιωτία, συμμετέχουν μόνο η Χαλκίδα και η Λιβαδειά και μάλιστα χωρίς οικονομική συμμετοχή.

Μετά από το παραπάνω αλαλούμ, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα χρήματα των πολιτών θα ξοδευτούν και τα κουνούπια στο μεγαλύτερο μέρος της Στερεάς θα συνεχίσουν να μας τσιμπούν με την ησυχία τους..

Δεν έγιναν δεκτά τα αιτήματα του συντονιστικού της Λιβαδειάς στο περιφερειακό συμβούλιο

Παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν οι φορείς και οι πολίτες της Λιβαδειάς στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο (29/2/2012). Εκ μέρους του συντονιστικού τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος του δικηγορικού συλλόγου Α. Κοτσώνας που κατέθεσε και σχετικό ψήφισμα.

Είναι ντροπή το γεγονός ότι καμιά αναφορά για την διαμαρτυρία δεν έγινε στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η περιφέρεια στο οποίο (πολύ πρωτότυπα) επέχαιρε για τη «φιλόξενη ατμόσφαιρα της Λιβαδειάς» και το "δημιουργικό έργο της περιφερειακής αρχής"!.

Το ψήφισμα που απορρίφθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο ήταν το ακόλουθο:

μια "πράσινη πρόταση" με γκρίζες περιοχές

Μια κριτική προσέγγιση της "πράσινης πρότασης" για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που έχουν διατυπώσει ορισμένες ΜΚΟ, από τους Δέσποινα Σπανούδη και Τάσο Κεφαλά.

2012_03_03_σχολιασμός πράσινης πρότασης

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Έξω η ΒΡ από τους ολυμπιακούς αγώνες



Με την συμμετοχή εκατοντάδων βρετανών ακτιβιστών, έγινε πριν λίγες μέρες στο Λονδίνο η πρώτη ημέρα δράσης του αντι - ΒΡ κινήματος. Αφορμή των κινητοποιήσεων ήταν το γεγονός ότι η γνωστή πολυεθνική, που είναι μια από τις πιο βρώμικες επιχειρήσεις στην γη, είναι ένας από τους κύριους χορηγούς των ολυμπιακών αγώνων που θα γίνουν το καλοκαίρι στην βρετανική πρωτεύουσα (σημ: συγκεκριμένα, έχει χαρακτηριστεί ως «Εταίρος Βιωσιμότητας» !!!). Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν εναντίον πρατηρίων της ΒΡ, κατέστρεψαν διαφημιστικές πινακίδες, και ζωγράφισαν πάνω στα εκατοντάδες γνωστά λογότυπα «ηλιοτροπίου» που έχουν κατακλύσει το Λονδίνο διαφημίζοντας το «καύσιμο του μέλλοντος». Να σημειωθεί, ότι πρόσφατα με ανοιχτή επιτροπή προς τη ΔΟΕ και την Επιτροπή για ένα βιώσιμο Λονδίνο, η οποία συνοδεύεται από δεκάδες υπογραφές, οργανώσεις, πανεπιστημιακοί και ακτιβιστές λένε ότι οι διοργανωτές έχουν αποτύχει να εξετάσουν

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Κοινωνικά παντοπωλεία


Σε μια εποχή που τα θύματα της κρίσης συνεχώς αυξάνονται και όλο και μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες ωθούνται στο κοινωνικό περιθώριο από την πολιτική της φτώχειας, της λιτότητας και των περικοπών, ως μια ευχάριστη έκπληξη ακούστηκε η ανακοίνωση του Δήμου Καρύστου για την  δημιουργία κοινωνικού παντοπωλείου στην περιοχή. Παρόμοια πρωτοβουλία πήρε και ο Δήμος Δελφών για κοινωνικά παντοπωλεία σε Άμφισσα και Ιτέα. Με την ελπίδα ότι  θα βρουν ανταπόκριση και θα προχωρήσουν  αναδημοσιεύουμε τις προσκλήσεις: