Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Στον κόσμο των αγώνων τους είμαστε όλοι ξένοι

του Δημήτρη Γκιβίση
«Δεν ασχολούμαι με τα πολιτικά», μας ενημέρωσε ευθαρσώς η Παπαχρήστου μόλις αποκαλύφθηκε το ρατσιστικό της σχόλιο. Όμως τι ήταν αυτό που οδήγησε την αθλήτρια σε αυτήν την αυθόρμητη δήλωση; Από όσο γνωρίζουμε, δεν την «κατηγόρησε» κανείς ότι ασχολείται με την επάρατη πολιτική

Του Δημήτρη Γκιβίση
Ομολογώ ότι από την πρώτη στιγμή που «έσκασε» στη δημοσιότητα το θέμα της Βούλας Παπαχρήστου, είχα αποφασίσει να γράψω σχετικά μόλις περάσει η καταιγίδα των δημοσιευμάτων, των δηλώσεων συμπαράστασης στο facebook, και των τηλεοπτικών συζητήσεων με τους συνήθεις καθ΄ ύλην αρμόδιους δημοσιογράφους του ΣΚΑΪ, τους διαβαθμισμένους πασόκους πολιτευτές της ΔΗΜΑΡ κλπ. Τώρα λοιπόν που πέρασε η πρώτη μπόρα, και μέχρι την επόμενη φορά που σύσσωμο το έθνος θα έρθει αντιμέτωπο με υπαρξιακά διλλήματα του τύπου «Συμφωνείτε ότι ο Θεός είναι Έλληνας;», «Πιστεύετε ότι το DNA των αθλητών μας είναι μοναδικό;», «Συμφωνείτε ότι πίσω από την ντόπα κρύβονται οι Εβραίοι;» κλπ, ας σταχυολογήσουμε δηλώσεις, δημοσιεύματα και ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών, και ας προσπαθήσουμε να τις αποκρυπτογραφήσουμε.

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, κόντρα στα σχέδια τρόικας - κυβέρνησης - εργολάβων


Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Στους σχεδιασμούς τρόικας, κυβέρνησης και εθνικών εργολάβων αντιπαραθέτουμε
την αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, με κοινωνική συμμετοχή

Μια σειρά από γεγονότα και δημόσιες παρεμβάσεις των τελευταίων ημερών μας πείθουν ότι έχουμε (ξανα)μπει σε τροχιά πλήρους υλοποίησης μιας απαράδεκτης πολιτικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που τη χαρακτηρίζει ο συγκεντρωτισμός (συγκέντρωση δραστηριοτήτων σε λίγες στοχευμένες περιοχές), ο φαραωνισμός (μονάδες πολύ μεγαλύτερες από αυτές που πραγματικά χρειάζονται) και ο μονόπλευρος προσανατολισμός στην ενεργειακή αξιοποίηση - καύση. Ότι είχε «παγώσει», προσωρινά, στη διάρκεια της εκλογικής περιόδου, τώρα ξεμπλοκάρεται και δρομολογείται η υλοποίησή του, με προτεραιότητα τη δημοπράτηση των μεγάλων έργων.

Αν και ο προσανατολισμός αυτός προηγείται, ήρθε να «δέσει» αρμονικά με τις μνημονιακές απαιτήσεις, που δίνουν βάρος στην εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, αδιαφορώντας για το υπέρμετρο κατασκευαστικό, λειτουργικό και περιβαλλοντικό κόστος αυτών των έργων, που θα κληθούν να σηκώσουν στις πλάτες τους, και πάλι, οι πολίτες αυτού του τόπου, ιδιαίτερα τα ασθενέστερα στρώματα και οι κατηγορίες του πληθυσμού. Καταγράφουμε τις πιο ενδεικτικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος:
·         Στις συναντήσεις του μόνιμου εκπροσώπου της τρόικας Χ. Ράιχενμπαχ με τις νέες ηγεσίες του ΥΠΕΚΑ, του ΥΠΑΝ και του ΥΠΕΣ η διαχείριση των απορριμμάτων και η δημοπράτηση των νέων μονάδων είχε περίοπτη θέση. Σε αντάλλαγμα, αφέθηκε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει κατανόηση στη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας για το κλείσιμο και την αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών (ΧΑΔΑ).  
·         Ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Σγουρός έχει επιδοθεί σε μια επαναλαμβανόμενη κινδυνολογική ρητορική για την πιθανή κατάρρευση του ΕΔΣΝΑ, που έχει το ρόλο του φορέα διαχείρισης για την Αττική, για την αδυναμία λειτουργίας της Φυλής και για το ενδεχόμενο η Αθήνα να «πνιγεί» στα σκουπίδια. Το φάρμακο, κατά τον κ. Σγουρό, για όλα τα παραπάνω δεν είναι άλλο από τη δημοπράτηση των τεσσάρων (4) νέων εργοστασίων της Αττικής.
·         Στη Θεσσαλονίκη, έχουμε σε εξέλιξη μια νέα προσπάθεια «πειθούς» της κοινωνίας για την ανάγκη κατασκευής ενός γιγαντιαίου σταθμού μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) στην Ευκαρπία, που εναρμονίζεται με την κατασκευή των μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης στην εγκατάσταση της ΒΔ Θεσσαλονίκης (Μαυροράχη) και την κατασκευή της αντίστοιχης εγκατάστασης στη ΝΑ Θεσσαλονίκη (Αγ. Αντώνιος - Σχολάρι).
·         Πέρα από τις εγκαταστάσεις στη ΒΔ και στη ΝΑ Θεσσαλονίκη, αδειοδοτήθηκε άλλη μία μονάδα καύσης δευτερογενών καυσίμων από την επεξεργασία αστικών απορριμμάτων (RDF και SRF) στο ΒΙΠΑ Κάτω Γέφυρας Θεσσαλονίκης, για λογαριασμό της εταιρείας ΕΝΕΡΜΕΛ, που αποτελεί κοινοπραξία των ομίλων Μπόμπολα και ΤΕΡΝΑ. Την ίδια στιγμή οι τσιμεντοβιομηχανίες διακινούν τον ισχυρισμό ότι μπορούν να κάψουν τεράστιες ποσότητες αυτών των υλικών. Με άλλα λόγια, τα μεγάλα οικονομικά συγκροτήματα στέλνουν το μήνυμα: «προχωρήστε στη δημοπράτηση των εργοστασίων επεξεργασίας (δίνοντάς τα σε μας) και εμείς είμαστε εδώ για να κάψουμε τα τοξικά και επικίνδυνα προϊόντα τους».
·         Δημοπρατήσεις και σχεδιασμοί μικρότερων έργων διαχείρισης, στην ίδια πάντα λογική, προχωρούν και σε άλλες περιοχές της χώρας: Σέρρες, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα. Ταυτόχρονα, πληθαίνουν ανησυχητικά οι περιπτώσεις δήμων, που διασπούν το έργο της διαχείρισης και τμήματά του τα αναθέτουν εργολαβικά σε ιδιώτες.

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Ιδιωτικοποίηση του νερού



Μια πολύ καλή δουλειά για τη δράση των πολυεθνικών του νερού και το μέλλον στην Ελλάδα. Στην αρχή παρουσιάζει τις σχέσεις με το ΔΝΤ, την Π.Τ. και τα έργα ύδρευσης τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα. Στην συνέχεια γίνεται πολύ πιο ενδιαφέρον αναλύοντας την παγκόσμια κατάσταση. Αξίζει τον κόπο να το δούμε και να το διαδώσουμε.

Άρνηση από τον περιφερειάρχη Στερεάς σε ψήφισμα διαμαρτυρίας για το Αλουμίνιο και τον όμιλο Μυτιληναίου


Σχέδιο ψηφίσματος για το την Αλουμίνιο ΑΕ, κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σπανούδη Δέσποινα, Τάσος Χρονάς, Στουπής Νίκος, Ντούρου Σοφία, Γκικόπουλος Γιώργος, Κουλουρίδης ΚώσταςTo περιφερειακό συμβούλιο δεν υιοθέτησε το ψήφισμα και ο περιφερειάρχης προσπάθησε να αιτιολογήσει την απόρριψη λέγοντας ότι «θα συμφωνούσε για την συμπαράσταση στους εργαζόμενους αλλά όχι για τα υπόλοιπα που αναφέρονται στο ψήφισμα», χωρίς ωστόσο να προτείνει κάποια τροπολογία ή ένα άλλο αντίστοιχο ψήφισμα.
Το κείμενο του ψηφίσματος είναι το ακόλουθο:

Οι εργαζόμενοι της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Ε. στην τελευταία τους γενική συνέλευση με συντριπτική πλειοψηφία είπαν ένα βροντερό όχι, στα προτεινόμενα μέτρα για μείωση του εισοδήματός τους. Οι μειώσεις αυτές δεν βοηθούν και δεν διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του εργοστασίου (αντιστοιχούν στο 0,07% του συνολικού κόστους) αντιθέτως βάζουν ζήτημα επιβίωσης των εργαζομένων και οδηγούν στην απώλεια περίπου 70 θέσεων εργασίας. Τα χρήματα αυτά θα χαθούν για την τοπική οικονομία,  την κοινωνία.
Οι μονομερείς και εκβιαστικές ενέργειες από την πλευρά της εργοδοσίας, σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης και όξυνσης της ανεργίας, θα δυναμιτίσουν παραπέρα την εργασιακή και κοινωνική ειρήνη στην περιοχή.

Δήλωση της Δέσποινας Σπανούδη στο περιφερειακό συμβούλιο στις 23/07/2012


Στην χθεσινή συνεδρίαση η περιφερειακή σύμβουλος Δέσποινα Σπανούδη έκανε την παρακάτω δήλωση:

Για άλλη μια φορά είμαστε μάρτυρες της επιχείρησης πλήρους υποβάθμισης του περιφερειακού συμβουλίου από την περιφερειακή αρχή.
Δεν είναι μια επιλογή αδιαφορίας ή ανικανότητας: Για άλλη μια φορά τα φλέγοντα ζητήματα για την κοινωνία και την περιφέρεια όπως ο ορυκτός πλούτος, η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, των σκουπιδιών, του νερού, των απορριμμάτων, σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικα και των κρατικοδίαιτων ιδιωτικών συμφερόντων συμφωνούνται και εξελίσσονται έξω από την πόρτα του περιφερειακού συμβουλίου. Έξω από το περιφερειακό συμβούλιο συμφωνείται και εξελίσσεται η κατανομή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ αλλά και η διαχείριση των κονδυλίων από τις αναπτυξιακές εταιρείες που κατέχει ή συμμετέχει η περιφέρεια.
Συνεχίζεται έτσι η λειτουργία που επί χρόνια γνωρίζουν καλά αυτοί που μας κυβερνούν: Εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρηματιών και βιομηχάνων με έργα υποδομής και με παντός είδους διευκολύνσεις από την μια, εργολαβίες και πελατειακές σχέσεις για να διαιωνίζεται η εξουσία από την άλλη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και για θέματα που δεν αφορούν άμεσα τις αρμοδιότητες της περιφέρειας όπως τα νοσοκομεία, τα σχολεία, η εκποίηση της ΛΑΡΚΟ, η περιφερειακή αρχή αρνείται να συζητηθούν στο συμβούλιο.
Για την αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου έχουν απομείνει θέματα που χρειάζονται απλώς μια τυπική επικύρωση, όπως ο ορισμός εκπροσώπων, οι άδειες των λαϊκών και η αναθεώρηση πινάκων. Καταθέτουμε ενδεικτικό κατάλογο κρίσιμων θεμάτων που πρέπει να συζητηθούν καθώς και μια και μόνη ερώτηση για τον κ. Περιφερειάρχη: Μέχρι πότε πιστεύει ότι οι πολίτες θα συνεχίσουν να ανέχονται αυτή την συνταγή που οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο κρίσης και παρακμής;

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Πράσινο φως άναψε προσωρινά σήμερα, το ΣτΕ για τον χρυσό της Χαλκιδικής.

Το πράσινο φως άναψε προσωρινά σήμερα, το Συμβούλιο της Επικρατείας για τη συνέχιση των έργων εκμετάλλευσης των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική,απορρίπτοντας ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς κατοίκων της Βόρειας Χαλκιδικής (Μεγάλη Παναγία, Ιερισσός κ.λπ.), οι οποίοι ζητούν να σταματήσουν οι εργασίες εγείροντας ζήτημα ανεπανόρθωτης περιβαλλοντικής βλάβης.

Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: Οι εργάτες ψήφισαν ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ

αναδημοσίευση από τον Εργάτη


Με ένα «Όχι στον εκβιασμό» απάντησαν στον Μυτιληναίο και την διεύθυνση του εργοστασίου οι εργαζόμενοι στην Αλουμίνιον της Ελλάδος, σε μια Γενική Συνέλευση που χαρακτήρισε η μαζική παρουσία 576 εργαζομένων. Στη συνέλευση συγκεντρώθηκαν οι εργαζόμενοι να ακούσουν την κατάληξη των διευκρινιστικών συζητήσεων του ΔΣ του σωματείου με την διεύθυνση της εταιρίας, με σκοπό να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της δεύτερης σχετικά με το πρόγραμμα περικοπών του εργατικού κόστους. Περικοπή 12εκ ε, από σύνολο 53εκ ε που είναι σήμερα ανακοίνωσε η διεύθυνση της ΑΤΕ, με ένα πρόγραμμα που ονομάζει «μέλλον» και αφορά τον περιορισμό του κόστους για την επιβίωση του εργοστασίου από την κρίση.
Οι συζητήσεις αυτές ξεκίνησαν με εντολή που πήρε το ΔΣ στις 15/5/12 σε γενική συνέλευση που προκάλεσε η πλειοψηφία του, με πρόταση για αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων που είχε ψηφίσει η συνέλευση της 8/3/12 και ξεκίνημα ενός κύκλου νέων συζητήσεων με την διεύθυνση για την διερεύνηση των τελικών της προθέσεων. Την στιγμή μάλιστα που η ΑΤΕ κατήγγειλε μονομερώς την ισχύουσα 3ετη διμερή συλλογική σύμβαση.
Κατέληξαν δε με τις συζητήσεις να κομίσουν δυο προτάσεις από την διεύθυνση, μία που κατέβαζε τις περικοπές στα 8,5εκ ε, «εγγυάται» (προφανώς όπως εγγυούταν και την προηγούμενη διμερή) εργασιακή ειρήνη και καμία απόλυση με την προϋπόθεση να γίνει άμεσα αποδεκτή από τους εργαζόμενους πριν τις 24/7 που λήγει η μετενέργεια, αλλιώς στις 25/7 θα προχωρήσει μονομερώς σε περικοπές 20εκ ε μέχρι την σύναψη νέας συλλογικής σύμβασης.

Έτοιμο το καραβάνι του «Movimiento por la Paz y Justicia con Dignidad»


Τον Μάρτιο του 2011, ο 24χρονος γιός του Javier Sicilia, ενός από τους κορυφαίους ποιητές του Μεξικού, δολοφονήθηκε από το καρτέλ των ναρκωτικών. Με πάνω από 60.000 νεκρούς από το 2006 και περισσότερες από 9.000 εξαφανίσεις, μετά τη δολοφονία ο Sicilia έγραψε και κυκλοφόρησε μια ανοικτή επιστολή που απευθυνόταν στους «πολιτικούς και τους εγκληματίες του Μεξικού», στην οποία επιτέθηκε με σκληρότητα στα καρτέλ καθώς και στην συνενοχή της πολιτικής ελίτ. Στον πυρήνα αυτής της επιστολής ήταν η πρόσκληση του για την επιστροφή της αξιοπρέπειας και η παρότρυνσή του προς τους Μεξικανούς να μιλήσουν ανοιχτά κατά της βίας, ένα μήνυμα που αντήχησε δυνατά σε ολόκληρη τη χώρα, με αποτέλεσμα την δημιουργία του λαϊκού κινήματος «Movimiento por la Paz y Justicia con Dignidad» (Κίνηση για την Ειρήνη με Δικαιοσύνη και Αξιοπρέπεια), που έχει κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Μία από τις τακτικές του κινήματος ήταν να ξεκινήσει μαζικές κινητοποιήσεις στους δρόμους με εκατοντάδες τροχόσπιτα, ενώ στην εθνική πορεία που ξεκίνησε στις 5 Μαΐου για να καταλήξει στις 8 Μαΐου στην πόλη του Μεξικού συμμετείχαν πολλές χιλιάδες άνθρωποι. Τον Ιούνιο του 2011 το κίνημα δημοσίευσε μια σειρά αιτημάτων, όπως αποστρατιωτικοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας, δημιουργία μιας βάσης δεδομένων των θυμάτων, σοβαρή και σχολαστική έρευνα των εγκλημάτων αφού μόνο το 2% έχει διερευνηθεί,  θέσπιση νέων κανόνων για να σταματήσει το ξέπλυμα χρημάτων, τέλος στις εισαγωγές όπλων με τις ΗΠΑ, συγκεκριμένες δράσεις για την αποκατάσταση του κοινωνικού ιστού, κλπ. Στη συνέχεια ζήτησε από την κυβέρνηση του Μεξικού

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Επιτροπή περιβάλλοντος με κρίσιμες αποφάσεις


