Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή "δείχνει" ο Θ.Σκούμας για τις διευκολύνσεις και την παραχώρηση του λιμένα στον όμιλο Στασινόπουλου στη Θίσβη

ΕΔΩΣΑΝ ΑΠ’ ΕΥΘΕΙΑΣ ΓΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ το ΛΙΜΑΝΙ της Νούσας, τον ΑΙΓΙΑΛΟ, την ΠΑΡΑΛΙΑ αλλά και τη ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΩΝΗ στη ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ (όμιλο ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ).
Δεν κοινοποιήθηκε στο Δήμο Θηβαίων η απόφαση.Πρόκειται να κάνει κάτι ο Δήμος Θηβαίων;

Του Θανάση Σκούμα, Δημοτικού Συμβούλου Θήβας,                           Θήβα 28 Απριλίου 2013
Μέχρι την 31-12-2043, παραχωρήθηκε απ’ ευθείας στην ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ, το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης αιγιαλού, παραλίας, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων έκτασης 35.403,50 τ.μ., καθώς και της παρακείμενης θαλάσσιας ζώνης πλάτους 500 μ., έναντι ετησίου ανταλλάγματος 450.000€. Ο αριθμός της απόφασης είναι Δ10Β 1002268 ΕΞ2013/932 π. ε. /7.1.2013 της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών.
Όλοι οι παραπάνω κοινόχρηστοι χώροι, αποδόθηκαν ΑΠ’ ΕΥΘΕΙΑΣ για 30 χρόνια στη βιομηχανική περιοχή, έναντι ελαχίστου ανταλλάγματος, χωρίς καμία ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Θηβαίων,  ενώ ήδη σε διπλανό χώρο εγκρίθηκε και άλλη λιμενική εγκατάσταση για τη θυγατρική μονάδα της εταιρείας ΤΙΤΑΝ (με τη θετική γνωμοδότηση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Θήβας), δηλ. την ΙΝΤΕΡΜΠΕΤΟΝ, με αποτέλεσμα την ουσιαστικά πολύ μεγάλη αύξηση των πλόων στην περιοχή, χωρίς να γίνει μια ευρύτερη μελέτη επιπτώσεων από τις επιβαρύνσεις αυτές, αλλά και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι εν γένει επιπτώσεις στις λοιπές χρήσεις στην περιοχή, δηλ. τον κλειστό όρμο της Νούσας και πλησίον αυτού (τουριστικές, αλιευτικές κλπ).    
Παραμένουν τα ερωτηματικά για τις διευκολύνσεις προς τη ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ από κυβέρνηση και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα τοπικά δεδομένα και έστω και τυπικά η άποψη της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας. Όμως, παρατηρούμε και μια ουσιαστική αδυναμία της δημοτικής αρχής να αντιδράσει, αφού της θέσαμε υπόψη της την παραπάνω απόφαση που πήραμε από την αναζήτηση μας, εν τούτοις δεν έχουμε ενημερωθεί για κάποια αντίδραση από την πλευρά του Δήμου Θηβαίων, και κυρίως για δικαστική αντίδραση του, στην προκλητική απευθείας παραχώρηση όλων αυτών των κοινοχρήστων χώρων, από την κυβέρνηση. Σημειώνουμε απλά, ότι εταιρεία που δραστηριοποιείται στην βιομηχανική περιοχή, αρνείται να πληρώσει δημοτικά τέλη ύψους 120 χιλ. ευρώ περίπου, έχοντας προσφύγει στα διοικητικά Δικαστήρια. Την ίδια στιγμή , δια της ΔΕΗ εισπράττεται το γνωστό χαράτσι, ενώ και οι αγρότες αναγκάζονται σε καταστροφή των καλλιεργειών τους λόγω αδυναμία πληρωμής της ΔΕΗ.
Καλούμε τη δημοτική αρχή να μας γνωστοποιήσει ποιες θα είναι οι ενέργειες της για την παραπάνω απόφαση απευθείας παραχώρησης και ποια είναι η  θέση της για τους κοινόχρηστους χώρους αιγιαλού, παραλίας κλπ της Νούσας και πώς προτίθεται να προστατέψει τις υπόλοιπες χρήσεις (τουριστικές, αλιευτικές κλπ), το περιβάλλον της περιοχής και την απρόσκοπτη δυνατότητα των πολιτών να χρησιμοποιούν τους δημόσιους και δημοτικούς χώρους .  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου