Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Αποκάλυψη τώρα για τη Νούσα



Θήβα 26-07-2013
Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Θήβας, ολοκλήρωσε με χορήγηση θετικής γνώμης, τη συγκάλυψη της παράνομης κατασκευής του κρηπιδώματος Β στο όρμο της Νούσας, αν και το έργο αυτό είχε κατασκευαστεί κατά παράβαση της με αριθμό ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ41/34496/1459/24-8-1988 Υπουργική Απόφαση.
Ειδικότερα, το κρηπίδωμα Β, είναι τμήμα ευρύτερου λιμενικού έργου, που αφορά συγκεκριμένη έκταση, για την οποία είχε τεθεί απαγόρευση κατασκευής οποιουδήποτε έργου με απόφαση της τότε Υπουργού Πολιτισμού, Μελίνας Μερκούρη, λόγω των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων  που είχαν ανακαλυφθεί και την διαφύλαξη τους. 

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Ερέτρια: Δούλεψε 26 ώρες σ' ένα σαββατοκύριακο κι απολύθηκε όταν διαμαρτυρήθηκε

αναδημοσίευση από 902
Καταγγελία της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας για την απόλυση της προέδρου του σωματείου

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας καταγγέλλει την προκλητική και τρομοκρατική απόλυση της προέδρου μας από ξενοδοχείο της Ερέτριας «Avantis suites Hotel», ιδιοκτησίας του κ. Κάλφα Γεώργιου, Γενικού Γραμματέα της Ένωσης Ξενοδόχων Εύβοιας.
Η απόλυση ήρθε σαν αποτέλεσμα της παρέμβασης της συνδικαλίστριας στο χώρο για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως εφαρμογή των όρων της κλαδικής ΣΣΕ ενάντια στην κατάπτυστη επιχειρησιακή σύμβαση (την οποία έντεχνα απέκρυπτε), σταθερά ωράρια εργασίας, εβδομαδιαίο πρόγραμμα, διαλείμματα κ.ά. Η πράξη μεθοδεύτηκε από την αρχή του Ιούλη, οπότε και εντάθηκαν οι παρεμβάσεις της συνδικαλίστριας για το πρόγραμμα δουλειάς και τις πληρωμές, με αποτέλεσμα ο εργοδότης να αποφεύγει να την βάζει για δουλειά ή να την ειδοποιεί τελευταία στιγμή. Αποκορύφωμα ήταν το Σαββατοκύριακο 13-14/7 όπου δούλεψε 26 ώρες με αποτέλεσμα η ίδια να λιποθυμήσει. Η αντιμετώπιση του εργοδότη σε παρέμβαση της συνδικαλίστριας για το γεγονός ήταν ότι η συλλογική διεκδίκηση ανθρώπινων όρων εργασίας πρόκειται για «κομμουνιστική λογική» και δεν μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία δίνοντας παράλληλα προθεσμία για να αναθεωρήσει την στάση της. Την επομένη της απεργίας (17/7) της ανακοινώθηκε η απόλυσή της. Η ίδια λογική συνεχίστηκε με το κάλεσμα της εργοδοσίας να αποσυρθεί η καταγγελία από την επιθεώρηση εργασίας προκειμένου να ξανασυζητήσει το ενδεχόμενο επαναπρόσληψης.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Το ζήτημα δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη συνδικαλίστρια. Η εργοδοσία θέλει να στείλει μήνυμα προς όλους τους εργαζομένους ώστε να σκύψουν το κεφάλι και να δεχθούν τις συνθήκες γαλέρας που επιβάλλουν.
Με την απόλυση της προέδρου θέλει να δείξει πυγμή και να παραδειγματίσει.
Κανένας εργαζόμενος να μη φοβηθεί! Οργάνωση τώρα όλων των εργαζομένων στο σωματείο! Κανένας μόνος του!
Απαιτούμε :
1. Την άμεση απόσυρση της απόλυσης.
2. Την τήρηση των όρων της κλαδικής ΣΣΕ στο χώρο εργασίας.
3. Να σταματήσουν οι προσπάθειες εκφοβισμού του υπόλοιπου προσωπικού που εντάθηκαν τις τελευταίες μέρες.

Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Περιβαλλοντικό έγκλημα στην Αυλίδα.

Διαρροή πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή έξω από τα Ναυπηγεία Χαλκίδας. Προχειρότητα στην επιχείρηση απορρύπανσης.

Του Τάσου Σαραντή

Μεγάλη οικολογική καταστροφή σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου 6/7 στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται έξω από τα Ναυπηγεία Χαλκίδας έπειτα από διαρροή πετρελαίου, το οποίο, εξαιτίας των δυνατών ανέμων, διασκορπίστηκε σε έκταση πολλών τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στο σημείο έσπευσε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας που συνέλεξε δείγματα από τέσσερα πλοία που βρίσκονταν δεμένα στην αποβάθρα των ναυπηγείων προκειμένου να υποβληθούν σε επισκευαστικές εργασίες.

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

M-οικονος όπως Ανακύκλωση!

αναδημοσίευση από Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Αν δεν μπορούν αυτοί, μπορούμε εμείς! (η άλλη όψη της Μυκόνου)
Κάποιοι-ες μπορεί να θεώρησαν ότι οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Μύκονο και, ειδικότερα, για την ανακύκλωση ήταν μια κίνηση εντυπωσιασμού.Στην πραγματικότητα, δεν ήταν παρά ένα μόνο επεισόδιο στις ουσιαστικές διεργασίες που συντελούνται στις τοπικές κοινωνίες και αμφισβητούν τις κατεστημένες αντιλήψεις και τα συμφέροντα, που, αλλού, συντηρούν τριτοκοσμικές καταστάσεις και αλλού προωθούν νέες συγκεντρωτικές - φιλοεργολαβικές λύσεις, μέσα από σειρά διαγωνισμών με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ.

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Ένας άλλος κόσμος αναζητά επειγόντως αφηγητές και συνοδοιπόρους

της Δ.Σπανούδη (αναδημοσίευση από την εφημερίδα Αυγή)

Όταν το 2010 άρχιζε η επέλαση της κρίσης, πολλοί θεώρησαν ότι θα ήταν μια ευκαιρία να αποδειχτούν τα αδιέξοδα του καπιταλισμού και της διαρκούς μεγέθυνσης που ευαγγελίζεται και η κοινωνία να διεκδικήσει διαφορετικές αξίες, αυτόν το «άλλο κόσμο» που θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι εφικτός. Από τη σκοπιά της πολιτικής οικολογίας, αυτών δηλαδή που αντιλαμβάνονται ότι η αντίθεση κεφάλαιο - περιβάλλον είναι σύμφυτη με την αντίθεση κεφάλαιο-εργασία, η πρόκληση έμοιαζε ακόμη μεγαλύτερη: ο αναγκαστικός περιορισμός της (περιβαλλοντικά) αδηφάγου και (κοινωνικά) ισοπεδωτικής κατανάλωσης θα μπορούσε θεωρητικά να δημιουργήσει νέα ενδεχόμενα. Στροφή σε τοπικές συλλογικότητες και παραγωγικές πρωτοβουλίες, διαφοροποιημένη αγροτική παραγωγή αντί για εντατικές μονοκαλλιέργειες, επανασύνδεση με το φυσικό περιβάλλον λόγω ανάδυσης νέων αναγκών, ανάσχεση της αστικοποίησης και επιστροφή στην ύπαιθρο. Το σύνθημα των πρώιμων κινημάτων της αντιπαγκοσμιοποίησης «σκέφτομαι παγκόσμια, δρω τοπικά», έμοιαζε πιο επίκαιρο παρά ποτέ.
Τα όσα ακολούθησαν ξέρουμε σήμερα ότι δεν δικαίωσαν αυτές τις προβλέψεις. Παρά την ολοένα και πιο απροκάλυπτη επίθεση στο περιβάλλον και την κοινωνία, παρά την ολοένα και πιο βίαιη εκμετάλλευση και εμπορευματοποίηση φυσικών πόρων και βασικών υποδομών όπως ενέργεια – νερό - ορυκτά – σκουπίδια – δημόσιοι χώροι - οικοσυστήματα, παρά την ελαστικοποίηση μέχρι εξαφάνισης των περιβαλλοντικών κανόνων και παρά την κατάρρευση του έστω και ισχνού συστήματος κοινωνικής προστασίας και δικαιωμάτων, η κυρίαρχη ιδεολογία παραμένει κυρίαρχη. Όχι πλέον με την πλαστή υπόσχεση της ευμάρειας αλλά με τον εξίσου πλαστό εκβιασμό για την επιβίωση.
Στην περίοδο της κρίσης, το περιβάλλον εντός και εκτός της αριστεράς θεωρείται για μια ακόμη φορά ένα «δευτερεύον» θέμα, μια παράπλευρη απώλεια. Κι όμως σημαντικοί αγώνες για τα μεταλλεία Χρυσού στη Χαλκιδική και στη Θράκη, για τα φαραωνικά σχέδια μεγάλων εταιρειών για «ΑΠΕ» και σκουπίδια σε πολλά μέρη της χώρας, για το νερό και τα ποτάμια, κινητοποίησαν και συσπείρωσαν μεγάλο δυναμικό, καταδεικνύοντας μια άλλη όψη της ταξικής σύγκρουσης. Η πρόσφατη έκρηξη στην Τουρκία που ξεκίνησε από την απόπειρα μετατροπής ενός δημόσιου πάρκου σε εμπορικό κέντρο στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, δείχνει πόσο εύκολα αναδεικνύεται η άρρηκτη σχέση της εκμετάλλευσης των λαών και του περιβάλλοντος. Πόσο εύκολα αναγνωρίζεται ότι δεν ευθύνεται γενικά και αόριστα «ο άνθρωπος» αλλά αυτοί οι λίγοι άνθρωποι που παίρνουν τις αποφάσεις σε βάρος των πολλών. Και πως η οικολογική όπως και η οικονομική κρίση δεν αφορά εξίσου σε «όλους τους ανθρώπους» αλλά χτυπά πρώτα και με μεγαλύτερη σφοδρότητα τους πιο αδύναμους.
Η οικονομία των αναγκών έχει δημοκρατικό και οικολογικό πρόσημο

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Κινητοποιήσεις εργαζομένων σε Δήμους και εκπαιδευτικών

Κλειστοί χθες οι δήμοι και σε απεργία από σήμερα οι υπάλληλοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την διαθεσιμότητα-απολύσεις σχολικών φυλάκων και δημοτικών αστυνόμων.

Κινητοποίηση των εκπαιδευτικών σήμερα το βράδυ στη Λιβαδειά. Η ανακοίνωση:

Σήμερα, που η κοινωνία χειμάζεται, ένα άλλο σχολείο είναι η απάντηση στις ανάγκες της. Ενα σχολείο,διευρυμένου ωραρίου που θα καλύπτει τις ανάγκες στήριξης των μαθητών με ενισχυτικά μαθήματα,που θα παρέχει όσα η ελληνική οικογένεια αδυνατεί πλέον να πληρώνει (ξένη γλώσσα με πιστοποίηση, αθλητικές δραστηριότητες, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, πιστοποίηση στους υπολογιστές…)
Αντ  αυτού η κυβέρνηση προχωρά στην υποβάθμιση της ήδη παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης, με συγχωνεύσεις σχολείων, αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών.
Σήμερα, κυβέρνηση και τρόϊκα ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν το έργο της διάλυσης του δημόσιου σχολείου και της εξαθλίωσης των εκπαιδευτικών. Προχωρούν στην υλοποίηση των συμφωνιών τους  για τις χιλιάδες υποχρεωτικές μετατάξεις και διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών (αλλά και άλλων εργαζομένων στο δημόσιο) που θα οδηγήσουν σε απολύσεις για να συμπληρωθεί ο κατάλογος της ντροπής. Και αυτές οι χιλιάδες απολύσεις έρχονται να προστεθούν στις 10.000 απολύσεις αναπληρωτών.
Όμως τα σχολεία χρειάζονται εκπαιδευτικούς και δεν μπορεί να λειτουργήσουν με πάνω από 20.000 λιγότερους  (αν υπολογίσουμε και τις χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις που δεν θα αναπληρωθούν) το Σεπτέμβρη.

Ποιός φταίει που δεν γίνεται ανακύκλωση;

Ένας πολύ διαδεδομένος μύθος για τα χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης στη χώρα είναι ότι "οι πολίτες δεν συμμετέχουν". Το ρεπορταζ από τη Λαμία δείχνει τι γίνεται στην πραγμτικότητα:

Είναι αυτό Ανακύκλωση; - Δείτε το βίντεο 




Στο βίντεο, που μας έστειλε αναγνώστης του LamiaReport, μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα ότι οι μπλε κάδοι της ανακύκλωσης καταλήγουν στο ίδιο πορτοκαλί απορριμματοφόρο του Δήμου Λαμιέων, μαζί με τους άλλους κάδους σκουπιδιών...
 Δικαίως λοιπόν αναρωτιέται:

Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

ΟΙ ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΡΩΜΙΑΡΗΔΕΣ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΠΑΛΙ (το Σάββατο 6 Ιουλίου)

του Κώστα Δαύλεια
Τεραστια οικολογικη καταστροφη ,για μια ακομα φορα στην Αυλιδα !Μπορει ο Λαυρεντιαδης να εχει ακολουθησει το δρομο της Δικαιοσυνης και να εχει συληφθει ,τα ναυπηγεια Χαλκιδας ομως ζουν και βασιλευουν και συνεχιζουν (με την ανοχη ποιων αραγε ?) να μολυνουν την περιοχη !!! Νωρις το πρωι σημερα η θαλασσα γεμισε πετρελαιο . Τα ναυπηγεια εστειλαν οικονομικους μεταναστες που απασχολουν εκει ,και ηδη μεχρι το μεσημερι εχουν συσσωρευτει περιπου 15 βαρελια των 250 κιλων πετρελαιο.Σημειωνω οτι στη περιοχη φυσαει παρα πολυ και οι μαυρες κηλιδες εχουν διασκορπιστει σε πολλα χιλιομετρα πιο περα !!! Ταυτοχρονα οι σακουλες με τα ηδη μολυσμενα -μαυρισμενα φυκια της θαλασσας εχουν συσσωρευτει στην ακτη.Το λιμενικο παρακολουθουσε την ''αποκατασταση'' . Αποκατασταση απο που ? Απο ανιδεικευτους εργατες του ναυπηγειου ? Που δεν ηξερε κανεις οτι οι σακουλες των σκουπιδιων με τα πετρελαιωμενα φυκια ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ??? Ταυτοχρονα ειχαν ριξει τονους χημικο στη θαλασσα (εχει συλλεχθει δειγμα) ,προκειμενου να μειωσουν την εμφανιση του πετρελαιου !!! Δηλαδη επετειναν την μολυνση για να μειωσουν τις εντυπωσεις !!! Παλιοτερα εχει ξανασυμβει ! Μετα απο μερες ενα δημοσιευμα ελεγε οτι επεσαν στη θαλασσα 4 δοχεια δεκαπεντοκιλα !!!! Δηλαδη βλεπουμε μια επιχειρηση που εχει καταστρεψει τη θαλασσα να καλυπτεται απο παντου !!! Αλλο ενα δειγμα ειναι η ανοικτου τυπου αμμοβολη που κανουν .Απ την αμμοβολη ενα μερος πεφτει στη θαλασσα (ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ) και τα υπολοιπα συσσωρευονται στο προαυλιο του ναυπηγειου.Οσα δεν χωρουν πανε κι εξω ,εκει παραδιπλα κι ειναι ορατα σε καθε επισκεπτη ! Η συμβαση λεει οτι απ το Πασχα εως τον Οκτωβριο απαγορευεται η αμμοβολη τις νυκτερινες ωρες !!! Παρ ολα αυτα τα ναυπηγεια σχεδον καθε βραδι κανουν αμμοβολη !!! Τους καλυπτει καποιος κι εχουν αποκτησει τοσο θρασσος ??? Τα πραγματα εχουν φτασει στο απροχωρητο κι ολοι οι υπευθυνοι θα αποκαλυφθουν .Σε λιγο θα εχουμε και φωτογραφιες ,που η κοπελα που τις τραβηξε αναγκαστηκε να τρεξει για να μην της γινει κατασχεση απ το λιμενικο !!! Στο σημειο ηταν ο αντιδημαρχος Αυλιδας ,ο νυν κι ο πρωην που διαβεβαιωσαν οτι θα γινει αναφορα στον Εισαγγελεα. Εισαγγελεας υπηρεσιας το Σαββατοκυριακο δεν υπαρχει ,προφανως λογω της ''αναπτυξης'' !!! Τελος θα ηθελα να πω το εξης . Η λυση δεν ειναι στα προστιμα που επιβαλλονται σε μια επιχειρηση που ρυπαινει ! Η λυση ειναι το κλεισιμο της ,μεχρι να υπαρχει η σιγουρια οτι θα δουλευει συμφωνα με την περιβαντολογικη νομοθεσια ,με βαση της οποιας πηρε αδεια λειτουργιας !!! Οσο για το αν παραβαινει τους ορους ??? Πλεον στην εποχη μας ειναι παρα πολυ απλο ! Δεν χρειαζεται τιποτα παραπανω απο το να παρεις φυκια απ τον βυθο ,να τα πας σ ενα χημικο εργαστηριο ,οπου ΚΑΙ θα σουν πουν οτι ειναι μολυσμενα ,αλλα ΚΑΙ ΘΑ ΣΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΑΙΤΙΟ !!! Κουραγιο κυριοι υπευθυνοι ! ΚΑΝΤΕ ΤΟ !!

6 Ιουλιου 2013

Κώστας Δαύλιας

Ενεργος Πολιτης