 H Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς, είναι ένα 9-μελές όργανο στο οποίο μεταφέρθηκαν κρίσιμες αρμοδιότητες του περιφερειακού συμβουλίου. Μέχρι σήμερα η Επιτροπή λειτουργεί με ελάχιστα μέσα και με βασικό ρόλο την συλλήβδην αποδοχή μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις, κυρίως όταν ο οικείος Δήμος εκφράζει αρνητική άποψη.
Στην επόμενη συνεδρίαση της, η Επιτροπή θα ασχοληθεί με 21 μελέτες για πολύ σοβαρά θέματα, έχοντας στη διάθεσή της υποτυπώδεις υπηρεσιακές εισηγήσεις που αποστέλλονται λίγες μέρες πριν από την συνεδρίαση. Μόνο για ένα από αυτά έχει αποσταλεί γνωμοδότηση του οικείου Δήμου, ενώ για πολλά από αυτά υπάρχουν τοπικές αντιστάσεις που δεν αναφέρονται. Συνήθως οι ενδιαφερόμενοι δεν ενημερώνονται ώστε να καταθέσουν τις απόψεις τους.
Κυριότερα σημεία:
  1. Συνεχίζεται η αθρόα, απρογραμμάτιστη και ασχεδίαστη εγκατάσταση εκατοντάδων ιδιωτικών αιολικών, φωτοβολταικών και υδροηλεκτρικών σταθμών. Πρόκειται για μια εξωφρενική  φούσκα με δημόσιες επιδοτήσεις, όπου ο δημόσιος πλούτος χαρίζεται σε εταιρείες, ο δημόσιος χώρος υποβαθμίζεται δραματικά και οι τοπικοί παράγοντες γίνονται συμμέτοχοι σε ατέλειωτες συναλλαγές. Στην παρούσα συνεδρίαση έρχονται προς έγκριση 13 τέτοια έργα με ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις για το περιβάλλον, την τοπική ανάπτυξη και το διαρκώς αυξανόμενο κόστος των λογαριασμών της ΔΕΗ.   
  2. Εξελίσσονται προτάσεις Δήμων για τη διαχείριση των απορριμμάτων με αμφίβολες επενδύσεις υψηλού κόστους και εργολαβικού οφέλους, ενώ η  Περιφέρεια αποποιείται τη βασική της αρμοδιότητα που είναι ο σχεδιασμός της διαχείρισης, παρά το γεγονός ότι σε ότι μας αφορά έχουμε καταθέσει αναλυτική πρόταση για την αποκεντρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην περιφέρεια Στερεάς με κοινωνική συμμετοχή και έλεγχο, με θέσεις εργασίας, με οφέλη για την τοπική οικονομία.
  3. Συνεχίζονται οι ληστρικές εξορύξεις που έχουν μετατρέψει σε σεληνιακό τοπίο την Γκιώνα, διανοίγοντας δρόμους έρευνας- πρόσβασης, σε κοιτάσματα, με τεράστια νταμάρια κρατήρες, σκορπίζοντας τεράστιες ποσότητες, αδρανών υλικών, κόβοντας αιωνόβια δένδρα χωρίς κανένα μέτρο αποκατάστασης και κανένα έλεγχο από την περιφέρεια.
  4. Εντείνονται οι πιέσεις από τη δραστηριότητα του Αλουμινίου της Ελλάδας,  παρά τα κέρδη της επιχείρησης και παρά τις σκανδαλώδεις διευκολύνσεις από την Πολιτεία. Σε αναλυτικό υπόμνημα – ερώτηση που είχαμε καταθέσει πρόσφατα, ο πρόεδρος της επιτροπής περιορίστηκε να μας αποστείλει τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί από τους επιθεωρητές του Υπουργείου και τα οποία προφανώς γνωρίζαμε ήδη.

Για όλα τα παραπάνω καθώς και για άλλα εξίσου σοβαρά ζητήματα, η επιτροπή καλείται να γνωματεύσει μέσα σε μια και μόνη συνεδρίαση, όταν το περιφερειακό συμβούλιο ασχολείται με δεκάδες αδιάφορα θέματα. Διεκδικώντας την ουσιαστική εξέταση και δημοσιοποίηση των ζητημάτων καταθέτουμε και αναλυτικά τις παρατηρήσεις μας για τα θέματα της συνεδρίασης.

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ - ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΜΠΑΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΛΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ.


 Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΙΝΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
 Εξελίξεις είχαμε αναφορικά με την καταγγελία/μηνυτήρια αναφορά του κ. Δημητρίου Μπάκα για τα μεταλλεία και την εγκληματική υποβάθμιση της Φωκίδας.
Ο συνήγορος του πολίτη θα εξετάσει το αίτημα και ήδη με έγγραφό του ζητά απάντηση από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Δείτε την επιστολή του συνήγορου του πολίτη....

Σώστε το ελληνικό νερό από την ιδιωτικοποίηση!


