Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Αθώοι λόγω αμφιβολιών

Στην γιορτη των Φωτων την Χαλκιδα ειχαν επισκεφτει ο Προεδρος της Δημοκρατιας,κος Καρολος Παπουλιας κι ο τοτε υπουργος εσωτερικων ,κος Τασος Γιαννιτσης. Εντονες ηταν οι διαμαρτυριες απο την πλειονοτητα των παρευρισκομενων , οι οποιοι τους υποδεχτηκαν με συνθηματα (Λαε πεινας γιατι τους προσκυνας και Ψωμι παιδεια Ελευθερια η χουντα δεν τελειωσε το 73). Μεσα στο πληθος παρευρισκοντο 20 περιπου ανδρες της ασφαλειας ,που στοχοποιησαν 5 Πολιτες απ τους εκατονταδες που διαμαρτυρονταν και στο τελος της εκδηλωσης προεβησαν κατ αρχη σε προσαγωγες ,που μετα απο ενα τεταρτο της ωρας εγιναν συλληψεις !!! 
Μαλιστα η μια κοπελα απ τους 5 ,λογω της βιαιης προσαγωγης τραυματιστηκε στο χερι και μετα απο κακοποιηση επαθε καρδιακο επεισοδιο,ενω στο νοσοκομειο που μετεφερθη διαπιστωθηκαν μολωπες στο σωμα της !!!
Η δικη ωριστηκε για την Παρασκευη 30 Μαρτιου με την διαδικασια του κατεπειγοντος , ενωπιον του Μονομελους Πλημμελοδικειου Χαλκιδας. Ομως με βουλευμα του Αρειου Παγου και με δικαιολογια το φοβο επεισοδιων μεταφερθηκε στην Αθηνα και οριστηκε για τις 28 Ιουνιου στο Β! Μονομελες Πλημμελοδικειο Αθηνων .

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Στις 28 Ιουνίου στην Αθήνα η δίκη των Χαλκιδέων που δικάζονται για προσβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας


Η ΔΙΚΗ των 5 συλληφθέντων των Θεοφανείων στη Χαλκίδα που δικάζονται για προσβολή του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα γίνει τελικά στις 28 Ιουνίου, ημέρα Πέμπτη ωρα 9.00 πμ
στο Β' ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜ/ΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (πρώην Ευελπίδων), κτίριο 8, αίθουσα 1, στο ισόγειο. 

Οι σκουριές της ΛΑΡΚΟ σταθερά στον βόρειο Ευβοϊκό

Με τη βούλα του νόμου, ο βόρειος Ευβοϊκός παραμένει χωματερή των αποβλήτων της παραγωγικής διαδικασίας του μεταλλουργικού εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ. Κοινή απόφαση τριών υπουργείων -ΠΕΚΑ, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη- με ημερομηνία 11.6.2012 δίνει νέα παράταση, διάρκειας οκτώ μηνών, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013, για την απόρριψη των σκουριών του εργοστασίου "στην ίδια μέχρι σήμερα θαλάσσια περιοχή του βόρειου Ευβοϊκού κόλπου".

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Ιερή αγανάκτηση για το «ξεπούλημα» των μεταλλείων χρυσού!


Η επαπειλούμενη βλάβη από τη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική, που παραχωρήθηκαν επί κυβέρνησης Κ. Σημίτη σε ιδιώτη αντί πινακίου φακής (11.000.000 ευρώ), είναι δυσανάλογη με το δημόσιο συμφέρον, υποστηρίζουν κάτοικοι της περιοχής. Οι αντιδράσεις για την επένδυση της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός, που ελέγχεται πλέον από την καναδική Eldorado Gold, συνεχίζονται και στις 6 Ιουνίου εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) νέα προσφυγή κατοίκων, αυτή τη φορά με αφορμή την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το εξαιρετικά χαμηλό τίμημα, θέμα με το οποίο έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν η «δημοκρατία», και η απουσία ουσιαστικής διαβούλευσης με τους κατοίκους έχουν οξύνει τα πνεύματα στην περιοχή, με τα επεισόδια να είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα ένδειξη συμβιβασμού.

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Διαβούλευση για τα σχέδια διαχείρισης υδατικών πόρων : ενστάσεις επί της ουσίας και επί της διαδικασίας.


της Δέσποινας Σπανούδη
 Η παρουσίαση του σχεδίου που έγινε στις 21/6 στην Λιβαδειά οργανώθηκε από την Γ.Γ. Υδάτων του ΥΠΕΚΑ.. Η συμμετοχή τοπικών φορέων και ενδιαφερόμενων ήταν πολύ χαμηλή σε μια αρκετά ακριβή διοργάνωση που ωστόσο δεν είχε προετοιμαστεί: ακόμη και η υποτυπώδης ηλεκτρονική πρόσκληση που είχε σταλεί λίγες ημέρες πριν, δεν ανέφερε παρά τον τίτλο και τον τόπο. Η παρουσίαση, αντί να εστιάσει στα συμπεράσματα και τις προτάσεις του σχεδίου, αναλώθηκε επί πολλές ώρες στην περιγραφή της μεθοδολογίας με αποτέλεσμα να μείνουμε ελάχιστοι μέχρι το τέλος.  Ως προς το περιεχόμενο του σχεδίου με μια πρώτη προσέγγιση:
-      -    Δεν αποτιμήθηκε η ύπαρξη του εξασθενούς χρωμίου στα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα (με την εξαίρεση του Ασωπού για τον οποίο έχει εκδοθεί ειδικό χαμηλό όριο). Ωστόσο όπως επισημάναμε, η επιβάρυνση με τον συγκεκριμένο καρκινογόνο ρύπο, όχι μόνο έχει τεράστιες οικολογικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, αλλά λαμβάνεται υπόψη και από τα Υπουργεία (Υγείας και Περιβάλλοντος) που ζητούν να μετριέται από τους Δήμους. Επιπλέον ήδη επηρρεάζει αποφασιστικά τη διαχείριση υδάτινων πόρων αφού στις εκτεταμένες επιβαρυμένες περιοχές

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

ΜΑΡΙΝΑ ΙΤΕΑΣ : εκεί που ο μύθος συναντά την πραγματικότητα…


                                                               ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΝΔΩΡΟΣ
            Εν μέσω της πιο έντονης προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών, έμελλε να γίνουμε  μάρτυρες μιας ξαφνικής αγάπης των υπευθύνων της περιφέρειας για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων: εντελώς συμπτωματικά η κ Γαζή κατελήφθη  από πνεύμα αξιοποίησης της Μαρίνας της Ιτέας.
            Αφού δαπανήθηκαν πάνω από 3.5 δις δραχμές  σε ένα μισοτελειωμένο, προβληματικό,  με τεχνικές αστοχίες έργο και  αφού επί δεκαετίες  αφέθηκε στην τύχη του – μάλλον  στην ατυχία του -  ήρθε η ώρα  «αξιοποίησής» του.
            ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ;  Δημιουργήθηκε το ΤΑΥΠΕΔ: Ταμείο – κατ’ ευφημισμόν - Αξιοποίησης  Περιουσίας του Δημοσίου  ΑΕ .  Δηλαδή ταμείο ξεπουλήματος  της δημόσιας περιουσίας, που συστάθηκε με τον εφαρμοστικό Νόμο του μνημονίου. Και στην 1η σελίδα, άρθρο 2ο αναφέρει: « …το προϊόν αξιοποίησης χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της χώρας….». Απλά πράγματα . Απλά και καθαρά: Τα λεφτά από το ξεπούλημα θα πάνε απευθείας στους δανειστές.
             Έτσι εντελώς, μα εντελώς τυχαία,  η Μαρίνα Ιτέας βρίσκει τον δρόμο της.
            Εντελώς,  μα εντελώς τυχαία ένας ανεξάρτητος Σύλλογοςβγάζει την συμφωνία του στη πρόταση, επεκτείνοντας την αξία του εγχειρήματος και στους Γαλλικούς Μώλους… Ενώ ακολουθεί η συμφωνία (στο ξεπούλημα) των ανεξάρτητων Ελλήνων που,  ξαφνικά, μα εντελώς ξαφνικά,  ξέχασαν τις αντιμνημονιακές διακηρύξεις.  

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Ένας άνθρωπος αξίζει περισσότερο από τον χρυσό φοράει. Έτσι, και μια χώρα.