Υπογράφετε στο:
Εμπειρία από άλλες χώρες έχει καταδείξει ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού έχει οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών και σε ορισμένες περιπτώσεις σε κίνδυνο της δημόσιας υγείας και ευημερίας. Η πρόσβαση στο νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα (ΟΗΕ 2010)
Προς την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ελληνική Δικαιοσύνη
Εμείς οι Έλληνες πολίτες που υπογράφουμε την παρούσα επιστολή, είμαστε αντίθετοι στην πώληση σε ιδιώτες των εταιριών Ύδρευσης σε όλη την ελληνική Επικράτεια.
Θεωρούμε ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι εις βάρος του κοινωνικού συμφέροντος και επιφυλασσόμαστε για το δικαίωμα μιας ιδιωτικής εταιρίας αλλά και οποιασδήποτε νομικής μορφής να έχει στην ιδιοκτησία της αποκλειστικά ή μερικά δικαιώματα χρήσης των υδάτινων πόρων που αποτελούν φυσικό αγαθό και μάλιστα απολύτως απαραίτητο για την επιβίωση ανθρώπων, φυτών και ζώων, αγαθό που προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία πλαίσιο 2000/60) (1) αλλά και τον ΟΗΕ που στις 28 Ιουλίου 2010 ενέκρινε ψήφισμα, για να προσθέσει την πρόσβαση σε καθαρό νερό στη διακήρυξη του για τα ανθρώπινα δικαιώματα (AG/10967) (2).
Σχετικά με την ΕΥΔΑΠ, που επί ιδρύσεως της (Ν.1068-1980) ανήκε αποκλειστικά στο κράτος, παρακολουθήσαμε ήδη την σταδιακή αλλαγή του θεσμικού της πλαισίου κατά την μετοχοποίηση της επί πρωθυπουργίας Κ.Σημίτη (Ν.2794-1999) και αμφισβητούμε καταφανώς την ορθότητα της πιο πρόσφατης εξέλιξης εκείνης του να συμπεριληφθεί η ΕΥΔΑΠ καθώς και η κερδοφόρα ΕΥΑΘ (4) στην ανώνυμη εταιρία «ΤΑΜΕΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.» (Ν3986-2011) (3) που όπως αναφέρεται στο άρθρο 1.2 «Το προϊόν αξιοποίησης χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της χώρας».(5)

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Στοπ στο φουά γκρα


Περισσότερες από 30.000.000 πάπιες και χήνες θανατώνονται κάθε χρόνο στην Γαλλία για το φουά γκρα, που αποτελεί μια γαστρονομική παράδοση της γαλλικής κουζίνας και παρασκευάζεται σε ελεγχόμενες εκτροφές όπου τα ζώα διατρέφονται υπερβολικά προκειμένου να αποθηκεύσουν λίπος στο συκώτι τους. Το φουά γκρα παράγεται με σκληρές και απάνθρωπες πρακτικές, αφού οι πάπιες και οι χήνες περιορίζονται σε στενά υπόστεγα που δεν μπορούν να κουνηθούν, και δέχονται με το ζόρι τεράστιες ποσότητες φαγητού αρκετές φορές την ημέρα με έναν μεταλλικό σωλήνα που βυθίζεται περίπου τριάντα εκατοστά μέσα στους λαιμούς τους. Έτσι το συκώτι τους διογκώνεται έως και δέκα φορές πάνω από το κανονικό, τα πουλιά προσβάλλονται από ασθένειες όπως η ηπατική στεάτωση, υποφέρουν από διάρροιες και εξάντληση, και ο οργανισμός τους παύει να λειτουργεί σωστά. Η οδυνηρή αυτή διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα τα πουλιά να δυσκολεύονται να περπατήσουν και να αναπνεύσουν άνετα, ενώ έρευνες δείχνουν ότι θα πέθαιναν μέσα σε έναν μήνα, με την προϋπόθεση ότι δεν θα είχαν σφαγεί. Εκατοντάδες οργανώσεις σε πολλές χώρες προσπαθούν υποστηριζόμενες από κτηνιάτρους, σεφ εστιατορίων, αγρότες, κλπ να σταματήσει αυτή η βάρβαρη διαδικασία, και τα τελευταία ευχάριστα νέα ήταν η απαγόρευση της κατανάλωσης και πώλησης του φουά γκρά στην Καλιφόρνια και στο Ισραήλ πριν λίγες ημέρες. Πολλοί ισχυρίζονται ότι