Σώστε τη Rosia Montana! - Αυτή είναι η ισχυρή έκκληση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στην καμπάνια που ξεκίνησε με το βίντεο που παρουσιάζεται η διάσημη Ρουμάνα ηθοποιός Maia Morgenstern  την Παρασκευή - 15 Ιουνίου.
Το βίντεο σποτ είναι το πρώτο μιας νέας σειράς  ευαισθητοποίησης και δράσεων κινητοποίησης ενάντια στην επιφανειακή εκμετάλλευση χρυσού στη Rosia Montana, που προτείνεται από την Rosia Montana Gold Corporation, που θα παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα,  ιδιοκτησίες, το υγιές περιβάλλον, καθώς και θα καταστρέψουν 4 βουνά και την κοινότητα Rosia Montana  - ένα από τα ιστορικά μνημεία της Ρουμανίας. 
Το μήνυμα του βίντεο έχει φτάσει σε πρωτοφανή δημοτικότητα στο εσωτερικό της κοινωνικής εκστρατείες, την εγγραφή 320 000 προβολές στο YouTube και χιλιάδες εξώφυλλα και σχόλια στα μέσα ενημέρωσης σε απευθείας σύνδεση και για τα κοινωνικά δίκτυα.
Η νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης έχει ως στόχο να σπάσει το εμπάργκο των μέσων ενημέρωσης που επιβάλλεται από τη Rosia Montana Gold Corporation και, επίσης, να απαντήσει στην ανάγκη για ενημέρωση του κοινού όσον αφορά τους κινδύνους και την ματαιότητα του χρυσού στην εκμετάλλευση Rosia Montana.
Σχεδόν 6 χρόνια προσπάθεια έχει γίνει για να υποστηρίξουν αυτή την εκστρατεία. Περισσότερα http://rosiamontana.org/en/

Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Θα εξηγήσει ο Περιφερειάρχης πως κόπηκε η κοινοτική χρηματοδότηση για την πρόνοια και την απασχόληση στην Στερεά Ελλάδα;


Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο υπουργός Εργασίας και  Κοινωνικής Ασφάλισης Αντώνης Ρουπακιώτης, αποκάλυψε ότι με συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης Παπαδήμου και Τρόικας, κόβεται η κοινοτική χρηματοδότηση στη Στερεά Ελλάδα και στο Νότιο Αιγαίο.
«Αυτό είναι οξύμωρο γιατί ο άνεργος της Ρόδου είναι άνεργος και άνεργος της Λαμίας είναι άνεργος» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, σύμφωνα μάλιστα με τον όποιο, μέσω της αρμόδιας γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, επιδιώκεται η αλλαγή της συμφωνίας. Η διακοπή της χρηματοδότησης διαλύει κυριολεκτικά προνοιακές δομές και υπηρεσίες, στερεί την περιφέρεια από όλα τα  κονδύλια που απευθύνονται σε ανέργους, μικρομεσαίους, ηλικιωμένους, άτομα με ειδικές ανάγκες, μειονότητες κ.λ.π.
Προκύπτουν συνεπώς αμείλικτα ερωτήματα:
-        Από πότε γνωρίζει η Περιφέρεια την απόφαση διάλυσης των προγραμμάτων πρόνοιας και απασχόλησης στην Στερεά Ελλάδα;
-        Ποιός ευθύνεται για την απαράδεκτη αυτή μεθόδευση που κρατήθηκε κρυφή μέχρι πριν από λίγες ημέρες: η υπηρεσιακή κυβέρνηση όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Περιφερειάρχης ή η κυβέρνηση που υποστηρίχθηκε από τον δικό του χώρο;

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Παρέμβαση για τη ΛΑΡΚΟ


1Ο/06/2012

Προς :
- τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κ. Περγαντά
Κοιν. :
- τον πρόεδρο και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου
-  Μ.Μ.Ε.

 ΘΕΜΑ: Κατεπείγουσα παρέμβαση για τη ΛΑΡΚΟ

Κύριε Περιφερειάρχη,

Οι τελευταίες εξελίξεις για τη ΛΑΡΚΟ με την αιφνίδια ανακοίνωση της λήξης της παραχώρησης εγκαταστάσεων και μεταλλείων στο τέλος του Ιουνίου, διαμορφώνουν μια σοβαρή απειλή για ολόκληρη την περιφέρεια. Αν η ΛΑΡΚΟ οδηγηθεί σε κλείσιμο, τότε :
-        δεν θα υπάρχει εξασφάλιση για τους 1500 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους,
-        απαλλάσσονται οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες από χρέη, πρόστιμα και υποχρεώσεις
-      ανοίγει ο δρόμος για την απόκτηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων σε τεράστιες περιοχές στην  Εύβοια και στη Στερεά (γεγονός που όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένα αποτελεί την κυριότερη αξία της ΛΑΡΚΟ) καθώς και  των άλλων εγκαταστάσεων και χώρων, χωρίς δεσμεύσεις για τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν
-        απαξιώνεται σημαντική δημόσια περιουσία και ταυτόχρονα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να εμφανισθεί ένας ιδιώτης ως σωτήρας και να την αποκτήσει έναντι μικρού τιμήματος όπως έχει συμβεί με την Αλουμίνιο της Ελλάδας, την Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική κλπ.
-      δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση για την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών βλαβών

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Κλείνουν τη ΛΑΡΚΟ για να την "αξιοποιήσουν"!

Η απόφαση του Ταμείου Αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου για κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, ακόμη και εν μέσω προεκλογικής περιόδου, φανερώνει με τον πιο σαφή τρόπο τι είδους αξιοποίηση έχει προγραμματίσει η τρόικα και οι ντόπιοι εντολοδόχοι της για την δημόσια περιουσία. Πρώτα την απαξιώνουν και στην συνέχεια θα εμφανισθεί ένας ιδιώτης- σωτήρας να την αποκτήσει έναντι πινακίου φακής. Το έργο έχει ξαναπαιχτεί πολλές φορές στην χώρα, αλλά πλέον παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις. Η ίδια η ΛΑΡΚΟ, χρεώθηκε τα τελευταία χρόνια με σκανδαλώδεις πολιτικές αποφάσεις που της προκάλεσαν τεράστιες ζημίες, χωρίς κανείς ποτέ να απολογηθεί. 


Όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, η αξία της ΛΑΡΚΟ στηρίζεται κυρίως στο γεγονός ότι η επιχείρηση έχει μεταλλευτικά δικαιώματα σε τεράστιες περιοχές στην  Εύβοια και στη Στερεά. Η εκποίησή της θα έχει τεράστιες επιπτώσεις τόσο στο εργατικό δυναμικό της περιοχής, όσο και στην οικονομία και την φυσιογνωμία ευρύτερων περιοχών, αφού είναι γνωστές οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις τόσο στην περιοχή των Μεσσαπίων Εύβοιας όσο και στον Ευβοϊκό, λόγω της εγκληματικής αδιαφορίας της Πολιτείας και της σκόπιμης απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ.
Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Η ΛΑΡΚΟ είναι ανεκτίμητη δημόσια περιουσία.
Δέσποινα Σπανούδη

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Το δάσος είναι η ζωή μας

Η προστασία του δάσους μας αφορά όλους μας..
Μήνυμα της Κίνησης Πολιτών Πρασιάς Ευρυτανίας (ΚΙ.ΠΟ.ΠΕ) για την ημέρα του Περιβάλλοντος
Η 5η Ιουνίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
 Την ημέρα αυτή,η Κίνηση Πολιτών Πρασιάς Ευρυτανίας ενώνει την φωνή της ώστε να ακουστεί παντού η ανάγκη προστασίας  των υπέροχων δασών της Ευρυτανίας,των δασών της χώρας μας,και να τονιστεί η σημασία  για την ποιοτική βελτίωση των συνθηκών της ανθρώπινης ζωής.
Το δάσος μας προσφέρει απλόχερα μια μεγάλη ποικιλία υλικών αγαθών και υπηρεσιών, ενώ σε αντάλλαγμα ζητά από εμάς κυρίως αγάπη και προστασία.

Συμπαράσταση στον αγώνα της Χαλκιδικής


ΧΡΥΣΟΣ - ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΣΧΕΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΧΡΥΣΟΥ

Στην επένδυση της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, για λειτουργία μεταλλείων χρυσού στη Β.Α. Χαλκιδική, καθρεφτίζεται πεντακάθαρα όλη η βαρβαρότητα της προσπάθειας των κυβερνήσεων, με την υποστήριξη και τοπικών παραγόντων, να ξεπουλήσουν το φυσικό μας πλούτο και να υποθηκεύσουν το μέλλον των τοπικών κοινωνιών, έναντι πινακίου φακής. Το αντίτιμο της μεταβίβασης στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, ήταν 11 εκατομμύρια ευρώ, που κι αυτά πήγαν στις τσέπες των προηγούμενων επίδοξων επενδυτών της TVXgold!!  Με αυτά τα χρήματα παραχωρήθηκαν: 317.000 στρέμματα δασικής έκτασης, 91 στρέμματα σε οικόπεδα, 320 σπίτια στο Στρατώνι, 24.000 τ.μ. βιομηχανικών κτιρίων, πληθώρα μεταλλευτικών εγκαταστάσεων στα υπάρχοντα μεταλλεία, τεράστιος μηχανολογικός εξοπλισμός, λιμενικές εγκαταστάσεις, ανεκμετάλλευτα προϊόντα εξόρυξης και πολλά άλλα. Ταυτόχρονα με την παραχώρηση,
η τότε κυβέρνηση φρόντισε με τον ειδικό νόμο για τη μεταβίβαση και την υπογραφή του κ. Πάχτα (ν. 3220/2004), να δεσμευτεί ότι δεν θα αναζητήσει ευθύνες για τα περιβαλλοντικά προβλήματα των δραστηριοτήτων που προηγήθηκαν.

Ο δίκαιος αγώνας των κατοίκων ενάντια σε αυτές τις μεθοδεύσεις κρατάει χρόνια, γιατί, πέρα από το ξεπούλημα, η ίδια η δραστηριότητα εξόρυξης χρυσού είναι καταστροφική για το περιβάλλον και τις τοπικές οικονομίες.

Οργή για τις δολοφονίες των τραβεστί


Την οργή πολλών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ακτιβιστών του LGBT κινήματος έχει προκαλέσει η δολοφονία του 32χρονου τραβεστί Τζόζεφ Σοάρεζ στο Καράκας της Βενεζουέλας. Το θύμα, που έκανε πιάτσα στην περιοχή Avenida Libertador, πυροβολήθηκε από αγνώστους που επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο και ξεψύχησε μετά από λίγα λεπτά. Ήταν ο τέταρτος νεκρός σε αυτό το κύμα της βίας που έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες στην περιοχή εναντίον των ομοφυλοφίλων με χτυπήματα, μαχαιριές και πυροβολισμούς, σε μια πόλη που έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά του κόσμου σε δολοφονίες και απαγωγές. Χτες,

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Οι μπλόγκερς στο Μπαγκλαντές ζητούν δικαιοσύνη για την δολοφονία των δημοσιογράφων


Συνεχίζονται στο Μπαγκλαντές οι διαμαρτυρίες για την δολοφονία των του Sagar Sarwar και της συζύγου του Meherun Runi, των δύο δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν στο διαμέρισμά τους στις 11 Φεβρουαρίου. Παρόλο που ο υπουργός δημόσιας τάξης είχε πει ότι θα πιαστούν οι ένοχοι εντός 48 ωρών, έχουν περάσει περισσότεροι από τρεις μήνες από την ημέρα της δολοφονίας και η αστυνομία δεν έχει καταφέρει να βρει κάποια στοιχεία που θα βοηθούσαν στην επίλυση της υπόθεσης. Να σημειωθεί, ότι τα τελευταία χρόνια στο Μπαγκλαντές έχουν δολοφονηθεί 17 δημοσιογράφοι, και οι περισσότερες δολοφονίες παραμένουν ανεξιχνίαστες. Πριν λίγες ημέρες, το Ανώτατο Δικαστήριο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την έλλειψη προόδου στις αστυνομικές έρευνες, ενώ διάφοροι διεθνείς οργανισμοί ζητούν από τις αρχές της χώρα σαν γίνει και μια δεύτερη νεκροψία. Πρόσφατα, για τέταρτη φορά εκατοντάδες μπλόγκερς βγήκαν στους δρόμους για να απαιτήσουν δικαιοσύνη για το δολοφονημένο ζευγάρι, και διοργάνωσαν μια διαδήλωση έξω από τη δημόσια Βιβλιοθήκη Shahbagh στην Ντάκα. Στα παρακάτω βίντεο (http://www.youtube.com/watch?v=RrJks4NINqg) μπορείτε να δείτε τους διαδηλωτές σε ένα τραγούδι διαμαρτυρίας, καθώς και την διαδήλωση με τα ανάμενα κεριά (http://www.youtube.com/watch?v=nQI8I6RXyGY).  Το κίνημα των μπλόγκερς έχει αναπτυχθεί α